Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Αφιέρωμα στα μεταλλεία του Πόντου, πραγματοποίησαν οι "Ακρίτες" του Πόντου

Αφιέρωμα στα μεταλλεία του Πόντου, πραγματοποίησαν οι "Ακρίτες" του Πόντου

Ένα διήμερο αφιέρωμα με τίτλο «Α σην Κιμισχανάν σα Μεταλλεία του Πόντου» διοργάνωσε το μουσικό εργαστήρι εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων του συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου». Την πρώτη ημέρα έγινε στα γραφεία του συλλόγου, συζήτηση ομιλία για τη σημασία της Αργυρούπολης (Κιμισχανά) στον ελληνισμό του Πόντου και την μεγάλη προσφορά του δασκάλου και συγγραφέα Γεωργίου Κανδηλάπτη (Κάνι), ενώ την επομένη πραγματοποιήθηκε μουσικό αφιέρωμα με μουσικές και τραγούδια της Αργυρούπολης του Πόντου, στο δημοτικό θέατρο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.

Στην πρώτη ενότητα του αφιερώματος το μεσημέρι της Κυριακής 14 Δεκεμβρίου 2014 στα γραφεία του συλλόγου ο εκδότης Τάσος Κυριακίδης, μίλησε για την προσωπικότητα του δασκάλου και συγγραφέα Γεωργίου Κανδηλάπτη (Κάνι), ο οποίος την περίοδο της εκπαιδευτικής και πατριωτικής δραστηριότητάς του στην Αργυρούπολη του Πόντου κράτησε ψηλά τη σημαία του ελληνισμού. Ο διδάκτωρ Ιστορίας Κυριάκος Χατζηκυριακίδης μίλησε για τη σπουδαιότητα των μεταλλείων του Πόντου, στα οποία δούλευαν χιλιάδες Ελληνες μεταλλουργοί, οι οποίοι κρατούσαν στα χέρια τους σε αυτόν τον τομέα την οικονομία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκείνη την περίοδο. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Παπαδόπουλος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.

Αφιέρωμα στα μεταλλεία του Πόντου, πραγματοποίησαν οι "Ακρίτες" του Πόντου

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο μεσογειακός Πόντος, ιδιαίτερα η Χαλδία, υπήρξε σπουδαίο κέντρο μεταλλουργίας ήδη από τους αρχαίους χρόνους, χάρη στα πλούσια κοιτάσματα αργύρου αλλά και άλλων μεταλλευμάτων, με τα οποία η φύση προίκισε την περιοχή. Η «χρυσή εποχή» όμως της επαρχίας Χαλδίας, περίοδος στην οποία η Χαλδία έφθασε στο απόγειο της οικονομικής ευμάρειας και, κατά συνέπεια, της αύξησης του πληθυσμού της, είναι σίγουρα ο 17ος και 18ος αιώνας. Μάλιστα η πρωτεύουσά της, η Αργυρούπολη (Καν ή Γκιουμουσχανέ (τ. λ. Gümüshane, δηλ. οίκος αργύρου) εξαιτίας των πολλών και πλούσιων μεταλλείων της,θεωρούνταν το 18ο αιώνα η πλουσιότερη και ισχυρότερη πόλη του Πόντου.


Ο Τάσος Κυριακίδης

Ο Τάσος Κυριακίδης, μίλησε για την προσφορά του Γεώργιου Κανδηλάπτη – Κάνι, στον ελληνισμό και μεταξύ άλλων ανέφερε πως «ο Γεώργιος Κανδηλάπτης – Κάνις γεννήθηκε στην Αργυρούπολη του Πόντου τον Οκτώβριο του 1881. Φοίτησε και αποφοίτησε από το Φροντηστήριο Αργυρούπολης και από την ηλικία 18 ετών ασκεί το λειτούργημα του διδασκάλου. Δίδαξε σε σχολεία της περιοχής Αργυρούπολης αλλά και στο Ερζιγκιάν. Προσέφερε επίσης τις υπηρεσίες του ως μέλος των εξεταστικών επιτροπών σε ικανό αριθμό σχολείων. Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα επισκεπτόταν τα μοναστήρια της περιοχής Αργυρούπολης και μελετούσε στις βιβλιοθήκες. Συζητούσε επίσης με τους γεροντότερους κατοίκους των χωριών και με τη μορφή συνεντεύξεων συγκέντρωνε πληροφορίες, τόσο για την τοπική ιστορία όσο και για τους λαούς της Ανατολής. Και με τον ερχομό του στην Ελλάδα, υπήρξε πολυγραφότατος και μας άφησε ένα πλούσιο συγγραφικό έργο για την ιστορία, και τα ήθη και έθιμα των Ελλήνων της Αργυρούπολης και του Πόντου, ενώ υπήρξε από τους πρωτεργάτες που σώθηκαν και μεταφέρθηκαν τα σπάνια βιβλία του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης, που τώρα φυλάσσονται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας.



Συναυλία

Το βράδυ της Δευτέρας 15 Δεκεμβρίου 2014 στο δημοτικό θέατρο «Χρήστος Τσακίρης» της Σταυρούπολης, δόθηκε με επιτυχία η συναυλία παραδοσιακής ποντιακής μουσικής με τραγούδια και χορούς της Αργυρούπολης του Πόντου, όπου το χορευτικό τμήμα του συλλόγου παρουσίασε τους χορούς, «κελ κιτ», «γεντιερέ», «τίταρα» και «μουζενίτκον» Αργυρούπολης. Στη συνέχεια καλλιτέχνες από τη μουσική ομάδα νέων «Ορφέας» παρουσίασαν άσματα της Αργυρούπολης. Οι καλλιτέχνες Γιώργος Πουλαντζακλής, ο οποίος είχε την ενορχήστρωση και μουσική επιμέλεια και ο τραγουδιστής Μπάμπης Ιορδανίδης απέδωσαν παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου, με τη συνοδεία των καλλιτεχνών Βαλάντη Ουζουνίδη, Γιώργου Ψωμιάδη και Γιάννη Κουτσάκη.