Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Χουσάκος: Το χρέος της Κυβέρνησης του Καναδά στην Ποντιακή Γενοκτονία

Χουσάκος: Το χρέος της Κυβέρνησης του Καναδά στην Ποντιακή Γενοκτονία
Χουσάκος: Το χρέος της Κυβέρνησης του Καναδά στην Ποντιακή Γενοκτονία

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι ανηλεείς διώξεις του Οθωμανικού καθεστώτος κατά των Ελλήνων που διέμεναν στον Πόντο την περίοδο ανάμεσα στο 1916 και το 1921 αποτελεί γενοκτονία, όπως ο όρος γενοκτονία προσδιορίζεται από το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Γενοκτονιών», είπε ρητά ο γερουσιαστής Λέο Χουσάκος την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, σχολιάζοντας πρωτοβουλία που ανέλαβε στην Γερουσία του Καναδά, η γερουσιαστής του Σασκατσουάν Πάνα Πάπας Μέρκαντ.  

Η κ. Μέρκαντ κάλεσε ευθέως την Κυβέρνηση του Καναδά ν’ αναγνωρίσει την Ποντιακή Γενοκτονία και ταυτόχρονα να θεσμοθετήσει την 19η Μαΐου κάθε έτους ως Ημέρα Μνήμης για ένα από τα φρικτότερα εγκλήματα που συνέβησαν ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.  

Με την σειρά του ο Γερουσιαστής Λεό Χουσάκος τίθεται αρωγός και αλληλέγγυος αυτής της πρωτοβουλίας έχοντας ήδη μιλήσει μ’ έναν σημαντικό αριθμό Γερουσιαστών ώστε το αίτημα να τύχει της ευρύτερης δυνατόν στήριξης στην Γερουσία.

Η πρόταση προς την Κυβέρνηση του Καναδά έχει δυο σκέλη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Χουσάκος:

Πρώτον, να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων του 1916-1923 και να καταδικαστεί κάθε προσπάθεια άρνησης ή παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας.

Και, δεύτερον, να οριστεί σ’ όλο τον Καναδά η 19η Μαΐου κάθε έτους ως Ημέρα Μνήμης για τους 353.000 Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν ή βίαια εκδιώχθηκαν απ’ τις εστίες τους.

Είναι γνωστό, λέει ο κ. Χουσάκος στην ανακοίνωση του, ότι πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο 700.000 Έλληνες ζούσαν, για χιλιάδες χρόνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Το Οθωμανικό καθεστώς εξόντωσε περισσότερους από τους μισούς Έλληνες του Πόντου, σ’ ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου της παγκόσμιας Ιστορίας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για κανονική εθνοκάθαρση», λέει ο κ. Χουσάκος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Καναδά είναι καιρός να αναγνωρίσει τις φρικαλεότητες σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου και να τιμήσει την ιστορική πραγματικότητα.

Πηγή: Greekpost