Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η Αρμενική εκκλησία αποφάσισε την Αγιοκατάταξη των μαρτύρων της Γενοκτονίας

Η Αρμενική εκκλησία αποφάσισε την Αγιοκατάταξη των μαρτύρων της Γενοκτονίας
Η Αρμενική εκκλησία αποφάσισε την Αγιοκατάταξη των μαρτύρων της Γενοκτονίας

Η αγιοκατάταξη των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου του 2015 στην Αγία έδρα του Ετσμιατζίν. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της Συνόδου των επισκόπων στην έδρα του Ετσμιατζίν που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 13 Νοεμβρίου υπό την προεδρία του Πατριάρχη όλων των Αρμενίων Karékine II και του Aram I του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας.

Η Σύνοδος στην ίδια Σύνοδο υιοθέτησε μια δήλωση δια της οποίας καλεί όλον τον χριστιανικό κόσμο να προσευχηθεί επ΄ ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την αρμενική γενοκτονία.

Τα μέλη της Συνόδου κάλεσαν επίσης τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσουν τις προσπάθειές της για μια διεθνή αναγνώριση και να επαναφέρει τα νόμιμα δικαιώματα των Αρμενίων.

Η Σύνοδος ασχολήθηκε και με τις διαμάχες που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως σε Συρία, Ιράκ και Ουκρανία που επιφέρουν την απώλεια πολυάριθμων ανθρώπων και την πρόκληση καταστροφών. Η δήλωση αυτή ασκεί κριτική στις στρατιωτικές δράσεις του Αζερμπαιτζάν στα σύνορα με Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ με πιο πρόσφατη την κατάρριψη αρμενικού ελικοπτέρου που επέφερε τον θάνατο 3 στρατιωτικών. Η γενοκτονία απαριθμεί 1,5 εκατομμύρια θύματα από τους νεότουρκους το 1915. Είχαν προηγηθεί σφαγές και διωγμοί επί οθωμανικής αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Χιλιάδες προσηλυτίστηκαν δια της βίας. Δημεύτηκαν περιουσίες 1 εκατομμυρίου Αρμενίων χριστιανών. Ο σουλτάνος σφαγίασε μεταξύ 1839 και 1876 350.000 θύματα. Εκατοντάδες εκκλησίες κάηκαν και μετατράπηκαν σε τζαμιά.(herodote.net)

Στο Ερεβάν εκδόθηκε στα αρμενικά και στα τούρκικα το βιβλίο « Gronapokh hayéri khntirnere Turkiayoum» (Το ζήτημα των Αρμενίων προσηλυτισμένων στην Τουρκία) του Haygazoun Alvrtsian ιστορικού και διευθυντή του Κέντρου μελετών για τους Αρμένιους στη Δύση. Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία του προσηλυτισμού των Αρμενίων εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην Τουρκία και μελετάει τις συνέπειες της αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερώνεται στους προσήλιτους από Dersim και Hamshen που σήμερα αριθμούν σε εκατομμύρια μέλη.

Το βιβλίο αναφέρει πολλά στοιχεία της γενοκτονίας. (16.11.14 armenews).