Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ποντιακό γλέντι με 1.700 χορευτές


του Φόρη Πεταλίδη

Περισσότεροι από 5.000 πολίτες, ποντιακής και μη καταγωγής, κατέκλυσαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου το νέο κλειστό στάδιο της Κοζάνης, στη Λευκόβρυση, για να παρακολουθήσουν το 6ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και να απολαύσουν τους 1.700 χορευτές, νέες και νέους των 386 συλλόγων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, οι οποίοι παρουσίασαν τους πανάρχαιους χορούς του Πόντου.

Ποιος θα το πίστευε τις περασμένες δεκαετίες ότι «τ’ αουτλάρια», όπως αποκαλούσαν οι Κοζανίτες τους Πόντιους πρόσφυγες από τα γύρω χωριά, θα αποτελούσαν σήμερα το μισό πληθυσμό του «καλλικρατικού» δήμου Κοζάνης και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, θα τους καλωσόριζε στην πόλη, λέγοντας πως «εμείς επενδύουμε στον πολιτισμό και οι χοροί, τα ήθη και τα έθιμα που μας έφεραν οι Πόντιοι από τις αλησμόνητες πατρίδες είναι το στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού».

Σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα άνοιξε την εκδήλωση ο λυράρης και τραγουδιστής από τα Σούρμενα του Πόντου Αντέμ Εκίζ, αποδίδοντας το τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα κι επόνεσα» και λέγοντας στους παρευρισκομένους: «Πόντιοι, αδέλφια μ’. Οσήμερον φέρω σας τα δάκρυα τη Παναΐας», αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των χιλιάδων παρευρισκομένων.

Το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών φέτος ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Συμεών Ανανιάδη, μαθητή του κολεγίου «Ανατόλια» της Μερζιφούντας (που μεταφέρθηκε με την ανταλλαγή των πληθυσμών στη Θεσσαλονίκη), ο οποίος, αφού υποβλήθηκε σε φριχτά βασανιστήρια, απαγχονίστηκε το 1921 στην κεντρική πλατεία της Αμάσειας, μαζί με 173 προκρίτους του Πόντου, γιατί στην ποδοσφαιρική ομάδα του κολεγίου τα χρώματα της φανέλας είχαν γαλάζιο και άσπρο χρώμα και στο κέντρο της υπήρχε το γράμμα Π (Πόντος).

Οι παρουσίες

Οι 1.700 χορευτές, νέοι και νέες των ποντιακών σωματείων, παρουσίασαν χορούς από τις περιοχές: Τραπεζούντας - Ματσούκας, Αργυρούπολης, Καρς Καυκάσου, Μεταλλείων Λευκού Ορους, Πάφρας, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όταν χορευτές παρουσίασαν το χορό Σέρρα και μέλη ποντιακών σωματείων του νομού Κοζάνης παρουσίασαν το πανάρχαιο έθιμο των «μωμόγερων».

Η εκπρόσωπος νεολαίας της Π.Ο.Ε., Ελένη Μεντεσίδου, στο χαιρετισμό της τόνισε πως «οι νέες και οι νέοι των ποντιακών συλλόγων είναι αυτοί που μέσα από τους συλλόγους διασώζουν την παράδοση και βάζουν την ψηφίδα του ποντιακού πολιτισμό στο νέο ελληνικό», ενώ ο πρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ. Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου της Π.Ο.Ε., Στέλιος Μωυσιάδης, επισήμανε πως «η γιορτή αυτή της νεολαίας προβάλλει την πολιτιστική ταυτότητα του ποντιακού ελληνισμού και οι νέοι μας εγγυώνται τη συνέχιση της παράδοσης».

«Το φεστιβάλ ποντιακών χορών της Π.Ο.Ε.», είπε ο πρόεδρός της, καθηγητής καρδιολογίας, Γιώργος Παρχαρίδης, αποτελεί «τη μεγαλύτερη εκδήλωση μη κρατικού φορέα σε επίπεδο εθελοντικής συμμετοχής στον τομέα του λαϊκού μας πολιτισμού και ενώνει την ποντιακή νεολαία απ' άκρου εις άκρον της ελληνικής επικράτειας, από τη Φλώρινα έως τον Εβρο, από την Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Πάτρα, τη Αθήνα έως την Κρήτη, την Κω και δείχνει ότι οι νέοι μας, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον της πατρίδας μας, ασχολούνται με την παράδοση που έφεραν οι πατεράδες και οι παππούδες από τον αλησμόνητο Πόντο. Εκτός από τη διάσωση και διάδοση του ποντιακού πολιτισμού μας, αγωνιζόμαστε επίσης για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ποντιακή διάλεκτο, η οποία είναι η πιο κοντινή στην αρχαία ελληνική, και ζητούμε από την ελληνική Πολιτεία να ζητήσει από την Τουρκία την προστασία των ελληνικών μνημείων πολιτισμού που άφησαν οι πρόγονοί μας στον Πόντο και ολόκληρη τη Μικρασία. Φέτος, έπειτα από 88 χρόνια, ζήσαμε το Δεκαπενταύγουστο την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο και ζητούμε από την ελληνική Πολιτεία να πράξει το καθήκον της και να αλλάξει το διοικητικό καθεστώς στο Ιδρυμα "Παναγία Σουμελά" στη νέα μονή στο Βέρμιο, όπου για 48 χρόνια ο πρόεδρός της προέρχεται από την ίδια οικογένεια».

Νέες και νέοι εισέρχονται στο κλειστό στάδιο της Κοζάνης
Επίλεκτοι χορευτές παρουσιάζουν το πυρρύχιο χορό, Σέρρα
1.700 χορευτές, νέες και νέοι, πιασμένοι χέρι χέρι παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς
Ο μικρός νταουλτζής δίνει το ρυθμό
Στο φεστιβάλ παρουσιάστηκε το πανάρχαιο έθιμο των Μωμόγερων

Πηγή: Αγγελιοφόρος