Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Αμετανόητοι οι Τούρκοι: Εννιά στους δέκα Τούρκους λένε «όχι» στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Αμετανόητοι οι Τούρκοι: Εννιά στους δέκα Τούρκους λένε «όχι» στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
Αμετανόητοι οι Τούρκοι: Εννιά στους δέκα Τούρκους λένε «όχι» στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Λιγότερο από το 10% των Τούρκων επιθυμεί η κυβέρνησή της χώρας να χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, η 100ή επέτειος της οποίας τιμάται φέτος.

tourkiaΜια έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Εξωτερικής Πολιτικής, ενός κέντρου ερευνών της Κωνσταντινούπολης, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς σε 1.508 Τούρκους έδειξε ότι μόνο το 9,1% των ερωτηθέντων αναμένει από τους ηγέτες του να ζητήσουν συγγνώμη και να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Το ίδιο ποσοστό τάσσεται υπέρ της άποψης πως η τουρκική κυβέρνηση να έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη και να μην κάνει άλλη κίνηση, ενώ το 12% εκτιμά ότι αρκεί οι τουρκικές αρχές να εκφράσουν τη λύπη τους για το συμβάν.

Εξάλλου το 23,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνησή τους πρέπει να επαναλάβει ότι δεν ήταν όλα τα θύματα της σφαγής αυτής Αρμένιοι και να ζητήσει συγγνώμη για όλους του πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ το 21,3% εκτιμά ότι δεν πρέπει να αναληφθεί καμία νέα πρωτοβουλία για το θέμα.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας, τις απόψεις αυτές μοιράζονται σχεδόν ισόποσα οι υποστηρικτές του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, και του κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται ότι υπήρξε σχέδιο για την εξόντωση της μειονότητας των Αρμενίων, εξηγώντας τη σφαγή 500.000 Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το γεγονός ότι είχαν ταχθεί στο πλευρό του αντιπάλου της, της Ρωσίας, ή λέγοντας ότι σκοτώθηκαν σε μάχες ή εξαιτίας του λιμού.

Τον Απρίλιο, ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα της σφαγής αυτής, που σύμφωνα με τους Αρμένιους φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο, αναφερόμενος «στον κοινό πόνο».

Όμως την προηγούμενη εβδομάδα απέκλεισε επισήμως οποιαδήποτε αναγνώριση της γενοκτονίας, λέγοντας ότι «θα πολεμήσει ενεργά» τις χώρες που το ζητούν.

Η Αρμενία θα τιμήσει την 100ή επέτειο των γεγονότων αυτών στις 24 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το 2015 εκατοντάδες Αρμένιοι συνελήφθησαν και στη συνέχεια σφαγιάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που σηματοδότησε την αρχή των σφαγών.

Πηγή: Opinion Post