Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Αναβίωσε για ακόμη μια φορά το έθιμο των Αυγομαχιών στο Θρυλόριο

Αναβίωσε για ακόμη μια φορά το έθιμο των Αυγομαχιών στο Θρυλόριο
Αναβίωσε για ακόμη μια φορά το έθιμο των Αυγομαχιών στο Θρυλόριο

Ζωντάνεψε για ακόμη μια φορά το έθιμο των αυγομαχιών στο Θρυλόριο, τη Δευτέρα του Πάσχα, με μικρούς αυγομάχους να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και τα αυγά τους.

Φέτος το έθιμο τη δεύτερη μέρα του Πάσχα τήρησαν μόνο οι μικροί Θρυλοριώτες, ηλικίας 7-16 ετών, μιας και οι ενήλικοι κρατούν τα αυγά τους για τις 11ες Περιφερειακές αυγομαχίες που θα διεξαχθούν φέτος στην κεντρική πλατεία του οικισμού.

«Πρώτη χρονιά έγιναν εδώ και αφού δέκα χρόνια περιηγήθηκαν στην Περιφέρεια, στις 11ες καταλήγουν πάλι εδώ» σημείωσε η κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Οι μικροί αυγομάχοι συμμετείχαν με 15 αυγά κότας, τα οποία ελεγχτήκαν από την επιτροπή. Υιοθετώντας τον κανονισμό των Περιφερειακών Αυγομαχιών οι διαγωνιζόμενοι είχαν άσπρα, και όχι βαμμένα αυγά όπως απαιτεί το έθιμο, για να διαφυλάξουν την ακεραιότητα του αγωνίσματος, ώστε να μην μπορούν να γίνουν «ζαβολιές».

Αυτή τη χρονιά τα παιδιά δεν διαγωνίστηκαν με κληρώσεις, όπως γινόταν τις προηγούμενες χρονιές, αλλά στήθηκαν στο τραπέζι και τσούγκρισαν μεταξύ τους μέχρι να καταλήξει ο πρώτος, δεύτερος και τρίτος νικητής.

«Πιστεύω ότι θα χαρούν τα παιδιά. Έρχονται με πολύ ενθουσιασμό, τελειώνει ο ένας αγώνας, και από πέρυσι βάζουν στοίχημα για την επόμενη χρονιά» σημείωσε η κ. Μαυρίδου, τονίζοντας πως πολλά παιδιά έχουν πάρει από τους μεγάλους ένα πάθος για το αγώνισμα. «Εκείνο που έχει σημασία, είναι η συμμετοχή τους και η χαρά που θα νιώσουν από αυτή τη συμμετοχή».