Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Η Ποντιακή κουζίνα στο Γαστρονομικό οδηγό Θεσσαλονίκης

Η Ποντιακή κουζίνα στο Γαστρονομικό οδηγό Θεσσαλονίκης
Η Ποντιακή κουζίνα στο Γαστρονομικό οδηγό Θεσσαλονίκης
  
της Κάτιας Γερακαρίτου

Αρώματα και γεύσεις από την ποντιακή, τη μικρασιάτικη, την αρμένικη και την εβραϊκή κουζίνα θα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων ο τουριστικός γαστρονομικός οδηγός που αναμένεται να εκδώσει και να κυκλοφορήσει από το Σεπτέμβριο ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Τις συνταγές, όπως μυδοπίλαφο, μπουγάτσα και κουλούρι Θεσσαλονίκης, θα μπορούν να διαβάσουν οι τουρίστες στις σελίδες του γαστρονομικού οδηγού.

Όπως σε συμβαίνει στις πόλεις με μακραίωνη ιστορία, έτσι και η Θεσσαλονίκη έχει μία μεγάλη παράδοση σε συνταγές από πολλές ιστορικές περιόδους και διαφορετικούς λαούς. Διαθέτει ένα μεγάλο μωσαϊκό τοπικών γεύσεων και επιρροών (Μικρασιάτες, Πόντιοι, ντόπιοι, Αρμένιοι , Εβραίοι, Τούρκοι κ.λ.π.), οι οποίες άφησαν μέχρι και σήμερα το στίγμα τους στην τοπική κουζίνα.

Για το λόγο αυτό ο δήμος Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το τμήμα Τουρισμού σε συνεργασία με τη «Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος», προχωρά στην έκδοση ειδικού τουριστικού γαστρονομικού οδηγού με περίπου 14 παραδοσιακές συνταγές. «Είναι η συνέχεια των χαρτών που ήδη έχει βγάλει ο δήμος (χάρτης μνημείων, μουσείων και μνημείων Unesco). Αυτός είναι ο τέταρτος οδηγός και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως γαστρονομικό προορισμό» δήλωσε στη Voria.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας.

Πρόκειται για με ειδική επιμέλεια κειμένων των συνταγών, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, (ιστορικά στοιχεία, προέλευση κ.λ.π.) και ειδική φωτογράφηση των πιάτων με food styling. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η φωτογράφηση των πιάτων και πλέον ο οδηγός βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έκδοσή του.

Ο τουριστικός γαστρονομικός οδηγός, περίπου 15.000 αντίτυπα, θα διατίθεται στα σημεία πληροφόρησης του Τμήματος Τουρισμού, καθώς και στις εκθέσεις Τουρισμού στο εξωτερικό για την καλύτερη προβολή της πόλης.

Πηγή: Voria