Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ανάγκη δημιουργίας θεσμού που θα συντονίζει τις ενέργειες των νέων Ποντίων

Ανάγκη δημιουργίας θεσμού που θα συντονίζει τις ενέργειες των νέων Ποντίων
Ανάγκη δημιουργίας θεσμού που θα συντονίζει τις ενέργειες των νέων Ποντίων

Την ανάγκη δημιουργίας οργάνου ή θεσμού που θα συντονίζει τις ενέργειες των νέων Ποντίων σε όλο τον κόσμο, τονίζει σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Ουκρανία, η Ιουλία Ζαρίκοβα, γενική γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας ΣΑΕ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ και καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης.

Με αφορμή τη συμμετοχή της στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου, η κ. Ζαρίκοβα εκτίμησε ότι η δημιουργία αυτού του οργάνου μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για το ποντιακό κίνημα και ευρύτερα για το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού.

Όπως επισήμανε, στόχος της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης είναι η ανάδειξη της ενότητας του ποντιακού χώρου, ενώ για την ίδια αποτελεί καλή ευκαιρία γνωριμίας κι επικοινωνίας με νέους από όλο τον κόσμο.

Η κ. Ζαρίκοβα ήθελε από παιδί να επισκεφθεί την πατρίδα των γονιών της και τελικά κατάφερε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα σε ηλικία 13 ετών. Όταν τελείωσε το σχολείο, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της σε κάθε τι ελληνικό και φοίτησε στην σχολή ελληνικής φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης, όπου σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια.

Αποφάσισε να αφιερώσει τη διδακτορική της διατριβή στη ρωμαίικη διάλεκτο που ομιλείται στο χωριό Σαρτάνα, όπου γεννήθηκε, με στόχο να συμβάλλει στη διάσωση της. Τη διάλεκτο την έφεραν στην περιοχή, τον 19ο αιώνα, οι Έλληνες που εκδιώχθηκαν από την Κριμαία, τώρα, όμως ομιλείται μόνο από τους ηλικιωμένους και κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Όμηροι της κατάστασης

Το χωριό Σαρτάνα της Μαριούπολης, όπου ζει η κ. Ζαρίκοβα, επλήγη πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία και θρήνησε και θύματα, μεταξύ των οποίων και ομογενείς. “Δεν είναι δικός μας ο πόλεμος, εμείς βρεθήκαμε όμηροι της κατάστασης” υπογράμμισε η κ. Ζαρίκοβα και πρόσθεσε ότι πολλοί Έλληνες έφυγαν στη Ρωσία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Πολλοί όμως έχουν μείνει και η κ. Ζαρίκοβα δήλωσε αισιόδοξη για τον ελληνισμό που κατάφερε να επιβιώσει και στο παρελθόν, όταν ξεριζώθηκε από τον Πόντο και από την Κριμαία.

Η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 4 Οκτωβρίου, στο συνεδριακό κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” και την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μέγας χορηγός είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.