Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Εγκαινιάστηκε στην Τουρκία η έκθεση με θέμα «Τραπεζούντα: Η άλλη Βυζαντινή Αυτοκρατορία»

Εγκαινιάστηκε στην Τουρκία η έκθεση με θέμα «Τραπεζούντα: Η άλλη Βυζαντινή Αυτοκρατορία»
Εγκαινιάστηκε στην Τουρκία η έκθεση με θέμα «Τραπεζούντα: Η άλλη Βυζαντινή Αυτοκρατορία»

Η έκθεση «Τραπεζούντα: Η άλλη Βυζαντινή Αυτοκρατορία», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 18 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει εξαιρετικά μνημεία από την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, της οποίας η πρωτεύουσα ήταν στην πόλη της Τραπεζούντας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον 13ο αιώνα, στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία της πόλης, που φημίζεται για την ασυνήθιστη αρχιτεκτονική του, τον μοναδικό γλυπτό διάκοσμο και τις ιδιαίτερες βυζαντινές τοιχογραφίες.

Η έκθεση συνοδεύεται από ένα τριήμερο δημόσιο συμπόσιο, με τίτλο «Η βυζαντινή ταυτότητα και η άλλη στη γεωγραφική και εθνική φαντασία», το οποίο επικεντρώνεται στα «Αρχεία του David και του June Winfield», μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη Conway, στο Courtauld Institute of Art του Λονδίνου. Οι Winfields αποκατέστησαν την εκκλησία την περίοδο 1959 - 63, σε ένα έργο που συντόνισαν οι David Talbot Rice (ιστορικός τέχνης) και Watson Gordon (Καθηγητής καλών τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου).


Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες του Talbot Rice από το 1929, καθώς και άλλων προγενέστερων μελετητών, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Τραπεζούντα - όπως οι Gabriel Millet (1893) και Fyodor Uspenskii (1917). Αυτοί οι μελετητές κατέγραψαν την πόλη, τα παλάτια, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της.

Σημειώνεται ότι, στη διοργάνωση συμπράττουν το Ίδρυμα Vehbi Koc Foundation, το Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικών Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Koc και το Ίδρυμα Koc University - Stavros Niarchos Foundation Center for Late Antique and Byzantine Studies (GABAM), όπου έχει συνεισφέρει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με σκοπό την ενθάρρυνση των μελετών για την ύστερη αρχαιότητα και των βυζαντινών σπουδών.