Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Αναγέννηση Σερρών

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Αναγέννηση Σερρών
Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Αναγέννηση Σερρών
 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννησης Σερρών σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 στην Αναγέννηση Σερρών.

Σάββατο 10 Μαΐου 2014 στις 19:30
• Πορεία συλλόγων
• Επιμνημόσυνη δέηση & κατάθεση στεφάνων
• Εκδηλώσεις μνήμης στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αναγέννησης, με τη συμμετοχή συλλόγων του Νομού και κλιμάκιο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων.
Κεντρικός ομιλητής: Θεοφάνης Μαλκίδης - διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Κυριακή 11 Μαΐου 2014
• «Ημέρα μνήμης & αλληλεγγύης»
Από τις 10:00 το πρωί συγκεντρώνουμε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης. Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους.

"Με επίγνωση της κοινής ιστορικής πορείας μας, έχουμε την τιμή, στις φετινές Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων που θα τελεστούν στην Αναγέννηση, να υποδεχθούμε μέλη της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων.

Πόντιοι - Αρμένιοι - Ασσύριοι: Τρεις γενοκτονίες, ένας θύτης

Οι πορείες των τριών λαών φαντάζουν σαν δυο παράλληλες γραμμές μέσα στην ιστορία, που η μοίρα θέλησε οι πιο μαύρες σελίδες τους να γραφτούν από τα ίδια χέρια.

Αρμένιοι, Πόντιοι και Ασσύριοι, θύματα της ίδιας μονολιθικής και ξενόφοβης πολιτικής των Νεότουρκων, που προωθούσε την ιδεολογία του παντουρκισμού, ξέρουν πολύ καλά τι θα πει βίαιος διωγμός από την γη των προγόνων σου και προσπάθεια αφανισμού κάθε πολιτιστικού στοιχείου του έθνους σου. Τα νούμερα δεν παίζουν κανένα ρόλο σε αυτό το μακάβριο έργο που διαδραματίστηκε στις αρχές του αιώνα μας. Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της τραγωδίας που υπέστησαν οι τρεις λαοί, αρκεί να καταλάβει ότι το μισό του Αρμενικού πληθυσμού της τότε Τουρκίας εξοντώθηκε και όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να σκορπιστούν στις 5 ηπείρους. Η ατιμωρησία των πράξεων αυτών επέτρεψε την επανάληψή τους λίγα χρόνια αργότερα σε βάρος των Ποντίων και των Ασσυρίων, ενώ δυστυχώς συνεχίζουμε έως και σήμερα να γινόμαστε θεατές της ίδιας παράστασης σε πολλές γωνιές της Γης».

Η Γενοκτονία αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας για το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει παραγραφή. Οι απόγονοι 3ης και 4ης γενιάς των χριστιανικών πληθυσμών της Μ. Ασίας (Πόντιοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι) καταδεικνύουν ότι δεν ξεχνούν και απαιτούν την αναγνώριση του διαπραχθέντος εγκλήματος. Η αναγνώριση θα αποτελέσει τη στέρεη βάση για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ώστε να εμπεδωθεί η ειρήνη και η φιλία μεταξύ των λαών αυτών και της σύγχρονης Τουρκίας.