Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Παρουσιάζοντας τους Μύθους του Αισώπου στην ποντιακή διάλεκτο


Παρουσιάζοντας τους Μύθους του Αισώπου στην ποντιακή διάλεκτο
Παρουσιάζοντας τους Μύθους του Αισώπου στην ποντιακή διάλεκτο

Ένα νέο βιβλίο του Νίκου Γεωργιάδη, του Κιόλαλη, θα παρουσιαστεί από το Βλάση Αγτζίδη, τον Βασίλη Τσενκελίδη και τον Παναγιώτη Σιδηρόπουλο την Τρίτη 7 Ιουνίου 2916 7.00 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας Αττικής (Ανδρομάχης 86Α & Αλκμήνης). 

Τρία χρόνια πριν ο Γεωργιάδης είχε πρωτοεμφανιστεί στο χώρο της ποντιακής λαογραφίας με την ποιητική συλλογή που είχε τον τίτλο: «Πατρίδα μ’ αραεύω σε» δηλαδή «Πατρίδα μου σε ψάχνω». Στην πρώτη εκείνη συλλογή αποτυπωνόταν με εξαιρετικό τρόπο οι υπαρξιακές αγωνίες των νέων Ποντίων προσφύγων της σοβιετικής κατάρρευσης από τη στιγμή που βρέθηκαν σε μια όχι και τόσο φιλόξενη πατρίδα….

Με το νέο του βιβλίο επιχειρεί τη μεταφορά των μύθων του Αισώπου στην ποντιακή διάλεκτο.

Η νέα πετυχημένη προσπάθεια του Νίκου Γεωργιάδη να μεταγράψει στην ποντιακή γλώσσα τους μύθους του Αισώπου έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη  πετυχημένη έκδοση της ποιητικής του συλλογής. Παράλληλα αναδεικνύει το μεγάλο του ταλέντο τόσο στη  χρήση της γλώσσας, όσο και στην έκφραση σύνθετων εννοιών. Οι υποστηρικτές  του δικαιώματος των διαλέκτων να επιβιώσουν, αυτοί που απεχθάνονται την γλωσσική ομοιομορφία που επιτυγχάνεται με την καταστροφή πανάρχαιων γλωσσικών μορφών, έχουν με το βιβλίο αυτό έναν ακόμα λόγο να υποστηρίζουν τη θέση τους.