Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ένα φιλολογικό μνημόσυνο για τον Ευπατρίδη Πόντιο ιστορικό, Πολυχρόνη Ενεπεκίδη (Φωτογραφίες - Video)

Ένα φιλολογικό μνημόσυνο για τον Ευπατρίδη Πόντιο ιστορικό, Πολυχρόνη Ενεπεκίδη (Φωτογραφίες - Video)
Ένα φιλολογικό μνημόσυνο για τον Ευπατρίδη Πόντιο ιστορικό, Πολυχρόνη Ενεπεκίδη (Φωτογραφίες - Video)

Στα πλαίσια των «Αικατερινείων 2015», οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Ν. Πιερίας σε συνεργασία με τον ΟΠΠΑΠ και τον Δήμο Κατερίνης, διοργάνωσαν την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνη φιλολογικό μνημόσυνο εις μνήμην του ακαδημαϊκού Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, καθηγητού στην έδρα Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και Διευθυντού του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών, με θέμα: Ο Ευπατρίδης πρωτοπόρος Πόντιος ιστορικός, Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, με ομιλητή τον Θεοδόση Κυριακή, Θεολόγο – Δρ Νεώτερης Ιστορίας.

Όσοι προσήλθαν, στην κατάμεστη αίθουσα, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον σπουδαίο ομιλητή, σχετικά με τον παγκόσμιας εμβέλειας μεγάλο έλληνα καθηγητή Ιστορίας του πανεπιστημίου της Βιέννης Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, για την ζωή και το σημαντικό έργο του.

Γι' αυτόν που η Αυστρία θεωρούσε τον μεγαλύτερο ιστορικό της. Ήταν ο πρωτοπόρος ιστορικός που προσέγγισε και τεκμηρίωσε επιστημονικά το έγκλημα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας γενικότερα και που αποτυπώθηκε στο έργο του «Γενοκτονία στον Εύξεινο Πόντο. Διπλωματικά Έγγραφα από τη Βιέννη (1909-1918)». Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορική έρευνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ελβετίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ουγγαρίας, ενώ υπήρξε δημοφιλής ομιλητής με τις δεκάδες των διαλέξεών του στην Ελλάδα και σε πόλεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Με τις επιστημονικές του έρευνες ευρωπαϊκών αρχείων και συλλογών χειρόγραφων, θεωρείται, ότι προσπάθησε να απομυθοποιήσει τη νεότερη Ελληνική ιστορία και να την απαλλάξει από διαστρεβλώσεις.


Χαρακτηριστική είναι η αντιμετώπισή του από τις ελληνικές αρχές, όταν προσπάθησε να μελετήσει τα γερμανοαυστριακά αρχεία που αφορούσαν την περίοδο 1908-1918.

Ο ίδιος περιγράφει ως εξής την εμπειρία του: «Όταν το 1958-59 καθώς πραγματοποιούσα την έρευνα στα επίσημα αυστριακά αρχεία που μόλις είχαν παραδοθεί στους ερευνητές και είχα συναντήσει πλήθος εγγράφων που αφορούσαν τις βιαιοπραγίες κατά του ελληνικού πληθυσμού, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κουρτ Βαλτχάιμ και αργότερα γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρόεδρος της Αυστρίας με ενημέρωσε ότι δύο επιφανείς Ελληνες πολιτικοί, με παρέμβασή τους, ζητούσαν την απαγόρευση της έρευνας. Αυτοί, το αποκαλύπτω τώρα, ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Παναγιώτης Πιπινέλης. Το σκεπτικό ήταν ότι η δημοσίευση αυτών των στοιχείων στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Μετά από δικούς του πολύχρονους αγώνες επέστρεψαν στην Ελλάδα για ενταφιασμό το 1964, τα οστά του Αλέξανδρου Υψηλάντη τα οποία από αμέλεια του Ελληνικού κράτους, παρέμειναν για χρονικό διάστημα τριών μηνών στα αζήτητα του αεροδρομίου του Ελληνικού.

Στο τέλος της ομιλίας την οποία παρακολούθυσαν με ιδιαίτερη προσοχή οι προσερχόμενοι, ακολούθησαν πέντε συγκινητικά τραγούδια από την μεικτή χορωδία των ποντιακών Συλλόγων, Παναγίας Σουμελά, Ένωσης Ποντίων Πιερίας και της Νέας Τραπεζούντας, υπό την καθοδήγηση του χοράρχη Γιάννη Τοπαλίδη.

Τον ομιλητή παρουσίασε εκ μέρους των Ποντιακών Συλλόγων ο Δημήτρης Αμπερίδης και ο Δημήτρης Προκοπίδης εκ μέρους των Ποντιακών Συλλόγων Πιερίας προσέφερε στον ομιλητή καλαίσθητο πολυτελή τόμο με τα Αρχαιολογικά ευρήματα της βόρειας Πιερίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη η δημοτική σύμβουλος Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ κ. Θεόδωρος Παυλίδης και ο Διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Καζταρίδης και η εκπρόσωπος των Αικατερίνειων 2015.