Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Ειδική εκπομπή στη Ρωσία αφιερωμένη στα 100 χρόνια Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής

Ειδική εκπομπή στη Ρωσία αφιερωμένη στα 100 χρόνια Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής
Ειδική εκπομπή στη Ρωσία αφιερωμένη στα 100 χρόνια Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016 στο Πρώτο κανάλι της Κριμαίας θα βγει η ειδική εκπομπή «Το δικαίωμα στη Μνήμη», αφιερωμένη στα 100 χρόνια Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την παρουσιάστρια Μαρία Λαζαρίδη.

Είναι συμβολικό ότι αυτό το οδυνηρό για τους Έλληνες θέμα συζητήθηκε στο ελληνικό στούντιο του καναλιού της Κριμαίας. Επειδή εδώ στην Κριμαία οι Έλληνες έχουν βιώσει και την τραγωδία των σοβιετικών καταστολών, έξωση από τα σπίτια τους...

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα «Ελπίδα +», στο πλαίσιο του οποίου θα βγει η εκπομπή, είναι το πρότζεκτ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και υποστηρίζεται από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη. Το πρόγραμμα «Ελπίδα +» έχει ως στόχο να γνωρίσει τους τηλεθεατές με τη ζωή και τις δραστηριότητες των Ελλήνων της Ρωσίας, οι οποίοι διατήρησαν τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμα τους.

«Το δικαίωμα στη Μνήμη» – είναι η πρώτη εκπομπή, που αφιερώνεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην εκπομπή πήραν μέρος κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες, επιστήμονες και δημοσιογράφοι, ιερείς και καθηγητές από Ρωσία και Ελλάδα, οι οποίοι εξέφρασαν τη γνώμη τους για τις προοπτικές αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Οι αιτίες της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων, το νομοσχέδιο της Δούμας για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των Κούρδων-Γεζίντι, οι κινήσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, διατήρηση των πνευματικών και πολιτιστικών μνημείων στην Τουρκία, κρυπτοχριστιανοί – σύγχρονη τραγωδία, δραστηριότητες των ποντιακών οργανώσεων, θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας στο παρελθόν και σήμερα – αυτά είναι τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκπομπή.

Στην συζήτηση πήραν μέρος: ο πνευματικός των Ελλήνων της Ρωσίας ο Πρωτοπρεσβύτερος Ολέγκ Ντόμπρινσκι (Γρηγοριάδης), η διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας κα. Θεοδώρα Γιαννίτση, η πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου «Τάναϊς» του Ροστόφ  κα. Μελίνα Λεόνοβα, ο πρόεδρος της Αυτονομίας των Ελλήνων της Κριμαίας κ. Ιβάν Σόνους, ο βουλευτής του Συμβουλίου της Επικρατείας της Κριμαίας κ. Σεργκεϊ Σουβάινικοβ, ο ηγέτης της διασποράς των Αρμένιων στην Κριμαία κ. Βαγαρσάκ Μελκογιάν, ο ιστορικός κ. Βασίλης Τσενκελίδης, ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Σιδηρόπουλος κ.α.

Την άποψή τους για το θέμα της Γενοκτονίας επίσης εξέφρασαν οι διακεκριμένοι Ρώσοι και Έλληνες επιστήμονες, βουλευτές και κοινωνικοί παράγοντες μέσω των βίντεο συνεντεύξεων που έδειξαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Μεταξύ των οποίων ήταν ο καθηγητής κ. Κώστας Φωτιάδης, ο βουλευτής κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο πρώτος δήμαρχος της Μόσχας Γαβριήλ Ποπώφ, ο βουλευτής Κρατικής Δούμας Μιχαήλ Γιεμελιάνοβ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας Άλκης Αναστασιάδης κ.ά.