Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο διαδικτυακό μάθημα Ποντιακής Διαλέκτου (Ρεπορτάζ)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο διαδικτυακό μάθημα Ποντιακής Διαλέκτου (Ρεπορτάζ)
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο διαδικτυακό μάθημα Ποντιακής Διαλέκτου (Ρεπορτάζ)

Ξημερώματα τ’ Γιαννιού για τη Θεσσαλονίκη, βράδυ των Φώτων για τις πέραν του Ατλαντικού ακτές και το Τορόντο, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μάθημα ποντιακής διαλέκτου διαδικτυακά. ’Κ’ εξέβανε μαναχόν οι μωμοέρ’ τα Φώτα τ’ Αγιαννί’. Εξέβεν και τ’ εμέτερον η λαλία κ’ εκατέσκισεν τον Ατλαντικόν κ’ ιλιάεψεν τοι ξενιταρίων εμουν τα ωτία. 

Ο δάσκαλος και επιμελητής της «Ποντιακής Εστίας» Στάθης ΤαξίδηςΟ δάσκαλος και επιμελητής της «Ποντιακής Εστίας» Στάθης Ταξίδης στις έξι το πρωί, έντεκα για το Τορόντο, συνδέθηκε διαδικτυακά με δεκαπέντε μαθητές στο Τορόντο, στέλνοντας τη ζεστή ποντιακή λαλιά, την αγαπημένη γλώσσα των προγόνων μας, στον παγωμένο Καναδά. Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες ξεπεράστηκαν μετά από επίμοχθη τρίμηνη προετοιμασία χάρη στις επίμονες προσπάθειες του προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών Χρήστου Πασχαλίδη και στις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν η Γιώτα Αμμανατίδου από το Τορόντο και ο Στάθης Ταξίδης από τη Θεσσαλονίκη. 

Το πρωτοποριακό αυτό μάθημα θα πραγματοποιείται πιλοτικά κάθε Σάββατο ξημέρωμα για τη Θεσσαλονίκη, Παρασκευή βράδυ για το Τορόντο. Αφού σταθμιστούν οι όποιες δυσλειτουργίες του – πάντως στο πρώτο μάθημα όλα κύλησαν ομαλά – από τον Σεπτέμβρη του 2016 θα μπορεί να πραγματοποιείται όπου υπάρχει ενδιαφέρον. Υπάρχει ακόμα πρόβλεψη από τη συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα για μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής και Νέας Ελληνικής Γλώσσας, μαθήματα Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε όταν το περασμένο καλοκαίρι στο «Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά» συναντήθηκαν δυο παλιοί γνώριμοι, η Γιώτα Αμμανατίδου που ζει πλέον στο Τορόντο και είναι γενική γραμματέας του σωματείου «Παναγία Σουμελά» της πόλης και ο Στάθης Ταξίδης, δάσκαλος πιστοποιημένος από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτής της Ποντιακής Διαλέκτου (πρώτος κατά σειρά επιτυχίας στις σχετικές εξετάσεις), πιστοποιημένος στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας στην Εκπαίδευση (Β Επίπεδο). Στο γόνιμο διάλογο που είχαν γεννήθηκε η ιδέα της πραγματοποίησης των διαδικτυακών μαθημάτων. Με ταχείς ρυθμούς στην καναδική πόλη στήθηκε μια εκπαιδευτική δομή – με την υποστήριξη του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Τορόντο και τη συμπαράσταση του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης, ενώ από τεχνικής πλευράς το βάρος του στησίματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανέλαβε και έφερε σε πέρας ο Χρήστος Πασχαλίδης.

Να σημειωθεί πως χρησιμοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης moodle, την οποία χρησιμοποιούν τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Στην πλατφόρμα αυτή μπορεί ο κάθε εκπαιδευόμενος να βρίσκεται στο σπίτι του, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του, να ακούει και να βλέπει τον εκπαιδευτή, να συνομιλεί μαζί του, να εκφράζει τις σκέψεις και τις απορίες του, γραπτά και προφορικά. Ο εκπαιδευτής, εκτός των άλλων, έχει και αυτός τη δυνατότητα να βλέπει και να ακούει τους μαθητές του, να χρησιμοποιεί πίνακα, να αναρτά κείμενα λόγου, εικόνες, αρχεία ήχου, βίντεο, ασκήσεις.

Το όλο μάθημα «άμα τη ενάρξει» του μαγνητοσκοπείται από τον εκπαιδευτή και δεκαπέντε λεπτά μετά τη λήξη του αναρτάται αυτόματα στον ιστότοπο, δίνοντας τη δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο οποιαδήποτε ώρα θελήσει να το ξαναπαρακολουθήσει.


Σχετικά θέματα

- Δημιουργήθηκε το πρώτο διαδικτυακό σχολείο της Ποντιακής γλώσσας

- Online μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου από την «Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο»