Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ
Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Με τον αγιασμό και τους χαιρετισμούς άρχισαν οι εργασίες το βράδυ της Παρασκευής 28 Αυγούστου 2015 οι εργασίες της 11ης πανελλήνιας συνάντησης ποντιακής νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στους χώρους της ανιστορηθείσας Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας του νομού Ημαθίας.

Περισσότεροι από 150 νεολαίοι βρέθηκαν στους χώρους της Ιεράς Μονής, για να συμμετέχουν σε ένα τριήμερο γνώσης και διαλόγου, για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου που φέτος η θεματολογία της συνδιάσκεψης αφορά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο πατήρ Κυριάκος Ηλιόπουλος

Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Στην αρχή της εκδήλωσης, στις 9 το βράδυ της Παρασκευής έγινε η επίσημη έναρξη της συνδιάσκεψης με τον αγιασμό που έγινε από τον πατέρα Κυριάκο Ηλιόπουλο, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιώλ Φραγκάκου, ο οποίος όπως και όλοι οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες της συνδιάσκεψης, λέγοντας πως εσείς οι νέοι έχετε όλη τη ζωή μπροστά σας για να μαθαίνετε για πράγματα που θα σας φανούν χρήσιμα στη ζωή σας, αλλά και για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης

Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Στη συνέχεια χαιρετισμό στους νεολαίους απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και στην άρρηκτη σχέση που είχαν και έχουν οι Έλληνες του Πόντου με την Ορθοδοξία, γεγονός που φάνηκε πως αν και ξεριζώθηκαν από τον αλησμόνητο Πόντο, ανιστόρησαν τις Ιερές Μονές του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος στην Ελλάδα. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην έφεση των Ποντίων στα γράμματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τους Αργυρουπολίτες που προτίμησαν να πάρουν μαζί τους τα βιβλία της ιστορικής βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης και εκκλησιαστικά κειμήλια που τώρα φιλοξενούνται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας και σύντομα θα βρουν στέγη στο κτίριο που παραχώρησε ο δήμος Νάουσας.

Η Χρύσα Πασχούλα

Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Τον χαιρετισμό του δημάρχου Νάουσας Νικόλαου Κουτσογιάννη, μετέφερε η αντιδήμαρχος Χρύσα Πασχούλα, η οποία τόνισε: «Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα μαζί σε σ’ αυτό το σημαντικό αντάμωμα που έχει διπλό χαρακτήρα και σκοπό. Θα ήθελα επίσης να σας μεταφέρω το χαιρετισμό του δημάρχου του κ. Κουτσογιάννη, ο οποίος λόγω απουσίας στο εξωτερικό δεν μπορεί να βρίσκεται σήμερα κοντά μας.

Η πορεία του ποντιακού ελληνισμού είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό και τη θρησκευτική παράδοση αφού ως γνήσιοι εκφραστές του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας, συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ισχυροποίηση και διάδοση του ελληνικού πνεύματος. Διατήρησαν άσβεστη την ελληνική γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους, αλλά προπάντων τη θρησκευτική τους πίστη.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η ποντιακή νεολαία σφυρηλατήθηκε ώστε να αποτελέσει τους άξιους συνεχιστές αυτής της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα όμως έχουν επιφορτιστεί με το μεγάλο βάρος της ευθύνης και του ιερού χρέους όχι μόνο να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη αλλά και να αγωνιστούν για τη δικαίωση της πολύχρονης προσπάθειας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ακόμη δείγμα της ενεργούς συμμετοχής της νέα γενιάς των Ποντίων οι οποίοι επιδεικνύοντας μια αξιέπαινη μαχητικότητα αποτελούν την μεγάλη ελπίδα κι εγγύηση για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής.

Κι επειδή βρισκόμαστε σε έναν χώρο, εδώ στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, όπου φυλάσσονται μοναδικοί θρησκευτικοί θησαυροί, ιερά κειμήλια, λείψανα αγίων φερμένα με τόσες δυσκολίες από το Μοναστήρι στον Πόντο, νιώθω ότι έχω το χρέος να εκφράσω την πρόθεσή μας ως νέα Διοίκηση να αποτελέσουμε τον ηθικό και πρακτικό αρωγό της προσπάθειας που καταβάλλει το σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας» για την ανάδειξη της Μονής. Φέτος λοιπόν που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του, ας ευχηθούμε το πολύτιμο έργο του για την διάσωση του πολιτιστικού πλούτου του ποντιακού ελληνισμού να τύχει της αναγνώρισης που του αξίζει και η πολύπλευρη δράση του να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για άλλους συλλόγους και σωματεία».

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης

Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, καλωσόρισε ως οικοδεσπότης τους νεολαίους που συμμετέχουν στην 11η πανελλήνια ποντιακής νεολαίας, και ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της. Ο χώρος αυτός, είπε, είναι μια θύμηση στη μνήμη, ένας τόπος όπου κάθε πέτρα και γωνιά, θυμίζει τον αλησμόνητο Πόντο και τις προσπάθειες που έκαναν οι πρόσφυγες που ξεριζωμένοι ανιστόρησαν τη μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Ο Χρήστος Τοπαλίδης

Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος Τοπαλίδης, τόνισε πως η επιλογή του θέματος της Γενοκτονίας για να αποτελέσει τον κορμό της συνάντησης νεολαίας, δείχνει πως οι απόγονοι των προσφύγων δεν ξεχνούν. Και πως ο οργανωμένος ποντιακός χώρος, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έχει ψηλά στην ατζέντα του αυτό το θέμα. Όμως όπως βλέπουμε από τις τελευταίες αποφάσεις του ελληνικού υπουργείου Παιδείας που αφαίρεσε από την εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου το κεφάλαιο για τον παρευξείνιο ελληνισμό που είχε σαφή αναφορά στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, ότι δυστυχώς σε αυτό το θέμα, έχουμε και τον εσωτερικό εχθρό, αφού ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει, το πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα όχι μόνο για τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και για τον ελληνισμό ολόκληρο και όλον τον πολιτισμένο κόσμο, η αποκατάσταση της δικαιοσύνης και του δικαίου.

Όμως από αυτό το βήμα θέλω να καλέσω στο βήμα, έναν άνθρωπο που έδωσε πολλά στον ποντιακό χώρο και παγίωσε αυτόν τον θεσμό της πανελλήνιας συνάντησης ποντιακής νεολαίας, αλλά και του φεστιβάλ ποντιακών χορών νεολαίας της ΠΟΕ, τον πρώην πρόεδρο και πρόεδρο της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργο Παρχαρίδη.

Ο Γιώργος Παρχαρίδης

Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Εμφανώς συγκινημένος ο Γιώργος Παρχαρίδης, πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τόνισε πως γνωρίζει καλά την δυναμική της νεολαίας, γιατί για χρόνια ολόκληρα συνεργάστηκε με τους νεολαίους για την προώθηση των ζητημάτων που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου. Ως πρόεδρος πίστευα στην νεολαία γι’ αυτό και στάθηκα πάντοτε κοντά τους, είπε και τόνισε πως διακρίνονται για την εντιμότητα, τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα για να πετύχουν τους στόχους τους και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους στόχους της πανελλήνιας συνάντησης.

Ο Άλκης Αναστασιάδης

Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής της Β’ Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας Άλκης Αναστασιάδης, ανέφερε πως η φετινή συνάντηση τόσων νέων Ελλήνων Ποντίων εδώ στους χώρους της ανιστορηθείσης ιεράς μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα όπου χτυπά η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού, καταδεικνύει περίτρανα τη θέληση όλων να συμβάλουμε και να συνδράμουμε στη διατήρηση της πολιτιστικής και εθνικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς.

Από την ωραία Νάουσα, από εδώ που χτυπά η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού, ας στείλουμε μέσα από το χορό και το τραγούδι, αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού μας, όλοι μαζί, μήνυμα ενότητας στους απανταχού Έλληνες, γιατί όποτε οι Έλληνες είναι ενωμένοι μεγαλουργούν.

Η Αγγελική Παπαδοπούλου

Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ Αγγελική Παπαδοπούλου, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της συνάντησης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τόνισε πως τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να έχει επιτυχία η διοργάνωση και ευχαρίστησε τους χορηγούς και τους υποστηρικτές και αρωγούς της εκδήλωσης. Ευχαρίστησε τους χορηγούς, Χούτος, Μεντεκίδης Σάββας, Ζορπίδης Μιχάλης, Κουκάκης, ΕΠΣΑ, Algida, και τους υποστηρικτές και αγωγούς, τον Γιώργο Ποζίδη, υποστράτηγο  διοικητή Α’ Μεραρχίας Πεζικού Αντώνιο Νομικό, διοικητή Β’ Μοίρας Καταδρομών Νίκο Παπαδόπουλο, Σταύρο Καλαφάτη, Κώστα Γκιουλέκα, Χρήστο Λογδανίδη, τη Σχολή Αστυφυλάκων Νάουσας, τον στρατηγό Αστυνομίας Δημήτριο Τσακνάκη, το ξενοδοχείο Παντελίδης από την Πτολεμαΐδα, τον Θανασούλη (άρτος και σκευάσματα), την Εύξεινο Λέσχη Νάουσας, τον σύλλογο Ροδοχωριου Κομνηνοί και τον πρόεδρο Κώστα Ευθυμιάδη, τον πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος Ροδοχωρίου Αναστάσιο Μωισίδη και τον Επαμεινώνδα Φαχαντίδη.

Ο Γρηγόρης Κεσαπίδης

Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας Γρηγόρης Κεσαπίδης, καλωσόρισε τους νεολαίους που συμμετέχουν στην εκδήλωση, όπως και τους επίσημους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και τόνισε πως οι νέοι που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις είναι πιστοί στην παράδοση των Ελλήνων του Πόντου.

Το γλέντι

Άρχισαν οι εργασίες της 11ης Πανελλήνιας Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Η εκδήλωση έκλεισε αργά το βράδυ με γνήσιο ποντιακό γλέντι, υπό τους ήχους της γλυκόλαλης ποντιακής λύρας στο οποίο συμμετείχαν νέες και νέοι της πανελλήνιας συνάντησης ποντιακής νεολαίας.

Σάββατο

Οι εργασίες της 11ης πανελλήνιας συνάντησης το Σάββατο ξεκίνησαν το Σάββατο στις 11 το πρωί, με εισήγηση του Θεοφάνη Μαλκίδη, μέλους της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών με θέμα «Γενοκτονία – Γυναικοκτονία – Παιδοκτονία. Το μαζικό έγκλημα και η αναγνώριση». Στις 12.15 θα γίνει η παρουσίαση των εκθέσεων και των ζωγραφιών του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού για την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου. Στις 4 το απόγευμα θα γίνει επίσκεψη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης στη Νάουσα. Στις 20.30 το βράδυ θα γίνει εισήγηση από τον Γιάννη Αντωνιάδη, βουλευτή Φλώρινας και αντιπρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων και πρώην προέδρου της ΠΟΕ με θέμα «Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Πολιτικές Διαστάσεις – Προοπτικές». Στη συνέχεια θα δοθεί δείπνο και θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Κυριακή

Την τελευταία ημέρα, την Κυριακή 30 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι ο Νίκος Λυγερός, στρατηγικός σύμβουλος, θα αναπτύξει το θέμα «Η αντεπίθεση της Ανθρωπότητας». Στη 1 το μεσημέρι ο Χ. Τάνης ειδικός παθολόγος του ΟΚΑΝΑ θα αναπτύξει το θέμα «Ας μιλήσουμε για τα ναρκωτικά και το AIDS».

Στο τέλος της πανελλήνιας συνάντησης οι συμμετέχοντες νεολαίοι θα καταλήξουν στα συμπεράσματα και τα ψηφίσματα.