Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Πρεμιέρα ντοκιμαντέρ «Στα Χνάρια των Αργοναυτών»

Στο στιγμιότυπο, αριστερά διακρίνονται οι Βασίλης Γεωργιάδης (νταούλι), Χρήστος Τικταπανίδης (λύρα), ενώ δεξιά τα μέλη της χορωδίας τα οποία ανάρτησαν το πανό «Αρνιέμαι».

του Δημήτρη Τσάκα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ακρως συγκινητική ήταν η εκδήλωση για την παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Στα Χνάρια των Αργοναυτών», η οποία διοργανώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (16-05-2012) στο Μουσείο Κινηματογράφου στην Αστόρια. Τα αδιάσειστα στοιχεία για τις θηριωδίες των Τούρκων, τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στο ντοκιμαντέρ σε συνδυασμό με το πολιτιστικό πρόγραμμα και τις αφηγήσεις, έφεραν στο προσκήνιο το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και την αποφασιστικότητα της Ομογένειας για συνέχιση και εντατικοποίηση του αγώνα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά σε συνεργασία με το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά, καθώς και τους Συλλόγους Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «Πόντος» του Κονέκτικατ και ήταν η πρώτη του κύκλου των εκδηλώσεων για την επέτειο της Γενοκτονίας, οι οποίες εφέτος έχουν μεγαλύτερο εύρος και το πιο σημαντικό είναι περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ευάγγελος Κυριακόπουλος, ο ιστορικός Θεοδόσης Κυριακίδης, ο διευθυντής του Κέντρου Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Κολεγίου του Κουίνς, Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, ο υποψήφιος πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μειζονος Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης και εκπρόσωποι άλλων δευτεροβάθμιων φορέων της Ομογένειας.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Δημήτρης Μολοχίδης κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας αναφέρθηκε στο ντοκιμαντέρ «Στα Χνάρια των Αργοναυτών», το οποίο είναι μια εξαιρετική παραγωγή του Ερευνητικού Κέντρου «Αγίου Γεωργίου Περιστερώτα» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Παμποντιακή Ομοσπονδία έγινε χορηγός και συνέβαλε τόσο στην παραγωγή, όσο και στους αγγλικούς υπότιτλους.

Ο Δρ. Θεοδόσης Κυριακίδης, ο οποίος είχε αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια του ντοκιμαντέρ ευχαρίστησε την Παμποντιακή Ομοσπονδία και τους Ποντιακούς Συλλόγους για την οικονομική και ηθική υποστήριξη που παρείχαν στην πρώτη προσπάθεια καταγραφής σε οπτικοακουστική μορφή της ιστορίας του Πόντου και των θηριωδιών των Τούρκων.

«Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία και στη Γενοκτονία και στόχος είναι να ενημερώσουμε τους Πόντιους οπουδήποτε κι αν βρίσκονται και συνάμα τη διεθνή κοινότητα και προπάντων την ακαδημαϊκή κοινότητα», επεσήμανε ο κ. Δρ. Κυριακίδης.

Παράλληλα, τόνισε τη σπουδαιότητα της προβολής του ντοκιμαντέρ στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και στα ερευνητικά κέντρα.

Αναφερόμενος στην ταινία, είπε ότι τα γυρίσματα έγιναν στον Πόντο, στην Ελλάδα και στην Αγγλία.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ, το οποίο κατάφερε να καθηλώσει και να συγκινήσει το ακροατήριο, διότι ήταν μια άρτια παραγωγή τόσο από επιστημονικής απόψεως, όσο και ως προς την ταινία αυτή καθ' εαυτή. Η ταινία συν τοις άλλοις απέδειξε ότι οι Πόντιοι οπουδήποτε και αν βρίσκονται διατηρούν την ποντιακή διάλεκτο, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο είχε επιμεληθεί με ιδιαίτερο μεράκι η Βασιλική Τσανακτσίδου, ήταν εφάμιλλο της ταινίας και τα τραγούδια και οι αφηγήσεις είχαν ως κεντρικό σύνθημα το «Αρνιέμαι».

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Δημητρης Μολοχίδης επεσήμανε ότι πέρασαν 93 χρόνια από την αποφράδα ημέρα και εστίασε την προσοχή του στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που θα διοργανωθούν τις προσεχείς ημέρες στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ευάγγελος Κυριακόπουλος συνεχάρη τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η εκδήλωση και το ντοκιμαντέρ παρείχαν σε όλους τη δυνατότητα να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, να καλλιεργήσουν την υπερηφάνεια για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του Πόντου και συνάμα να συνεχίσουν τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο κ. Κυριακόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικών προδιαγραφών το ντοκιμαντέρ και συνεχάρη τους Ποντιακούς Συλλόγους και την Παμποντιακή Ομοσπονδία γιατί αν και βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά δεν ξεχνούν ούτε τις παραδόσεις και ούτε τη γλώσσα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης, ο οποίος είχε διατελέσει και πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά επεσήμανε ότι δάκρυσε, καθώς παρακολουθούσε το ντοκιμαντέρ.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρώτη του επίσκεψη στον Πόντο και στη συγκίνηση που αισθάνθηκε όταν επισκεπτόταν την Παναγία Σουμελά και τα άλλα μνημεία του και μεταξύ άλλων τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να διατηρηθεί και να ομιλείται η γλώσσα του Πόντου. Εγώ άρχισα προ πολλού να καταγράφω παροιμίες και λέξεις της ποντιακής διαλέκτου και επιθυμώ να τα αφήσω ως παρακαταθήκη στα παιδιά και στα εγγόνια μας».

Τέλος, συνεχάρη τους διοργανωτές και τους διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Ομοσπονδία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ο υποψήφιος πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από την πολιτειακή Βουλή και Γερουσία επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχει αναγνωριστεί από 18 πολιτείες και ότι πρέπει να συνεχιστεί για την αναγνώρισή της και από τις υπόλοιπες και από το ίδιο το Κογκρέσο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της νεολαίας για τη διατήρηση της γλώσσας και των παραδόσεων και την αγάπη που θρέφουν για τον Πόντο.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ