Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Γεγονότα και μνήμες από έναν 111χρονο!

Γεγονότα και μνήμες από έναν 111χρονο!

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού διαμερίσματος Νυμφόπετρας, ο κ. Μητσόγλου γιόρτασε, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, του αγίου Χαραλάμπους, και τα γενέθλιά του. Για άλλη μία φορά, θυμήθηκε γεγονότα της ζωής του και διηγήθηκε μνήμες από την πατρίδα του, τον Πόντο. «Ο κ. Μητσόγλου αποτελεί τη ζωντανή ιστορία όχι μόνο του δήμου μας αλλά και της πατρίδας μας. Εχει έρθει από τον Πόντο και κουβαλά μνήμες από το παρελθόν, που τις μεταφέρει σήμερα σε μας μέσα από παραστατικές διηγήσεις», τόνισε ο δήμαρχος Βόλβης και συνέχισε: «Στο πρόσωπό του, ο δήμος Βόλβης βραβεύει και αναζητά όλους τους υπεραιωνόβιους του δήμου μας που έχουν διαβεί το κατώφλι του αιώνα. Ετσι, μέσα από τις διηγήσεις τους, και με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, θα καταγράψουμε την ιστορία της περιοχής μας με στόχο να δημιουργήσουμε ένα ιστορικό αρχείο για το δήμο μας ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές».

Σύμφωνα με τον κ. Γαλαμάτη, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες, που «χτενίζουν» τα χωριά του δήμου, έχουν εντοπίσει εφτά με οχτώ άτομα άνω των 100 ετών, άνδρες και γυναίκες, που μπορούν να αναβιώσουν την ιστορία της περιοχής μέσα από τις διηγήσεις τους. Πρόκειται για μια προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και κυρίως αγάπη από αυτούς που θα αναλάβουν το εγχείρημα.

Σε ψηφιακή μορφή

Ανάλογες περιγραφές έκανε σε όσους παραβρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού διαμερίσματος Νυμφόπετρας και ο κ. Μητσόγλου. Μετά την ποντιακή γενοκτονία, ο κ. Μητσόγλου -που γεννήθηκε στο χωριό Ντουζ Αγά στην Μπάφρα του Πόντου- έφτασε το 1924 στην Ελλάδα, όπου και εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Νυμφόπετρας Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος του απένειμε τιμητική πλακέτα και ο πολιτιστικός σύλλογος Νυμφόπετρας «Μέγας Αλέξανδρος» χόρεψε προς τιμήν του χορούς του Πόντου. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) του δήμου Βόλβης.

Οι άνθρωποι του οργανισμού είναι που θα επιχειρήσουν να αποτυπώσουν σε ψηφιακή μορφή τις μαρτυρίες των παλαιοτέρων για τα ήθη, τα έθιμα, τις συνήθειες και γενικότερα οτιδήποτε συνέθετε τη ζωή και τον πολιτισμό στα χωριά που βρίσκονται σήμερα στο δήμο Βόλβης.



Πηγή: Αγγελιοφόρος