Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Η Αρμενική γενοκτονία μέσα από τον Κυπριακό Τύπο 1914-1923

Η Αρμενική γενοκτονία μέσα από τον Κυπριακό Τύπο 1914-1923
Η Αρμενική γενοκτονία μέσα από τον Κυπριακό Τύπο 1914-1923

Μεταξύ 1915 και 1923 περισσότεροι από ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν συστηματικά, απελάθηκαν ή εξισλαμίσθηκαν με τη βία, από τους Οθωμανούς. Είναι γεγονός, ότι ο αγώνας των Αρμενίων για την αναγνώριση της γενοκτονίας άρχισε να αποδίδει καρπούς. Ακόμα και Τούρκοι διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί άρχισαν με αρκετό προσωπικό κίνδυνο να συζητούν, να γράφουν και να υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα η Τουρκία να παραδεχτεί τι έχει συμβεί και να προχωρήσουν μπροστά με ξεκάθαρες θέσεις έναντι της Ιστορίας.

Αυτές ήταν μερικές επισημάνσεις όπως κατατέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου, με τίτλο: «Η Αρμενική γενοκτονία μέσα από τον Κυπριακό Τύπο 1914-1923 με αναφορές και σε προγενέστερες σφαγές», της Κυπριακής Επιτροπής Μνήμης για την εκατοστή επέτειο του μεγάλου εγκλήματος.Tην ακαδημαϊκή οργάνωση και επιμέλεια του βιβλίου είχε ο Διευθυντής της Έδρας UNESCO, Ιστορικός και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Αιμίλιος Σολωμού. Η εκδήλωση έγινε παρουσία δεκάδων μελών της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο, στην αίθουσα ΟΥΝΕΣΚΟ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

«Οι 371 σελίδες του βιβλίου καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα των γεγονότων, όπως τα κάλυψαν δημοσιογραφικά οι ανταποκριτές των ειδησεογραφικών πρακτορείων και οι Κυπριακές εφημερίδες της εποχής», υπέδειξε ο Δρ. Σολωμού, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. «Υπάρχουν πάρα πολλά έγγραφα που στοιχειοθετούν και αποδεικνύουν ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα ιστορικό γεγονός», επισήμανε, προσθέτοντας πως πολλά έγγραφα για τη γενοκτονία έχουν χαθεί ή σκόπιμα καταστραφεί.


Το βιβλίο συμπεριλαμβάνει αριθμό σχετικών άρθρων, από δέκα εβδομαδιαίες Κυπριακές εφημερίδες της εποχής. «Στόχος αυτής της έκδοσης δεν είναι να προωθήσει την εχθρότητα και το μίσος αλλά, μέσω της διατήρησης της μνήμης, να αποτρέψει παρόμοια γεγονότα. Αποτελεί μνημείο για όλους εκείνους τους ανθρώπους που υπέστησαν παρόμοια μεταχείριση και μοίρα», τόνισε ο Δρ. Σολωμού, υπενθυμίζοντας πως λίγο αργότερα, το 1922, πάλι οι Μεγάλες Δυνάμεις έκλεισαν τα μάτια στις σφαγές και την απέλαση του ελληνικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας. «Αυτή η πολιτική εξόντωσης επαναλήφθηκε το 1933-45 στην καρδιά της Ευρώπης, την οποία ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθούσε ως επί το πλείστον με σχετική απάθεια, ενώ οι ναζί ξεκίνησαν μια προσπάθεια να εξολοθρεύσουν τον εβραϊκό λαό, αρχικά στη Γερμανία και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, οι κυβερνήσεις και οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να πούμε «ποτέ ξανά», κατέληξε ο Δρ. Σολωμού.

Ο εκπρόσωπος της Κοινότητας των Αρμενίων στην Βουλή, κ. Βαρκτές Μαχντεσιάν, στον χαιρετισμό του, επισήμανε ότι οι Χαμιτικές Σφαγές (1984-96) και η σφαγή των Αδάνων (1909), μεταξύ άλλων, περιλήφθηκαν στην έκδοση γιατί θεωρούνται ευρέως ως πρόδρομοι της Γενοκτονίας. «Μελετώντας αυτές τις πρωτογενείς πηγές, οι αναγνώστες της έκδοσης ελπίζουμε πως θα αποκτήσουν μια εις βάθος κατανόηση του μεγέθους της Αρμενικής Γενοκτονίας. Όσοι αμφιβάλουν θα πεισθούν και όσοι δε διαθέτουν τις σχετικές γνώσεις θα ενημερωθούν. Θα είναι μια επιβεβαίωση προς τους Αρμενίους της Διασποράς, πως δεν είναι τυχαία σκορπισμένοι στις τέσσερις γωνιές της γής. Είναι οι απόγονοι εκείνων των προσφύγων που κατάφεραν να επιβιώσουν. Είναι η ζωντανή απόδειξη της Αρμενικής Γενοκτονίας και των συνεπειών της», κατέληξε.

Στην εκδήλωση απαγγέλθηκαν ποιήματα Αρμενίων και αναγνώσθηκαν μερικά αποσπάσματα Κυπριακών εφημερίδων που κάλυψαν την Αρμενική Γενοκτονία, όπως δημοσιεύονται στο βιβλίο που παρουσιάστηκε.

Πηγή: iKypros