Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Δύο ξεχωριστά κειμήλια στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο - Οι καρδιές των Αλ. και Γ. Υψηλάντη στην Παναγία Σουμελά


του Σταύρου Τζήμα

Στον φετινό εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, οι Ποντιακές οργανώσεις πρόκειται να εκθέσουν δύο ξεχωριστά κειμήλια. Πρόκειται για τις βαλσαμωμένες καρδιές του Αλέξανδρου Υψηλάντη, εκ των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821, και του αδερφού του Γεωργίου, που μεταφέρθηκαν ήδη στη μονή και θα τεθούν σε δημόσιο προσκύνημα κατά τις επίσημες πανηγυρικές εκδηλώσεις της ερχόμενης εβδομάδας.

Η καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη βαλσαμώθηκε μετά τον θάνατό του το 1828 και επί βασιλέως Οθωνος· η οικογένειά του τη χάρισε, μαζί με εκείνη του αδερφού του Γεωργίου, επίσης βαλσαμωμένη, στο Αμαλίειο Ορφανοτροφείο των Αθηνών. Αργότερα μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, στην οδό Στησιχόρου, πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Σε ειδική λήκυθο

Στις 5 Αυγούστου, σε ειδική λήκυθο, ταξίδεψαν, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και με τη βοήθεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στα υψώματα του Βερμίου, όπου θα εκτεθούν σε προσκύνημα. «Στόχος μας είναι να υπενθυμίσουμε και να αναδείξουμε την τεράστια συμβολή στην ελληνική επανάσταση των Υψηλάντηδων και ειδικά του Αλέξανδρου», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του ιδρύματος, Γιώργος Τανιμανίδης, και πρόσθεσε πως, αμέσως μετά, τα κειμήλια θα μεταφερθούν στον χώρο μόνιμης φύλαξής τους.

Οι καρδιές των Υψηλάντηδων, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμένεται να λειτουργήσουν ως επιπλέον «μαγνήτες» για τους ανά τον πλανήτη Ελληνες Ποντίους, που κατά τις εκτιμήσεις τους θα συρρεύσουν και φέτος μαζικά στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού τους στο Βέρμιο. Στις επίσημες αντιπροσωπείες που δήλωσαν συμμετοχή στις εκδηλώσεις ανήμερα την εορτή της Παναγίας είναι και αυτές της ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής τον κ. Φώτη Κουβέλη, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπ. Μακεδονίας-Θράκης, Θ. Καράογλου.

Μακριά στον Πόντο, στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας στο όρος Μελάς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα τελέσει και φέτος πατριαρχική λειτουργία. Το φάντασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, όμως, θα πλανάται πάνω από το μυθικό για το ποντιακό στοιχείο βουνό. Οι προσκυνητές από την Ελλάδα, που άλλα χρόνια ανέρχονταν σε χιλιάδες, αναμένεται να είναι λιγοστοί έως ελάχιστοι.

Το κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαμονής, θεωρείται δυσβάσταχτο για τους περισσότερους, σβήνοντας έτσι το όνειρο πολλών ενδιαφερομένων για εκπλήρωση του «ύψιστου τάματος κάθε μέλους της φυλής», ένα προσκύνημα δηλαδή στην «Ιερουσαλήμ των Ποντίων». Πληροφορίες από τουριστικά γραφεία της Βόρειας Ελλάδας αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον για μετάβαση στον Πόντο καταγράφεται από ελάχιστο έως μηδαμινό, μολονότι, όπως υποστηρίζουν ιδιοκτήτες τους, οι τιμές μειώθηκαν αισθητά.

Πλήγμα στον τουρισμό

Το ίδιο επισημαίνουν και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και οργανώσεων, που παραδοσιακά κινητοποιούσαν πιστούς για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Ούτε, όμως, προβλέπεται αυξημένη, όπως άλλα χρόνια, η κάθοδος Ρώσων ή ποντιακής καταγωγής ορθοδόξων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς ο κινητήριος μοχλός και χρηματοδότης του εγχειρήματος, ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης, δεν θα μεταβεί φέτος ούτε ο ίδιος στον Πόντο.

Η προβλεπόμενη πτώση του ρεύματος των Ελλήνων προσκυνητών έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο του τουρισμού της περιοχής της Τραπεζούντας, που μετά την επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Σουμελά είχε επενδύσει στους χριστιανούς εκδρομείς. Οι ανησυχίες για σοβαρό πλήγμα στην τοπική οικονομία διαχέονται τόσο στον τοπικό Τύπο όσο και σε άλλα έντυπα, όχι μόνο τουριστικού περιεχομένου, της γείτονος χώρας.