Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Την εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερώτα υποδέχθηκε η Αργυρούπολη

Την εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερώτα υποδέχθηκε η Αργυρούπολη
Την εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερώτα υποδέχθηκε η Αργυρούπολη

Τη θαυματουργό εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα υποδέχθηκε την Πέμπτη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, μαζί με τον ιερό κλήρο και τον πιστό λαό της τοπικής εκκλησίας. Η θαυματουργός εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου φυλασσόταν για αιώνες στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα (752 μ.Χ.), στη Γαλίαινα του Πόντου. Η έλευσή της, καθώς και τα ιερά λείψανα αγίων πού φυλάσσονται στο κειμηλιοφυλάκιο της Μονής Περιστερεώτα, τέθηκαν προς προσκύνηση, ευλογία, φωτισμό και αγιασμό των πιστών στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως.

Η υποδοχή τους έγινε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα την Πέμπτη 7 Απριλίου το απόγευμα, από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Αργυρουπόλεως και με το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα». Εκεί, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών παρέλαβε αργυρή θήκη με τα άγια Λείψανα και εν συνεχείᾳ εισήλθε στον Ιερό Ναό τού Αγίου Γεωργίου, όπου σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ευλάβειας ετελέσθη το Μέγα Απόδειπνο.

Κατά την υποδοχή συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Αργυρουπόλεως και οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Αθήνας, που τα μέλη τους ήταν ντυμένα με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες. Παρέστησαν οι Αρχές της πόλης, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης και αντιπροσωπείες Ποντιακών και παραδοσιακών συλλόγων, σχολείων και άλλων επίσημων φορέων. Ας σημειωθεί ότι η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα συμπλήρωσε 50 χρόνια από την επανίδρυση της στην Ελλάδα και η έλευση της εικόνας στην Αργυρούπολη εντάσσεται στον κύκλο των επετειακών αυτών εκδηλώσεων.


Στο τέλος της ακολουθίας του Μεγάλου Απόδειπνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών προσφώνησε τον εκπρόσωπο της Μονής Περιστερεώτα κ. Θεοδόσιο Κυριακίδη και τον ευχαρίστησε βαθύτατα γθια την ικανοποίηση του αιτήματος μεταφοράς της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και των Ιερών Λειψάνων από τον Πόντο στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης.

Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο Θεοδόσιος Κυριακίδης, Δρ. Ιστορίας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών, αναφέρθηκε σε ιστορικές πληροφορίες περί της Ιεράς εικόνας και των Αγίων Λειψάνων.

Ακολούθησε χαιρετισμός του προέδρου της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης κ. Ηλία Ιορδανίδη και παράδοση πιστού αντιγράφου της εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, δωρεά του Συλλόγου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως, ως αιώνια παρακαταθήκη. Τέλος εγκαινιάσθηκε έκθεση φωτογραφικού υλικού και περιπτέρου του συλλόγου στο αρχονταρίκι του Ιερού Ναού.

Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, καθώς και τα ιερά λείψαν Αγίων, που φυλάσσονται στο κειμηλιοφυλάκιο της Μονής Περιστερεώτα, παρέμειναν για παλλαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό μέχρι τις 17 Απριλίου.

Πηγή: ΙΜΝΣ