Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

"Πάρθεν η Ρωμανία ", για πρώτη φορά επίσημα σε δίσκο στην Τουρκία (Video)

"Πάρθεν η Ρωμανία ", για πρώτη φορά επίσημα σε δίσκο στην Τουρκία (Video)
"Πάρθεν η Ρωμανία ", για πρώτη φορά επίσημα σε δίσκο στην Τουρκία (Video)

του Γιώργου Γεωργιάδη
Δημοσιογράφου

Κυκλοφορεί επίσημα πλέον στην Τουρκική αγορά το νέο CD του δημοφιλούς Τραπεζούντιου καλλιτέχνη Απόλας Λέρμι με το ευδιάκριτο τίτλο: "Ρωμέικα 2016".

Το νέο πόνημα του, από την Τόνια καταγόμενου, καλλιτέχνη αποτελεί μια ωδή στην Ποντιακή Διάλεκτο καθώς όλα τα τραγούδια είναι στην Ελληνική Τραπεζούντος με μουσικές παλιές και διαχρονικές ακόμα και Ακριτικές αλλά και τοπικές των Μαυροθαλασσιτών.

Είναι δηλαδή ένας συγκερασμός μελωδιών των Χριστιανών προσφύγων με αυτές των εναπομεινάντων Μουσουλμάνων.

Στο νέο δίσκο ο Απόλας Λέρμι καταθέτει δύο μεγάλες εκπλήξεις:

Την επίσημη πρώτη για το Τουρκικό κοινό του δημώδες άσματος-Εθνικού Θρήνου του Πόντου «Πάρθεν η Ρωμανία» σε μια πολύ επιμελημένη εκτέλεση με πλούσια ηχητικά εφέ που αναπαριστούν την Άλωση της Πόλης με παραστατικό και δυναμικό τρόπο.

Και δεύτερον την συνεργασία του με την κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Ποντιακών τραγουδιών Πέλα Νικολαΐδη σε ένα πολύ όμορφο και συγκινητικό ντουέτο που ηχογραφήθηκε στο στούντιο του διαπρεπούς μουσικού Μπάμπη Κεμανετζίδη.

Ο δίσκος αυτός του Απόλας Λέρμι κορυφώνει την πολυετή προσπάθειά του να διασωθεί η Ποντιακή διάλεκτος μέσα στην Τουρκία, φέρνοντας την σύγχρονη νεολαία της Τραπεζούντας πολύ κοντά στα ακούσματα των προγενέστερων γενιών με σεβασμό πάντα στην Ιστορία της περιοχής.

Έχοντας βάλει νεωτερικά στοιχεία στις συνθέσεις και ηχογραφήσεις του, προσέγγισε επίσης το τεράστιο Τουρκόφωνο κοινό της γειτονικής χώρας με απτά αποτελέσματα στην κατανόηση της Ποντιακής Μουσικής και Κουλτούρας σε ευρύτερα στρώματα της πολυεπίπεδης Τουρκικής κοινωνίας.

Ο Απόλας Λέρμι επισκέφτηκε την Ελλάδα αρκετές φορές και παρουσίασε την δουλειά του στο Ποντιακό Κέντρο Παρακάθ’, σε συναυλίες στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα όπου συνεργάστηκε με τους Αλέξη Παρχαρίδη, Θεόφιλο Πουταχίδη, το μουσικό σχήμα Αργατεία, Δημήτρη Καρασαββίδη και τον ΕΜΠΟΣ, τους αδερφούς Λάζο και Γιώργο Ιωαννίδη.

Συνεργάστηκε σε προηγούμενο δίσκο με τον τίτλο ΣΑΝΤΑ με τους Γιώργο Ιωαννίδη και Φίλιππο Κεσαπίδη.

Παράλληλα έχει μια κοινωνική και πολιτική δράση στην Μαύρη Θάλασσα συμμετέχοντας σε κινήματα για την προστασία του Περιβάλλοντος και υποστηρίζει με κάθε τρόπο την ομάδα της Τραπεζούντας την TRABZONSPOR.