Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης μιλάει για το νέο του βιβλίο για το Ποντιακό ζήτημα

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης μιλάει για το νέο του βιβλίο για το Ποντιακό ζήτημα
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης μιλάει για το νέο του βιβλίο για το Ποντιακό ζήτημα

Τη νέα του συγγραφική έκδοση με τίτλο «Το Ποντιακό ζήτημα και η 19η Μαΐου στην Ελλάδα και την Τουρκία», παρουσιάζει την Τετάρτη στην Κοζάνη ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική καταγραφή της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού και εν γένει του ποντιακού ζητήματος, από τον ερευνητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, ο οποίος έχει γράψει πολλά βιβλία για το θέμα.

Η παρουσίαση του βιβλίου των Κωνσταντίνου Φωτιάδη και Ευάγγελου Τσιανάκα γίνεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε συνδιοργάνωση με την Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, στο Αμφιθέατρο της Στέγης Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης (Φιλίππου Β΄30-Κοζάνη).

"Η μνήμη είναι φάρμακο..."

Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης μίλησε στο ράδιοΛόγος για το νέο του βιβλίο, λέγοντας τι περιλαμβάνει, τι μπορεί να διαβάσει ο αναγνώστης σε αυτό το ιστορικό, πολιτικό όπως το χαρακτηρίζει, βιβλίο: "Πάνω από 40 χρόνια ασχολούμαι με την έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού των ελλήνων της ανατολής και ειδικά του ποντιακού ελληνισμού. Έχω γράψει 22 βιβλία μόνο για τη γενοκτονία των ελλήνων του Πόντου. Στηρίζομαι σε πηγές, κυρίως τουρκικές, γιατί καθιερώθηκε η 19η Μαΐου στην Ελλάδα ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Επίσης, τι γιορτάζουν στις 19 Μαΐου οι Τούρκοι οι οποίοι λένε ότι είναι ημέρα αθλητισμού και νεολαίας, αλλά οι λόγοι δεν είναι αυτοί. Είναι η εθνική τους εορτή, η γιορτή σωτηρίας του κράτους. Επίσης, γιατί αντέδρασαν στην Τουρκία επειδή καθιερώσαμε εμείς την 19η Μαΐου. Από εκεί και πέρα όταν βγήκαν οι τόμοι της Γενοκτονίας, γιατί προσθέσανε 8 μαθήματα στη Β΄ και Γ΄ λυκείου που αναφέρονται στο ποντιακό ζήτημα. Όλα αυτά τα ζητήματα θα τα βρει ο αναγνώστης σε αυτό το βιβλίο.

Το βιβλίο αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο των τουρκικών κυβερνήσεων και όπως λέει με νόημα ο κ. Φωτιάδης, αρκετοί αριστεροί Τούρκοι διανοούμενοι διαφωνούν με την πολιτική της χώρας τους με το θέμα των εκπαιδευτικών μαθημάτων λέγοντας πως πρέπει το τουρκικό κράτος να συμβιβαστεί με το παρελθόν του, αφού οι γενοκτονίες έγιναν σε βάρος των Χριστιανικών λαών, με στόχο να απελευθερωθεί ο λαός από συμπλέγματα αφομοίωσης της ευρωπαϊκής κουλτούρας.

Ο κ. Φωτιάδης αναφέρθηκε και στο ποντικό ζήτημα το οποίο στην Ελλάδα δεν διδάσκεται καθόλου, σε αντίθεση με την Τουρκία, που όπως είπε χαρακτηριστικά: "γίνονται αρκετά μαθήματα, στα οποία οι μαθητές διδάσκονται με λεπτομέρειες για το Ποντιακό ζήτημα. Όπως γιατί η Τουρκία θεωρεί πως έπρεπε να εξορίσει τους Έλληνες κ.ο.κ., αποδίδοντας αναλυτικά και αιτιολογώντας κάποιες πράξεις που οδήγησαν στα -κατά τους Τούρκους- σκληρά μέτρα, ενώ όπως λένε, κατά την περίοδο των εξοριών είχαμε απώλειες, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα όσα έγιναν την περίοδο της Γενοκτονίας".

"Η μνήμη είναι δύναμη", καταλήγει ο κ. Φωτιάδης λέγοντας πως "η μνήμη είναι το μόνο υγιές φάρμακο που μας κρατάει δυνατούς πάνω σε αυτή τη γη".