Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Στάθης και Πέλα Νικολαϊδου: και η Ποντιακή παράδοση συνεχίζεται...


Συνέντευξη στον Ιάκωβο Καγκελίδη

Σε μια μοναδική συνέντευξη ο πατέρας, Στάθης, και η κόρη, Πέλα, μας μιλάνε για την παράδοση, τον πολιτισμό, για τις αγαπημένους στιγμές και τα επόμενα σχέδιά τους μία μέρα μετά την κοινή τους εμφάνιση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του συλλόγου Ευστάθιος Χωραφάς στην Πατρίδα Ημαθίας.

arive: Μετά από μια πλούσια καλλιτεχνική πορεία, με μεγάλες επιτυχίες, σημαντικές συνεργασίες ποια στιγμή νοσταλγείτε ή ξεχωρίζετε;

Στάθης Νικολαϊδης: Η στιγμή που νοσταλγώ και ξεχωρίζω σε όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας μου είναι η στιγμή που βρέθηκα και τραγούδησα δίπλα στον μεγάλο θρύλο Στέλιο Καζαντζίδη.

arive: Πόσο σημαντικό είναι στις μέρες να διατηρούμε την παράδοση, να τραγουδάμε, να μιλάμε, να τρώμε "Ποντιακά";

Στάθης Νικολαϊδης: Έχει μεγάλη σημασία έχοντας χρέος στους προγόνους μας να γνωρίζουμε τις ρίζες μας εξάλλου το δέντρο που χάνει τις ρίζες του είναι ευάλωτο στις καιρικές συνθήκες.

arive: Έχουν αλλάξει οι εποχές, πλέον θεωρείτε ότι είναι δυσκολότερο να διατηρήσουμε την Ποντιακή μας παράδοση;

Στάθης Νικολαϊδης: Όσο κι αν λιθοβολούν με ξενόφερτα πράγματα τη νεολαία μας, γιατί η παράδοση ενοχλεί κάποιους ξένους, έχοντας αγάπη κ αφοσίωση η παράδοση μας θα μείνει ανέγγιχτη.

arive: Πόσο δύσκολο είναι να ερμηνέψει ή τραγουδήσει κάποιος τα παραδοσιακά Ποντιακά τραγούδια, αν δεν έχει νιώσει το πόνο ή δεν έχει την ευαισθησία. Υπάρχουν νέοι αξιόλογοι καλλιτέχνες;

Στάθης Νικολαϊδης: Υπάρχουν καλές φωνές όχι όμως καλοί ερμηνευτές αυτό επιδιώκεται μόνο με μελέτη μην επαναπαυόμαστε με ένα χειροκρότημα δεν αρκεί.

arive: Στο τραγούδι σας «Χριστέμ» εκφράζετε με τον καλύτερο τρόπο όλα αυτά που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες υπάρχουν σήμερα Ποντιακά τραγούδια που να εκφράζουν τον κόσμο ή είναι ανάγκη να βγουν και νέα τραγούδια; Χρειάζεται η εξέλιξη στο Ποντιακό τραγούδι;

Στάθης Νικολαϊδης: Φυσίκα ότι δεν ανανεώνεται πεθαίνει. Ότι βιώνουμε σήμερα με τα χρόνια θα καταγραφούν στην ιστορία γιατί θα βασίζονται σε αληθινά γεγονότα.

arive: Πόσο σας "γεμίζει", σας ικανοποιεί που η κόρη σας τραγουδάει στο πλευρό σας;

Στάθης Νικολαϊδης: Νιώθω πολύ υπερήφανος γιατί είναι μια αξιόλογη φωνή κ καλή ερμηνεύτρια με μια δική της ταυτότητα.

arive: Θέλω να μου πείτε τρία τραγούδια. Ποιο ήταν το πρώτο Ποντιακό τραγούδι που τραγουδήσατε; Ποιο τραγούδι σας στιγμάτισε και τέλος ποιο ήταν αυτό που τραγουδούσατε στις κόρες σας όταν ήταν μικρές;

Στάθης Νικολαϊδης: Το πρώτο τραγούδι που είπα ήταν "το μαύρα ειν τα μαλλίας". Το τραγούδι που με στιγμάτισε είναι το "έναν ημέραν ο Θεόν" και το τραγούδι που έλεγα στις κόρες μου "ήταν τρία κορτσόπα έχω εγώ, Ανθή και Πελαΐα".

arive: Μια νέα κοπέλα τραγουδάει Ποντιακά, παραδοσιακά τραγούδια. Πως πήρες αυτήν την απόφαση και πόσο σ' επηρέασε ο πατέρας σου σε αυτήν την απόφασή σου;

Πέλα Νικολαϊδου: Το τραγούδι προέκυψε τυχαία στη ζωή μου δεν ήταν στα μελλοντικά μου σχεδια όσο για τον πατέρα μου γνωρίζοντας πολύ καλά τα παρελκόμενα του επαγγέλματος δεν παροτρύνε κανένα παιδί του να ασχοληθεί με το τραγούδι στη δική μου περίπτωση βλέποντας την αγάπη κ την αποδοχή του κόσμου το αποδέχτηκε με χαρά.

arive: Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε νέους ανθρώπους να ασχολούνται με τον πολιτισμό και την παράδοση, πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο να πάρει μια τέτοια απόφαση; Απαιτεί πολλές θυσίες;

Πέλα Νικολαϊδου: Πράγματι πολύ σημαντικό γιατί μόνο έτσι θα διατηρηθεί η παράδοση μας στηριζόμενη στους νέους. Μιλώντας προσωπικά συνάντησα αρκετές δυσκολίες αλλά η αγάπη κ η αφοσίωση μου για το Ποντιακό τραγούδι με βοήθησαν να ξεπεράσω κάθε εμπόδιο κ να συνεχίσω τη πορεία μου.

arive: Εμείς παρατηρούμε μια στροφή των νέων στην παράδοση, ή καλύτερα μια μεγαλύτερη προσπάθεια των γονιών να στρέψουν τα παιδιά τους στις ρίζες τους, εσείς στις εκδηλώσεις που παρευρίσκεστε και τραγουδάτε βλέπετε μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων;

Πέλα Νικολαϊδου: Το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκδηλώσεις που παρευρίσκομαι απαρτίζεται από νεολαία πράγμα που είναι πολύ αισιόδοξο για τη διατήρηση της Ποντιακής μας παράδοσης.

arive: Πόσο δύσκολο είναι για τους νέους που δεν ξέρουν να γράφουν και να μιλάνε Ποντιακά… να ακούν και να διασκεδάσουν με τα ποντιακά… Πέρα από την απίστευτη δύναμη του ήχου της λύρας που μπορεί και ξεσηκώνει τον κόσμο, υπάρχουν, αν μπορούμε να τα αποκαλέσουμε έτσι, τα νεοποντιακά;

Πέλα Νικολαϊδου: Τα νεοποντιακά που για μένα είναι η εξέλιξη της μουσικής μας γιατί θα ήταν αδύνατον να παραμείνουμε στάσιμοι σε έναν περιορισμένο αριθμό τραγουδιών, είναι μια παρότρυνση για τους νέους να αγαπήσουν τη Ποντιακή μουσική.

arive: Έχεις καθόλου άγχος όταν τραγουδάς με τον πατέρα σου. Είναι αυστηρός μαζί σου; Κουβαλάει εξάλλου μια καλλιτεχνική πορεία που θα την ζήλευαν πάρα πολλοί καλλιτέχνες, έχει μια ιστορία στο Ποντιακό τραγούδι.

Πέλα Νικολαϊδου: Γνωρίζοντας πολύ καλά την καλλιτεχνική αξία του πατερά μου ναι έχω αρκετό άγχος νιώθοντας κατά κάποιο τρόπο ότι θα πρέπει να αντεπεξέλθω στο όνομα και στη πορεία του όλα αυτά τα χρόνια.

arive: Ποιο είναι το αγαπημένο σου Ποντιακό τραγούδι και γιατί; Θυμάσε κάποιο που σας τραγουδούσε ο μπαμπάς όταν ήσασταν μικρές;

Πέλα Νικολαϊδου: Ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια είναι η "φωτογραφια". Σε μικρή ηλικία θυμάμαι τον πατέρα μου να μας τραγουδά το σεράντα μήλα κόκκινα.

arive: Εμάς μας αρέσει πολύ το "Γουρπάν σε 'σον το θέλεμαν" και το video κλιπ... Ποια είναι τα επόμενα βήματά σου; Κάποια καινούργια τραγούδια, κάποια συνεργασία, ειδικά τώρα που είναι μόδα οι συνεργασίες των καλλιτεχνών;

Πέλα Νικολαϊδου: Νιώθωντας την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κόσμο για την αγάπη και την στήριξη τους και έχοντας τους σαν κίνητρο ετοιμάζω μια νέα δισκογραφική δουλεία μαζί με το Μπάμπη Κεμανετζίδη την οποία εύχομαι να αγαπήσει ο κόσμος.

Πηγή: Arive