Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Την καθαίρεση του προέδρου της ΠΟΕ, ζητά ο Γιάννης Αποστολίδης

Την καθαίρεση του προέδρου της ΠΟΕ, ζητά ο Γιάννης Αποστολίδης
Την καθαίρεση του προέδρου της ΠΟΕ, ζητά ο Γιάννης Αποστολίδης

Επιστολή προς το e-Pontos απέστειλε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αποστολίδης σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιάννη Αντωνιάδη σε πρόσφατη συνέντευξη του. Τη συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Στην επιστολή του αναφέρει σχετικά:

Θεσσαλονίκη,11.12.2014

Αξιότιμοι κύριοι Υπεύθυνοι του Livemedia και του e-Pontos,

Σας απευθύνω την παρούσα όχι ως πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης αλλά ως απλός Πόντιος.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην δημοσιογράφο του Livemedia κ. Συράκη, που αναρτήθηκε και στο e-Pontos, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) κ. Γιάννης Αντωνιάδης πρόσβαλε βάναυσα το σύμμαχό μας στην αναγνώριση της Γενοκτονίας μας αρμενικό έθνος, λέγοντας μεταξύ των άλλων, που δεν είναι του παρόντος, και τα εξής κατά λέξη:

«Επιμένουμε τώρα στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, γιατί, λέω το παράδειγμα της Αρμενίας και του Ισραήλ: Την Αρμενία δεν τη γνώριζε κανένας, έως ότου έγινε γνωστή λόγω της Γενοκτονίας. Αν δούμε όλα τα κράτη τα οποία ήταν δίπλα της, Ταντζικιστάν, Τουρκμενιστάν, κανείς δεν τα γνωρίζει. Ούτε και η Αρμενία έχει κάποια προσφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Αρμενία έγινε γνωστή εξαιτίας της Γενοκτονίας την οποία υπέστη, και σήμερα όλες οι πόρτες των πολιτισμένων κρατών ανοίγουν γι’ αυτήν».

Υπάρχει πιο ρατσιστική προσβολή από το να λέει κάποιος, ψευδέστατα μάλιστα και τελείως ανιστόρητα, για ένα ολόκληρο έθνος ότι δεν προσέφερε τίποτε στον παγκόσμιο πολιτισμό; Βέβαια κανείς δεν υποχρεώνει τον κ. Αντωνιάδη να γνωρίζει ότι η Αρμενία έχει ιστορία και πολιτισμό από το 3000 π.Χ. και ότι, για παράδειγμα, η σημερινή πρωτεύουσά της, το Ερεβάν, ιδρύθηκε το 782 π.Χ. και η πρώτη αναγνώριση της χριστιανικής θρησκείας ως επίσημης έγινε από το κράτος της Αρμενίας το 301 μ.Χ. Η Αρμενία έχει λαμπρή ιστορία αλλά δυστυχώς λόγω της γεωγραφικής θέσης της έγινε κατά καιρούς θύμα επιδρομών και υπέστη μεγάλες συμφορές, με αποκορύφωμα την Αρμενική Γενοκτονία. Αλλά ο κ. Αντωνιάδης μη γνωρίζοντας προφανώς αυτήν την ιστορία προσάπτει αναίτια, με ανευθυνότητα και απερισκεψία που εκπλήσσει, την βαρύτερη προσβολή που μπορεί να δεχθεί ένα έθνος, λέγοντας ότι δεν προσέφερε τίποτα στον παγκόσμιο πολιτισμό και ότι είναι γνωστή, η Αρμενία, μόνο για την Γενοκτονία, την εξολόθρευσή της δηλαδή από τους Τούρκους.

Ρωτώ ανήσυχος: Δεν γνωρίζει ο κ Αντωνιάδης τους στενότατους ιστορικούς δεσμούς του ελληνικού έθνους με το αρμενικό; Αλλά με μεγαλύτερη ανησυχία ρωτώ: Δεν γνωρίζει άραγε ούτε το ότι οι πρόγονοί μας Πόντιοι είχαν όχι απλά στενούς δεσμούς αλλά συμβίωναν επί αιώνες ολόκληρους με τους Αρμένιους; Δεν γνωρίζει ούτε ότι υπήρξαμε, Πόντιοι και Αρμένιοι, θύματα του ίδιου θύτη, τον ίδιο καιρό και για τους ίδιους λόγους; Δεν γνωρίζει ότι για την αναγνώριση της δικής μας Γενοκτονίας υπολογίζουμε στο παράδειγμα δράσης και την υποστήριξη των Αρμενίων; Τίποτε από αυτά δεν γνωρίζει ο κ. πρόεδρος της ΠΟΕ; Και είναι πρόεδρος αυτής της κορυφαίας Ποντιακής οργάνωσης;

Καθαρές κουβέντες: Δεν περιμένω να συναισθανθεί ο κ. Αντωνιάδης το μέγεθος του ατοπήματός του. Δεν διαθέτει, δυστυχώς, όπως απέδειξε, την αναγκαία συγκρότηση. Περιμένω όμως να κατανοήσει αυτό το ατόπημα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ και να καθαιρέσει τον κ. Αντωνιάδη, όπως του αξίζει, για να μάθει ότι έχει και συνέπειες το να λέει για ένα πολύπαθο αλλά πολιτιστικά πολύφερνο έθνος, το αρμενικό, ότι «δεν έχει κάποια προσφορά στον παγκόσμιο πολιτισμό», πράγμα που είναι πολύ κοντά στις αντιλήψεις κάποιων που θεώρησαν κάποτε κάποια έθνη περιττά για την ανθρωπότητα, ανάξια και να υπάρχουν. Αν δεν καθαιρεθεί ο κ. Αντωνιάδης θα στενοχωρηθώ ιδιαίτερα, διότι θα βεβαιωθώ πλέον ότι η ΠΟΕ έχασε την σοβαρότητά της. Και τότε θα πω, ως ένας από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της, ιδρυτικός Γενικός Γραμματέας της ότι: Κρίμαν σο βουδ ντο έσπαξα και σην χαράν ντ εποίκα… 

Εννοείται ότι θα φέρω τάχιστα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, όπου είμαι πρόεδρος.

Σχετικά θέματα