Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Οι Πόντιοι της Αμερικής κρατούν άσβεστη τη μνήμη της Γενοκτονίας


Νέα Υόρκη
του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Με την παρουσίαση του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Στα χνάρια των Αργοναυτών» που έγινε στο Μουσείο Moving Image της Αστόριας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 93η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία, τους Συλλόγους «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και Νόρνουοκ Κονέκτικατ και το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», που παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Παμποντιακής, Δημήτρης Μολοχίδης, ευχαριστώντας τους συλλόγους οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Αναφέρθηκε επίσης στο ντοκιμαντέρ, για το οποίο η Παμποντιακή συνεισέφερε οικονομικά και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει ο οργανισμός για την επέτειο.

Το ντοκιμαντέρ είναι μία εμπεριστατωμένη επιστημονική δουλειά του του Δρ Θεοδόση Κυριακίδη, ο οποίος συντόνισε μία έρευνα που κράτησε δύο χρόνια και για τις ανάγκες της οποίας οι συντελεστές του επισκέφθηκαν τον Πόντο, είδαν το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, του Περιστερεώτα και του Βαζελώνα και μίλησαν με ιστορικούς και άλλους ειδικούς, οι οποίοι συνέβαλαν στην προβολή της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού ανά τους αιώνες και τη γενοκτονία. Αφηγητής είναι ο ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου.

Ο δρ. Κυριακίδης είπε πως οι Ελληνες δημιούργησαν στον Πόντο έναν μεγάλο πολιτισμό που διήρκεσε 3.000 χρόνια, που καταστράφηκε με τη γενοκτονία. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα χνάρια των Αργοναυτών, από τις πρώτες αποικίες της Μαύρης Θάλασσας, τα Βυζαντινά Χρόνια, την χρυσή περίοδο της ακμής του πόντου με την Αυτοκρατορία των Κομνηνών.

«Είναι ανάγκη οι Πόντιοι να γνωρίζουν την ιστορία τους και ταυτόχρονα να είμαστε σε θέση να περάσουμε παντού τα μηνύματα και να ενημερώσουμε την διεθνή κοινότητα για τη Γενοκτονία.

Μιλώντας για τη δουλειά που έγινε, ο Δρ. Θεοδόσης Κυριακής είπε ότι συνέλαβε την ιδέα που όταν σπούδαζε στο Χάρβαρντ το 2008 και συμμετείχε σε πρόγραμμα διδασκαλίας νέων Ποντίων για τον πολιτισμό και τη ιστορία τους.

«Ο κύριος λόγος που δημιουργήσαμε το ντοκιμαντέρ ήταν αυτά τα παιδιά, που έχουν δικαίωμα να διδαχθούν την ιστορία και την κουλτούρα τους. Είναι αναγκαίο για τον απλό Έλληνα ποντιακής καταγωγής να μπορέσει να το διδαχθεί με εκλαϊκευμένο και συνοπτικό τρόπο».

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη σε όλους όσους συνέβαλαν στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ, που αντιμετώπισε προβλήματα, αλλά πάντοτε βρισκόντουσαν άνθρωποι οι οποίο βοηθούσαν στο ξεπέρασμά τους.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ευάγγελος Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στο τριπλό νόημα της εκδήλωσης μνήμης. Να αποτίσουμε φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της τουρκικής αθλιότητας, να εκφράσουμε την εκτίμησή μας στον Ποντιακό Ελληνισμό και να διατρανώσουμε ότι η Ελλάδα ενώ εργάζεται για ειρήνη, φιλία και συνεργασία στην περιοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνά και απεμπολεί τα ιστορικά γεγονότα.

Τέλος εξήρε το έργο που επιτελούν οι Πόντιοι της Αμερικής διατηρώντας την ιστορική μνήμη και διδάσκοντας την ιστορία και την κουλτούρα τους στις επόμενες γενιές.

Χαιρετισμό απηύθυνε κι ο Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος ως πολιτειακός γερουσιαστής Ροντ Αϊλαντ είχε πετύχει την υιοθέτηση ψηφίσματος υπέρ της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Στις μνήμες και τα συναισθήματα συγκίνησης που του ξύπνησαν βλέποντας το ντοκιμαντέρ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας και τέως πρόεδρος της Παμποντιακής, Ηλίας Τσεκερίδης.

Πέραν της προβολής του ντοκιμαντέρ, το πρόγραμμα περιλάμβανε την εκτέλεση του τραγουδιού «Καραντενίζ» (Μαύρη Θάλασσα) από χορωδία και μουσικούς και αφηγήσεις κειμένων με θέμα τη Γενοκτονία, της Θέα Χάλο και άλλων.

Την επιμέλεια είχε η Βασιλική Τσανακτσίδου, που διαβάζοντας ένα συγκινητικό κείμενο έδωσε όλη τη διάσταση του αγώνα που καταβάλλουν οι Πόντιοι της Αμερικής να κρατήσουν άσβεστες τις μνήμες για μια πατρίδα στην οποία δεν γεννήθηκαν.

«Γενοκτονία είναι να τιμούν τις γενοκτονίες άλλων στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας αλλά όχι τη δική μας», είπε σε ένα σημείο.

Το πρωί του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε στο Bowling Green του νοτίου Μανχάταν η καθιερωμένη τελετή έπαρσης σημαίας, παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδας Γεώργιου Ηλιόπουλου, του πρώην πολιτειακού γερουσιαστή Ρόντ Αϊλαντ Λεωνίδα Ραπτάκη, της ηγεσίας της Παμποντιακής κ.α.

Πηγή: Greek News