Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Η βράβευση του Πόντιου παλαίμαχου της ΑΕΚ, Κώστα Νεστορίδη, από τους "Μωμόγερους"

Η βράβευση του Πόντιου παλαίμαχου της ΑΕΚ, Κώστα Νεστορίδη, από τους "Μωμόγερους"
Η βράβευση του Πόντιου παλαίμαχου της ΑΕΚ, Κώστα Νεστορίδη, από τους "Μωμόγερους"

Επιμέλεια: Χάμπος Κουρτίδης

Η μεγαλύτερη μαγεία στην οικογένεια της ΑΕΚ, είναι το γεγονός, ότι οι οπαδοί δημιουργούν σχέσεις αγάπης με τους παίκτες που έχουν γράψει ιστορία στην ομάδα μας. Ιδιαίτερα με τους ήρωες του παρελθόντος, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει θρύλους γύρω από το όνομά τους. Την εποχή που βρίσκονταν εν ενεργώ δράσει, οι Ενωσίτες προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν μία φορεμένη φανέλα τους, μετά από από κάποιο παιχνίδι, ενώ σήμερα αναζητούν ένα προσωπικό τους αντικείμενο, ένα αυτόγραφο, να βγάλουν μία φωτογραφία μαζί τους. Η συγκεκριμένη διαδικασία όμως αντιστράφηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Καλλιθέα.

Στην παραλία των Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου, στις Τζιτζιφιές, το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» έκανε μία αξιόλογη προσπάθεια, αναβιώνοντας ένα παλιό παραδοσιακό ποντιακό χωριό. Οι υπεύθυνοι αυτής της εκδήλωσης, ο Κώστας Αλεξανδρίδης με τη σύζυγό του Μυροφόρα Ευσταθιάδου, κατάφεραν να φτιάξουν ένα παζλ εικόνων, μουσικής, και βίωσης της καθημερινότητας των Ελλήνων που κατοικούσαν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, πριν αποχωριστούν τα πάτρια εδάφη, για να έρθουν στη μητέρα Ελλάδα, ως πρόσφυγες, με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτού του…. αστικού χωριού υπήρχε και βράβευση του Κώστα Νεστορίδη, ο οποίος ως γνωστόν είναι Πόντιος και κάτοικος της περιοχής. Ο «Νέστορας» δεν θα μπορούσε να μη δηλώσει παρών σε αυτή την τιμή που του έκαναν οι συμπατριώτες του. Εξάλλου και ο ίδιος με υπερηφάνεια λέει, ότι είναι σκυρός Πόντιος. Όσοι έχουν επισκεφτεί το προποτζίδικο της οδού Γρυπάρη, στην Καλλιθέα και έχουν ανοίξει συζήτηση μαζί του για το συγκεκριμένο θέμα, θα το έχουν διαπιστώσει σίγουρα. Ο καιρός όμως το βράδυ του Σαββάτου δεν ήταν καλός, στα πρώην ολυμπιακά ακίνητα της ακτής, στην οποία λέγεται, ότι πριν από χιλιάδες χρόνια έκανε απόβαση ο Θησέας μετά την ολοκλήρωση του «μινωταυρικού» άθλου.

Η βράβευση του Πόντιου παλαίμαχου της ΑΕΚ, Κώστα Νεστορίδη, από τους "Μωμόγερους"

Η βροχή δυσχέρανε τις προσπάθειες των Μωμόγερων, αλλά δεν τους χάλασε τα σχέδια. Η θερμοκρασία, ωστόσο, είχε πέσει αισθητά με αποτέλεσμα η ζωντανή ιστορία της ΑΕΚ, να αρχίσει να κρυώνει. Μην ξεχνούμε, ότι ο Νέστορας είναι 86 χρονών. Τότε ο άνθρωπος που είχε επιφορτιστεί τη βράβευση του βετεράνου ποδοσφαιριστή της Ένωσης προσπάθησε να δώσει κάτι στον γέροντα Νεστορίδη, προκειμένου να ζεσταθεί. Δεν είχε τίποτα άλλο να του δώσει παρά μία μακό, κίτρινη μπλούζα του στίβου της ΑΕΚ, την οποία φόρεσε κάτω από το πουκάμισό του! Ο λόγος για τον Τεμόν ΑΕΚ, κατά κόσμον, Γιώργο Ζαχαριάδη, ο οποίος αστειευόμενος επίσημανε στον «μάγο» της μπάλας το παράδοξο της ιστορίας. «Αντί να φορέσω εγώ τη φανέλα σου, φοράς εσύ την δική μου;», του είπε για να πάρει την απάντηση του Νέστορα στα ποντιακά: «εγώ πα ‘κ’έχω να δίγω σεν» (εγώ δεν έχω να σου δώσω).

Η βροχή συνέχιζε να πέφτει, η βράβευση καθυστερούσε και η αναμονή μεγάλωνε. Έτσι ο Νεστορίδης αναγκάστηκε να φύγει. Η βράβευση όμως έγινε, μία ημέρα μετά. Ο Πόντιος υπερμαραθωνοδρόμος επισκέφτηκε την Κυριακή τον συμπατριώτη του, ζωντανό θρύλο του Δικεφάλου, στο προποτζήδικο της Καλλιθέας, του έδωσε την τιμητική πλακέτα και μετέφερε τις ευχές των διοργανωτών και όλων των Ποντίων που βρέθηκαν στην εκδήλωση. Το επόμενο ραντεβού δόθηκε στο ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ έκανε πρεμιέρα στη Super League και φιλοδώρησε με τεσσάρα την Ξάνθη.

Πηγή: AEK-Live