Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Επιστολή προς το Υπ. Εξωτερικών για την Αναγνώριση Γενοκτονιών από τη Γερμανία

Επιστολή προς το Υπ. Εξωτερικών για την Αναγνώριση Γενοκτονιών από τη Γερμανία
Επιστολή προς το Υπ. Εξωτερικών για την Αναγνώριση Γενοκτονιών από τη Γερμανία

Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής κατέθεσε χθες 30/5/2016 επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το ειδικό ψήφισμα της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας που πρόκειται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση την προσεχή Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016.

Στην επιστολή της η ΕΠΟΝΑ αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Απευθυνόμαστε εκ νέου ενώπιόν σας για να φέρουμε στην προσοχή σας ένα εξόχως σημαντικό και επείγον ζήτημα που αφορά την αναγνώριση των γενοκτονιών που συντελέσθηκαν σε βάρος των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, με ειδικό ψήφισμα της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας. Το εν λόγω ψήφισμα, πρόκειται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση την προσεχή Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν κοινοποιηθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το προσχέδιο του κειμένου του ψηφίσματος κάνει λόγο για «γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυρο-χαλδαίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία». Η γενικευμένη αναφορά στις «λοιπές χριστιανικές μειονότητες», φυσικά, δεν καλύπτει τη πληρότητα του νομικού λόγου, μήτε το κοινό ιστορικό πλαίσιο διάπραξής των γενοκτονιών. Αντιθέτως, αδικαιολόγητα παραλείπει μόνο την τρίτη πληθυσμιακή ομάδα, αυτή των Ελλήνων θυμάτων, χωρίς να εξυπηρετούνται καν προσχηματικοί λόγοι συντομίας.

Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο, προκειμένου στο επικείμενο ψήφισμα-νομοσχέδιο, να υπάρξει σαφής αναφορά στους Έλληνες του Πόντου και της Ανατολίας, που επίσης γενοκτονήθηκαν από τον ίδιο δράστη, για τους ίδιους λόγους, στον ίδιο χώρο και χρόνο.

Πρόσφατα, στην από 14-1-2016 απαντητική επιστολή σας προς το σύλλογό μας, μας διαβεβαιώσατε ότι η «Ελληνική Πολιτεία, αποδίδει πρωταρχική σημασία στον σεβασμό της ιστορικής μνήμης και στηρίζει τον αγώνα για την ανάδειξη με κάθε τρόπο και μέσο της ιστορικής αλήθειας», μάλιστα στη συνέχεια αναφέρετε ότι «Είναι συνεπώς αυτονόητο να προβάλει το Υπουργείο Εξωτερικών με κάθε κατάλληλη ευκαιρία , τις ελληνικές θέσεις για τις Γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων». Και να που, εξαιρετικά σύντομα, το πλήρωμα του χρόνου σας καλεί να πράξετε τα δέοντα από την θεσμική σας θέση και να επιβεβαιώσετε τα λεγόμενά σας.

Κύριε υπουργέ, ο ποντιακός ελληνισμός και η ποντιακή νεολαία ειδικότερα, σας ζητούν να αποστείλετε επειγόντως σχετικό διάβημα στους ομολόγους σας, ζητώντας τους να διορθώσουν την παράλειψη αυτή. Δεν μπορεί να υπάρξει καταλληλότερη ευκαιρία προκειμένου να προωθηθεί στο εξωτερικό η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, από την επικείμενη ψηφοφορία για το ζήτημα αυτό, την προσεχή Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας.

Για τους ανωτέρω λόγους, σας ζητούμε να λάβετε κάθε δυνατή πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιτρέψετε την παραχάραξη της ιστορίας, με την απάλειψη των Ελλήνων θυμάτων της γενοκτονίας. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε την κατοχύρωση, μέσω του κειμένου του ψηφίσματος, διατύπωσης που θα κάνει σαφή και πλήρη αναφορά σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν. Δηλαδή, να καταχωρηθεί ως γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, σύμφωνα και με την διακήρυξη της «Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για την Μελέτη Γενοκτονιών» (I.A.G.S), το έτος 2007.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν το κείμενο του ψηφίσματος περάσει ως έχει, οι συνέπειες για την ελληνική πλευρά θα είναι αρνητικές, καθώς αφ’ ενός θα παγιωθεί ένα ημίμετρο υποβιβάζοντας την ελληνική πληθυσμιακή ομάδα των γενοκτονημένων, αφ’ ετέρου θα δημιουργηθούν αδικαιολόγητες αμφιβολίες σε βάρος της ιστορικής αλήθειας. Κυρίως όμως, μελλοντικά, το ψήφισμα αυτό θα λειτουργήσει ως ανάχωμα, δυσχεραίνοντας έτι περισσότερο την διεθνή αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, επηρεάζοντας προς αυτή την κατεύθυνση τις επικείμενες αναγνωρίσεις από έτερα κράτη.

Αναμένουμε, λοιπόν, την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας, και σας επισυνάπτουμε την διακήρυξη του πλέον αρμόδιου επιστημονικού οργάνου στα θέματα μελέτης γενοκτονιών, της «Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για την Μελέτη Γενοκτονιών» (I.A.G.S), με την οποίο κατακυρώνονται εξίσου ως γενοκτονίες, όλες οι θηριωδίες από τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς (1914-1923), ήτοι κατά των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας.

Επίσης, για τις επικείμενες επαφές σας με τους ομολόγους σας, σας γνωστοποιούμε απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, στις 23-4-2015 στην οικουμενική λειτουργία στο Μπερλίνερ Ντομ, στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων. Μιλώντας «στη μνήμη της γενοκτονίας που υπέστησαν Αρμένιοι, Αραμαίοι και Έλληνες Πόντιοι», ο Γερμανός πρόεδρος είπε ότι «η σχεδιασμένη και υπολογισμένη αυτή εγκληματική ενέργεια στόχο είχε τους Αρμενίους για έναν και μόνο λόγο: γιατί ήταν Αρμένιοι. Ανάλογη τύχη περίμενε και τους έτερους λαούς που υπέφεραν - τους Έλληνες Ποντίους, τους Ασσυρίους και Αραμαίους».