Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Για τον Σωφρόνη που «έφυγε»...

Για τον Σωφρόνη που «έφυγε»...
Για τον Σωφρόνη που «έφυγε»...

του Στάθη Πελαγίδη

Για τον πανεπιστημιακό και τον ευρύτερο πνευματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης ο θάνατος του Σωφρόνη (17/10/14) είναι ο μεγάλος πόνος και θρήνος των ημερών μας. Όμως, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, παρά την οδύνη για την απώλειά του, αισθάνεται ότι ο διαπρεπής καθηγητής Γλωσσολογίας, στο Α.Π.Θ., Σωφρόνης Χατζησαββίδης, που εντελώς ξαφνικά έφυγε για το αιώνιο ταξίδι, θα εξακολουθεί να λειτουργεί εσαεί ως φωτεινός και χαρισματικός οδηγός για όλες τις περαιτέρω λειτουργίες και δραστηριότητες. 

Ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας, της διδασκαλίας, της λογοτεχνικής αξιοποίησης, της δια βίου μάθησης και χρήσης της Ποντιακής Διαλέκτου, ο Σωφρόνης θα είναι ο μεγάλος μας δάσκαλος, με την βαρύτιμη παρακαταθήκη που μας άφησε και το υψηλό παράδειγμα προσφοράς που μας κληροδότησε.

Πράγματι, την φωτεινή σφραγίδα του Σωφρόνη φέρουν πολλά από τα ουσιαστικά και καθοριστικά επιστημονικά μας προγράμματα:

1. «Η παιδεία και η κουλτούρα του Ποντιακού Ελληνισμού: Παρελθόν – 
2. «Η εκπαίδευση των Παλιννοστούντων μαθητών»
3. «Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού στα σχολικά βιβλία ιστορίας»
4. «Η Ποντιακή διάλεκτος»

β) άλλες επιστημονικές δραστηριότητες:

1. Οργάνωση μαθημάτων για τη διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου.
2. Οργάνωση μαθημάτων ιστορίας και κουλτούρας του Ποντιακού Ελληνισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης
3. Οργάνωση Ημερίδων του «Συνδέσμου», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων φοιτητών Α.Π.Θ
4. Σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι, για πολλές από τις δραστηριότητές μας, το προσωπικό του γραφείο, στο Πανεπιστήμιο, λειτουργούσε όχι μόνο ως ζεστή φωλιά και φιλόξενη στέγη, αλλά και ως εργαστήρι προγραμματισμών και καθοριστικών αποφάσεων, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της συμβολής του Σωφρόνη στο έργο του «Συνδέσμου», του οποίου υπήρξε ενεργότατο μέλος από της ιδρύσεώς του.

Εμείς, λοιπόν, οι Πόντιοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων (Α/θμιας, Β/θμιας, Γ/θμιας εκπαίδευσης) αισθανόμαστε ότι ο Μεγάλος Καθηγητής και Δάσκαλος Σωφρόνης Χατζησαββίδης όχι μόνο δεν «έφυγε», αλλά αντίθετα, θα πρυτανεύει για πάντα ως πνοή και ως δύναμη δημιουργίας που θα καθοδηγεί τα βήματά μας. Εξάλλου, δεν θα σβήσει ποτέ μέσα μας ο γλυκός του λόγος και η ολύμπια μεγαλοσύνη του χαρακτήρα του.

Ένα τόσο μεγάλο ανάστημα προσφοράς και θυσίας δεν πεθαίνει ποτέ.

Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2014

Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών

Στάθης Πελαγίδης
Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας


Σχετικά θέματα