Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ολοκληρώθηκε η 10η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

Ολοκληρώθηκε η 10η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας
Ολοκληρώθηκε η 10η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014, η μεγάλη γιορτή των νέων και συγκεκριμένα η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, που διοργανώνει εδώ και 10 χρόνια η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Ένας θεσμός που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2005 στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας με τη διοργάνωση της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης.

Φέτος ήταν η σειρά του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας να διοργανώσει στη δική του Περιφέρεια την Πανελλήνια Συνάντηση. Να θυμίσουμε ότι την ευθύνη για τη διοργάνωση της συνάντησης των νέων, αναλαμβάνει κάθε χρόνο ένας από τους πέντε Συνδέσμους Ποντιακών Σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

Έτσι λοιπόν φέτος και δεδομένου των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, επελέγη ως μέρος η κατασκήνωση “Παιδική εξοχή Μεταμόρφωσης” του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής, ένας καταπράσινος χώρος στο δεύτερο πόδι Χαλκιδικής όπου συγκεντρώθηκαν 200 περίπου νέοι και νέες από τα 423 και πλέον σωματεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

Οι εργασίες της 10ης συνάντησης των νέων ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα με το καθιερωμένο αγιασμό που πραγματοποιήσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Επαμεινώνδα Φαχαντίδη, τον πρόεδρο του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Π.Ο.Ε. κ. Λεόντιο Σαρβανίδη, τον Δήμαρχο Πολυγύρου κ. Αστέριο Ζωγράφο, τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας κ. Γρηγόρη Κεσαπίδη και τέλος τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας του Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας κ. Δημήτριο Παπαδόπουλο.

Η βραδιά έκλεισε με δείπνο και το καθιερωμένο παραδοσιακό Ποντιακό γλέντι.

Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, δεύτερη μέρα της συνάντησης, οι εργασίες ξεκίνησαν με τον Ηλία Πετρόπουλο, Επίκουρο καθηγητής του τμήματος Γλώσσας-Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα: «Ο Εύξεινος Πόντος κατά τα αρχαία χρόνια».

Ο κ. Πετρόπουλος, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της νεολαίας για την πρόσκληση που του απηύθυναν, παρότρυνε τους νέους να διαβάσουν και να μάθουν την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού για να μην ξεχάσουν τις ρίζες τους και να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε για τον Εύξεινο Πόντο κατά τα αρχαία χρόνια και τα μνημεία που υπάρχουν εκεί.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Αντώνιος Παυλίδης, Ιστορικός, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών ο οποίος ανέλαβε να αναλύσει το θέμα της εκπαίδευσης στη ζωή του Ποντιακού Ελληνισμού ιδιαίτερα τον τελευταίο αιώνα στην ιδιαίτερη και ιστορική πατρίδα τον Πόντο. Παρότρυνε τους νέους να επισκεφθούν τον Πόντο για να δουν τις ζωντανές μνήμες της πατρίδας και να δουν τα μέρη των προγόνων τους.

Το πρόγραμμα των ομιλιών έκλεισε για το Σάββατο ο Δρ Νεότερης Ιστορίας, Θεολόγος – Ιστορικός κ. Θεοδόσιος Κυριακίδης, ξεκινώντας με την παρουσίαση των Ποντιακών σπουδών στον 21ο αιώνα. Τόνισε συγκεκριμένα πως με τον όρο Ποντιακές σπουδές εννοούμε τις επιστημονικές μελέτες, έρευνες και γενικά κάθε ακαδημαϊκή δραστηριότητα που αναφέρεται στις νότιες ακτές του Ευξείνου Πόντου ή αλλιώς της Μαύρης Θάλασσας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή ο προσδιορισμός «ποντιακές» χρησιμοποιείται κυρίως ως γεωγραφικός όρος.

Οι Ποντιακές σπουδές αφορούν τους Έλληνες, τους Τούρκους, τους Αρμένιους και όλους τους άλλους λαούς που έζησαν στην περιοχή. Αφορούν όμως και τους δυτικούς επιστήμονες που ασχολούνται ερευνητικά με την περιοχή. Οι τομείς στους οποίους υπάρχει πεδίο για έρευνα είναι η ιστορία, οι πολιτικές επιστήμες, η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία, η αρχιτεκτονική, η γεωγραφία, η αρχαιολογία, η μουσικολογία, η λαογραφία κ.ά.

Διαχώρισε τις πανεπιστημιακές σπουδές σε δυο μεγάλες κατηγορίες: 1ον στις προπτυχιακές και 2ον στις μεταπτυχιακές. Αναφέρθηκε επίσης σε ονόματα σπουδαίων ξένων επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί με τον Εύξεινο Πόντο.

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Ερευνητικού Κέντρου του Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα “Στα χνάρια των Αργοναυτών” ενώ ακολούθησε Ποντιακό γλέντι.

Την τρίτη και τελευταία μέρα της διοργάνωσης η Ποντιακή νεολαία, ευαισθητοποιημένη από κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν όλους, είχε ως θέμα στην τέταρτη θεματική ενότητα τα «Βλαστοκύτταρα - Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων». Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την έκδοση ψηφίσματος.

Σχετικά θέματα:

- Αφιέρωμα: Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας - Ο θεσμός των νέων!

- Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την 10η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας