Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Αγία Σοφία Τραπεζούντας: μουσείο ή τζαμί;

Σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ τον τελευταίο καιρό στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο "αποφασισμένοι" φαίνεται να είναι οι Τούρκοι, για να καταργήσουν τη λειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και να τον μετατρέψουν σε τζαμί.

Ο Αντιπρόεδρος Αρίντς υπενθύμισε και την αντίστοιχη περίπτωση της μετατροπής σε τέμενος της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνία, τον Οκτώβριο του 2011, λέγοντας πως «την περασμένη εορτή των θυσιών ανοίξαμε το τέμενος της Αγίας Σοφίας Νικαίας ώς οίκο προσευχής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του μουφτή Τραπεζούντας, Βεϊσέλ Τσακί "συνεχίζονται οι προετοιμασίες στην Αγία Σοφία για να ανοίξει τις πύλες της στους πιστούς μουσουλμάνους που θα προσευχηθούν".

Παράλληλα, ο μουφτής επισήμανε πως η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ήδη, έχει ορίσει ιμάμηδες για το συγκεκριμένο χώρο, ενώ πρόσθεσε ότι "τις ώρες της προσευχής οι τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά θα καλύπτονται με κουρτίνες".

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μετατροπής του βυζαντινού ναού της Τραπεζούντας σε μουσουλμανικό τέμενος είχε εκφράσει το περασμένο καλοκαίρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος είχε τονίσει πως «εμείς σεβόμαστε όλα τα τζαμιά, όλους τους χώρους προσευχής, όμως στο θέμα της Αγίας Σοφίας (Τραπεζούντας) δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη. Είμεθα υπέρ του να συνεχίσει την λειτουργία της ως μουσείο. Και σύμφωνα με τα όσα είπαν οι τουρκικές Αρχές υπάρχουν στην περιοχή πολλά τζαμιά, αλλά άδεια».

Μην ξεχνάμε ότι ο χώρος αυτός ο οποίος λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, αποτελεί ένα "καλό χρυσωρυχείο" για τους γείτονες μια και στον χώρο αυτό βρίσκονται χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής κάθε χρόνο αφήνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο! Εξάλλου θα ήταν περιττό σε μία περιοχή, όπως είναι η Τραπεζούντα, της οποίας οι κάτοικοι δεν είναι και οι πιο πιστοί μουσουλμάνοι, να δημιουργηθεί ένα ακόμα τζαμί! Ίσως τα κίνητρα να είναι άλλα...

Προσοχή και αυτοσυγκράτηση λοιπόν σε κάθε αντίδραση από την Ελληνική πλευρά! Ο νοών νοείτο!


Διαβάστε επίσης: