Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Δεσμευτικό ψήφισμα από το Ολλανδικό Κοινοβούλιο για τις Γενοκτονίες των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων!

Δεσμευτικό ψήφισμα από το Ολλανδικό Κοινοβούλιο για τις Γενοκτονίες των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων!
Δεσμευτικό ψήφισμα από το Ολλανδικό Κοινοβούλιο για τις Γενοκτονίες των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων!

επιμέλεια / μετάφραση
Νόπη Παπαδοπούλου

Η Βουλή της Ολλανδίας πέρασε, στις 09 Απριλίου 2015, δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, των Ελλήνων και των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου. Το ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε από το βουλευτή του Χριστιανικού κόμματος Joel Voordewind, είχε ευρεία υποστήριξη από ποικίλα κόμματα, ενώ υπήρξε έντονη αντίδραση από δυο Τούρκους βουλευτές. Τελικά ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Ο Joel Voordewind δήλωσε πως «ο σκοπός αυτής της πρότασης είναι να αναγνωριστεί τόσο η Γενοκτονία των Αρμενίων όσο και των Ασσυρίων και να φέρει την Τουρκική κυβέρνηση κοντά στην Αρμενία. Είναι μια σημαντική κίνηση από την Ολλανδική Βουλή προς την Τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις πράξεις του παρελθόντος. Ελπίζω ότι τελικώς με αυτή την κίνηση θα υπάρξει καλύτερη κατανόηση και συμφιλίωση ανάμεσα στις δυο χώρες».

Στις 24 Μαρτίου 2015 η Αρμενία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ασσυρίων & των Ελλήνων. Το 2007 η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες αναγνώρισε τις Γενοκτονίες των Ασσυρίων και Ελλήνων. Το 2010 η Σουηδία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ασσυρίων, Ελλήνων και Αρμενίων.

Η Γενοκτονία διεπράχθη από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του A’ παγκοσμίου πολέμου, μεταξύ του 1915 και 1923 και στοίχισε τη ζωή 750,000 Ασσυρίων (75%), 500,000 Ελλήνων και 1.5 εκατομμυρίου Αρμενίων.

Ενώ η Γενοκτονία των Αρμενίων είναι ευρέως γνωστή και αναγνωρισμένη, οι Γενοκτονίες των Ασσυρίων αι των Ελλήνων δεν είναι τόσο γνωστές. Παρ’ όλα αυτά δε μπορούν να διαχωριστούν από την Αρμένικη Γενοκτονία καθώς διεπράχθησαν την ίδια χρονική περίοδο και με τα ίδια πολιτικά αίτια. Επρόκειτο για μία Γενοκτονία εναντίον των Χριστιανικών λαών. 

Οι Ασσύριοι έχουν συνεργαστεί με τους Έλληνες και τους Αρμένιους για να πιέσουν την Τουρκία να ανγνωρίσει τη Γενοκτονία αυτή, κατά τη διάρκεια του A' παγκοσμίου πολέμου.

Μέχρι σήμερα έχουν ανεγερθεί από τους Ασσύριους 9 μνημεία Γενοκτονίας σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Aina