Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

"Εξέβαμεν ας σην κακοχρονίαν κι εσέβαμεν 'ς σην καλοχρονίαν"... είπαν οι Μωμό'εροι στο Waiblingen (Φωτογραφίες)

"Εξέβαμεν ας σην κακοχρονίαν κι εσέβαμεν 'ς σην καλοχρονίαν"... είπαν οι Μωμό'εροι στο Waiblingen (Φωτογραφίες)
"Εξέβαμεν ας σην κακοχρονίαν κι εσέβαμεν 'ς σην καλοχρονίαν"... είπαν οι Μωμό'εροι στο Waiblingen (Φωτογραφίες)

"Εξέβαμεν ας σην κακοχρονίαν κι εσέβαμεν 'ς σην καλοχρονίαν"... Α' έτσ' έλε'αν οι τεμετέρ' σην πατρίδαν... Οφέτος, εμείς πα α' έτσ' επήκαμε!

Με τα παραπάνω λόγια ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen "Οι Αργοναύτες" αναβίωσε το δρώμενο των Μωμό'ερων το Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016 στην πόλη του Waiblingen.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης Waiblingen πλημμύρισε με κόσμο, με χαρούμενους και χαμογελαστούς ανθρώπους, με μυρωδιές από διάφορα εδέσματα και με ήχους ποντιακούς, του αγγείου και του νταουλιού.

Τα μέλη του συλλόγου δηλώνουν χαρούμενοι, αλλά και πολύ περήφανοι συνάμα, που αξιώθηκαν να μοιραστούν αυτές τις αξέχαστες στιγμές στην πόλη του Waiblingen με τους συμπολίτες τους δηλώνοντας ότι έζησαν όμορφες, μοναδικές στιγμές και μία εμπειρία. Με αυτό τον τρόπο ονειρεύτηκαν να μπουν στο νέο έτος. Στο έτος 2016, που είναι σημαντικό για το σύλλογο, διότι φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στον Ποντιακό χώρο.


Το μεσημέρι του Σαββάτου συναντήθηκαν μπροστά στο δημαρχείο της πόλης δίνοντας στο πλήθος σημαντικές πληροφορίες (στα ελληνικά, αλλά και στα γερμανικά) για το δρώμενο των Μωμό'ερων, ευχαριστώντας τον κ. Κώστα Αλεξανδρίδη, που στήριξε με το παραπάνω και ήταν δίπλα τους τις τελευταίες μέρες με όλη του την καρδιά σε αυτήν την προσπάθειά, και τέλος το δήμαρχο κ. Hesky, την κ. Ortolf, η οποία ασχολείται με την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, και την πόλη Waiblingen που κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μην στερηθεί ο σύλλογος τίποτα, νιώθοντας οικεία και δίνοντας το δικαίωμα και τη δυνατότητα να συνεχίζουν τις παραδόσεις των παππούδων τους.

Δυναμικά κατηφόρισαν την οδό Kurze Straße, μοιράζοντας σε περαστικούς Ποντιακά εδέσματα και τρίπτυχα με πληροφορίες για το έθιμο. Επισκέφτηκαν τραγουδώντας και χορεύοντας σπίτια μελών του συλλόγου και ανηφορίζοντας την οδό Lange Straße κατέληξαν μπροστά στην ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Κάπου εκεί άρχισε να δύει ο ήλιος.

Τα μέλη των Αργοναυτών ένιωσαν έντονα τα συναισθήματα χαράς και περηφάνιας αναβιώνοντας ένα δρώμενο που έφεραν από τις πατρογονικές εστίες οι πρόγονοι τους.

Φωτογραφίες: Παύλος Νικολαΐδης, Μυροφόρα Ευσταθιάδου



Σχετικά θέματα