Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Το 14τομο έργο για τη Γενοκτονία στέλνει στον Υπ. Παιδείας, πρώην πρόεδρος της Π.Ο.Ε.

Το 14τομο έργο για τη Γενοκτονία στέλνει στον Υπ. Παιδείας, πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ
Το 14τομο έργο για τη Γενοκτονία στέλνει στον Υπ. Παιδείας, πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ

Από την παρακολούθηση της επικαιρότητας σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τις τοποθετήσεις του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, σχετικά με την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αισθάνομαι την ηθική και ιστορική υποχρέωση να εκφράσω δημόσια την γνώμη και τα επιχειρήματά μου. Και το πράττω αυτό όχι μόνο απλά λόγω της καταγωγής μου αλλά και από μια άλλη σειρά ιδιοτήτων γνωστών στην ευρύτερη Ποντιακή Οικογένεια και όχι μόνο.

Έτσι λοιπόν η πρώτη εισαγωγική γενικότερη ιστορικά παρατήρηση είναι ότι ενώ οι Έλληνες από τους αρχαιοτάτους χρόνους ως σήμερα χαρακτηρίζονται από μία σειρά αξιοζήλευτων και διεθνώς αναγνωρισμένων προτερημάτων και χαρισμάτων, τα οποία σε κάθε ευκαιρία προβάλλονται και επαινούνται όπως, η πνευματική οξυδέρκεια, ο ηρωισμός, η ανδρεία, το ελεύθερο και δημοκρατικό πνεύμα, η παιδεία κ.ά.

Από την άλλη πλευρά είναι αιχμάλωτοι και από μία σειρά μειονεκτημάτων όπως η διχόνοια, το μίσος, και άλλα γνωστά, που αποσιωπώνται και δεν επισημαίνονται προκειμένου να διορθωθούν στις νεότερες γενεές. Από πού να αρχίσει κανείς να απαριθμεί, από το κόνιο του Σωκράτη, ή το φάντασμα του Εφιάλτη στις Θερμοπύλες ή τις δεκάδες των αρχαίων επιφανών που πέθαναν στις εξορίες. Αλλά και στην νεότερη ελληνική Ιστορία, ποιος φυλάκισε και καταδίκασε σε θάνατο τον Κολοκοτρώνη, τον μεγαλύτερο ήρωα της επανάστασης, και ποιος δολοφόνησε τον Καποδίστρια, τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελεύθερης Ελλάδος, προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και πολλά άλλα μέχρι σήμερα απότοκα των μειονεκτημάτων του Έλληνα. Γεγονός που στιγματίζεται και από τον Εθνικό μας ποιητή στους στίχους 144 και 147 του Εθνικού μας Ύμνου.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και των υπολοίπων χριστιανικών λαών είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Δεν χωρεί πλέον καμία αμφισβήτηση γιατί έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και αναγνωρίσθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς και από πολλά άλλα μέχρι σήμερα κράτη. Έχουν επίσης εγερθεί εκατοντάδες μνημεία σ΄ ολόκληρη την χώρα από τους απογόνους των γενοκτονηθέντων ποντίων σ΄ όλες τις πόλεις και τα χωριά και κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου πανελληνίως τιμάται η μνήμη των 353.000 Ιερομαρτύρων και Εθνομαρτύρων Προγόνων μας, γιατί αφορά όλους τους Έλληνες όπως ακριβώς και τ΄ άλλα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας.

Τις τοποθετήσεις και την θέση, του κατά τα άλλα συμπαθούς και αξιότιμου υπουργού Παιδείας κ. Φίλη στην Εφημερίδα Αυγή της 20/8/2014 δεν θα ήθελα να κατατάξω στην κατηγορία των μειονεκτημάτων που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες, που προανέφερα, γιατί υποθέτω έγιναν όχι από πρόθεση αλλά από άγνοια!

Έτσι, προσωπικά θα τον συμβούλευα να ανακαλέσει άμεσα τις σχετικές δηλώσεις, γιατί σφάλματα κάνουμε όλοι, αρκεί να προλαμβάνουμε να τα διορθώνουμε. Διαφορετικά προβλέποντας, επισημαίνω και ερωτώ ποια θα είναι η στάση του τον προσεχή Μάιο προς τα Σχολεία, ως υπουργός Παιδείας, όταν επίσημα πανελλήνια θα τιμάται η μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας;

Για την διευθέτηση του θέματος, δεν θα ήθελα να σταθώ σε μία απλή καλοπροαίρετη υπόδειξη και προκειμένου να βοηθήσω στην πράξη, γιατί κατά τον Δημοσθένη: «Τὸ μὲν οὖν ἐπιτιμᾶν ἴσως φῆσαί τις ἂν ῥάδιον καὶ παντὸς εἶναι, τὸ δὲ ὑπὲρ τῶν παρόντων ὅ,τι δεῖ πράττειν ἀποφαίνεσθαι, τοῦτο εἶναι συμβούλου». Προσφέρω στον κ. Υπουργό ως δώρο τους 14 τόμους για την Γενοκτονία, του κύριου ιστορικού της Γενοκτονίας Καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη, καθώς επίσης και τον τόμο των πρακτικών του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα: «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και η διαχρονική εξέλιξη του ζητήματος» που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία μου, στην Καλαμαριά από 11 έως 13 Μαΐου 2007.

Τέλος, απευθυνόμενος προς τους Ποντιακής καταγωγής βουλευτές όλων των κομμάτων, επισημαίνω, ότι είναι αναγκαία η δραστηριοποίησή τους για την διευθέτηση του θέματος, καθώς και άλλων παρομοίων, γιατί έχουν αποχρώντα προσωπικό λόγο αφού οι παππούδες τους δεν έχουν τάφο, γιατί τα κόκαλά τους είναι διασκορπισμένα στα βουνά και τα λαγκάδια του Πόντου από τις πορείες του λευκού θανάτου και όχι μόνο. Παράλληλα θα τους παρακαλούσα να μεριμνήσουν για την υλοποίηση της απόφασης της Βουλής να εκδοθεί ο επίτομος τόμος της Γενοκτονίας σε έξι γλώσσες, που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την περαιτέρω προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και όχι μόνο.


Επαμεινώνδας Φαχαντίδης
Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.
τ. Πρόεδρος ΠΟΕ
Αντιπρόεδρος Διεθνούς Ιδρύματος Μ. Αλεξάνδρου