Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Οι αιτίες και το ιστορικό πλαίσιο της Γενοκτονίας αναπτύχθηκαν σε εκδήλωση στο Waiblingen

Οι αιτίες και το ιστορικό πλαίσιο της Γενοκτονίας αναπτύχθηκαν σε εκδήλωση στο Waiblingen

Ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen "Οι Αργοναύτες" διοργάνωσε με επιτυχία την εκδήλωση - διάλεξη με τίτλο "Οι αιτίες και το ιστορικό πλαίσιο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου" το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 στο Waiblingen.

Στη συγκεκριμένη διάλεξη αναζητήθηκαν τα αίτια που οδήγησαν στη Γενοκτονία καθώς και ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων στη διαδικασία της αφομοίωσης των Χριστιανικών πληθυσμών μέσα από τον ανταγωνισμό τους, τις επεκτατικές τους βλέψεις και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.


Τέλος μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η σταδιακή ανάπτυξη του τουρκικού εθνικισμού, ο παραμερισμός της πτέρυγας των φιλελεύθερων και η υιοθέτηση του συνθήματος "Η Τουρκία στους Τούρκους" ως η μόνη λύση στην υπό κατάρρευση Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Θεοδόσιος Κυριακίδης, Δρ Νεότερης Ιστορίας στην Παιδαγωγική Σχολή του Παν. Δυτικής Μακεδονίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το τραγούδι "Την πατρίδα μ' έχασα", το οποίο ερμήνευσαν ο Παύλος Ιντζές (τραγούδι) και ο Γιώργος Κυριακίδης (λύρα) ενώ ο Ιορδάνης Λυσσαρίδης, υπεύθυνο νεολαίας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε., συνεχάρη το σύλλογο για τις αξιόλογες πρωτοβουλίες και δράσεις του.

Η διάλεξη έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση, στην οποία το κοινό, αποτελούμενο κυρίως από νεολαία, τοποθετήθηκε αλλά και υπέβαλε ερωτήσεις προς τον ομιλητή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Ιορδάνης Λυσσαρίδης, υπεύθυνος νεολαίας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε., ο κ. Ιωάννης Μπουρσανίδης, τέως πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Π.Ε., ο κ. Αμανάτης Ταγκαλίδης, η Μάνια Κότσα, ο Ισαάκ Παπαδόπουλος και ο Νίκος Κεντερίδης, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε., εκπρόσωποι αδελφικών, ποντιακών σωματείων, μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Φωτογραφίες -  Video: Παύλος Νικολαΐδης