Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Ξεκίνησε το σεμινάριο για τους διδάσκοντες της Ποντιακής διαλέκτου

Ξεκίνησε το σεμινάριο για τους διδάσκοντες της Ποντιακής διαλέκτου
Ξεκίνησε το σεμινάριο για τους διδάσκοντες της Ποντιακής διαλέκτου

Η τελετή έναρξης του διήμερου επιμορφωτικού σεμιναρίου για τους διδάσκοντες της ποντιακής διαλέκτου πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, του γενικού γραμματέα Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας Παυσανία Παπαγεωργίου, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό του υπουργού Παιδείας Νικόλαου Φίλη, βουλευτών, αυτοδιοικητικών, εκπαιδευτικών και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπέγραψαν προ διμήνου. Οι εργασίες του ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται μεθαύριο, με τη συμμετοχή εκατό και πλέον υποψήφιων επιμορφωτών της ποντιακής διαλέκτου.

Στο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπαιδευτικός και μέλος ο ίδιος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας που υπογράφηκε από το ΠΑΜΑΚ και τον ΠΣΠΕ, με την επισήμανση ότι «οι διάλεκτοι είναι οι παραπόταμοι που ενισχύουν το κεντρικό ποτάμι, την ελληνική γλώσσα» και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία «με τις επιμέρους σημαντικές δράσεις που προβλέπει, μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να αποδειχθεί τεράστια σε αξία για την προώθηση των ζητημάτων που απασχολούν τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και την κοινωνία μας γενικότερα».

«Γνωρίζω ότι, στα 18 χρόνια λειτουργίας του συνδέσμου, σας απασχόλησαν κορυφαία θέματα, όπως η εισαγωγή της ιστορίας του Πόντου στα σχολικά εγχειρίδια, το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και πρόσφατα το ζήτημα της ανάγκης διάσωσης της ποντιακής διαλέκτου, μέσω της διδασκαλίας της στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας σ' όλη τη χώρα, ένα έργο ουσίας, που έχει τεκμηριωθεί μέσα από επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες» είπε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε:



«Σ' αυτές σας τις προσπάθειες θα μας βρείτε αρωγούς και συμμάχους, ώστε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη δικαίωση των αιτημάτων του ποντιακού ζητήματος και της γενοκτονίας, με τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, το προσκύνημα στο μαρτυρικό παρελθόν και τη συμπόρευση της συγχώρεσης με την αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, που θα αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες πράξεις, οπουδήποτε στον κόσμο».

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε ότι θα διερευνηθεί επίσης η δυνατότητα, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, να διευρυνθεί το πεδίο διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου, όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

«Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία» που «κατά κάποιον τρόπο αποτελεί προϊόν του καιρού της» χαρακτήρισε τη συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, στον χαιρετισμό του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, τον οποίο διάβασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Ο υπουργός Παιδείας σημειώνει στο χαιρετισμό του, ότι καθώς με την πάροδο του χρόνου «η γλωσσική ομογενοποίηση συντελέστηκε αμετάκλητα, μέσω της εκπαίδευσης και των μαζικών μέσων ενημέρωσης», υποχώρησε σταδιακά η διάδοση διαλέκτων με μικρότερη «αξία χρήσης», η οποία δεν είναι πλέον εύκολο να εξασφαλιστεί μέσα από την οικογένεια και το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον, και τόνισε ότι «οι οργανωμένες πρωτοβουλίες μάθησης», όπως η συγκεκριμένη, μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση και τη διάδοση τους, υπηρετώντας αυτή την ανάγκη.

«Και η ανάγκη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η αξία της γλώσσας δεν εξαντλείται στην αξία χρήσης που προανέφερα. Υπάρχει ταυτόχρονα και η συναισθηματική και συμβολική αξία, υπάρχει και η ιστορική, αισθητική και πολιτιστική αξία» υπογραμμίζει ο κ. Φίλης. «Μαθέστε και καλατσέβετε ρωμαίικα» καταλήγει στον χαιρετισμό του ο κ. Φίλης.


Χαιρετίζοντας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι φιλοδοξία του δήμου είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη κέντρο του απανταχού Ελληνισμού και πρόσθεσε ότι μπορεί το παλιό Κυβερνείο (Παλατάκι) να αξιοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, με κυρίαρχο και το ρόλο και των Ποντίων στην προσπάθεια αυτή.

«Γιατί να μάθουμε ποντιακά, μήπως χαθεί η διάλεκτος;» διερωτήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και αποκρίθηκε: «Δε θα χαθεί τίποτε, τα ποντιακά είναι καθαρά ελληνικά». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων συνδέεται «με τη γνώση, που μέσα σε αυτή είναι και η διάλεκτος, η ψυχή μας».

«Οι διάλεκτοι ανήκουν στο γλωσσικό πλούτο κάθε χώρας» είπε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης, τονίζοντας ότι η ποντιακή, όπως και η κυπριακή, είναι σημαντική διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας με πλούτο και βαρύ ιστορικό φορτίο και ευχήθηκε να δοθεί η δυνατότητα οι διάλεκτοι να αξιοποιηθούν στο μέλλον και στη λογοτεχνία. Υπογράμμισε ότι είναι ένα πρώτο βήμα που γίνεται με το σεμινάριο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, που «θα έχει συνέχεια». Στο έργο που έχει επιτελέσει σε μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του, Αντώνης Παυλίδης.

Χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου και ο αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Στάθης Παπαδόπουλος. Στην τελετή έναρξης του σεμιναρίου παραβρέθηκαν, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, ο βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Αριστείδης Φωκάς, κ.ά.

Πηγή: Parapolitika