Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ξεχύθηκαν ξανά οι Μωμόγεροι στους δρόμους της Κομοτηνής

Ξεχύθηκαν ξανά οι Μωμόγεροι στους δρόμους της Κομοτηνής
Ξεχύθηκαν ξανά οι Μωμόγεροι στους δρόμους της Κομοτηνής

του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη

Το έθιμο του Πόντου αναβίωσε για ακόμα μια φορά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» στην Κομοτηνή

Τα «Μωμογέρια», το λαϊκό παραδοσιακό θέατρο του Πόντου αναβίωσε την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στις 17:00 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», στους δρόμους της Κομοτηνής

Το απόγευμα της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς, ο ήχος των κουδουνιών, της ποντιακής λύρας και του νταουλιού γέμισε τους δρόμους της πόλης, με τον Κιτί Γοτσά και τα παλικάρια του, τους Μωμόγερους, να τρέχουν στους δρόμους της πόλης, για να προστατέψουν τη νύφη από τον Αράπη, που συνεχώς προσπαθεί να την κλέψει.

Το έθιμο έχει αγκαλιαστεί από όλους στο Θρυλόριο και πλέον τη σκυτάλη παίρνει η νέα γενιά, που συμμετέχει ενεργά όπως και οι μεγαλύτεροι, δείχνοντας πως η διατήρησή του φαίνεται εξασφαλισμένη.


Αναμνήσεις από τους παλιότερους

Το έθιμο αναβίωσε στo πλαίσιo των πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΔΚΕΠΠΑΚ, με την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου να σημειώνει πως αυτό αναβιώνει εδώ και χρόνια με τις αναμνήσεις από τους παλαιότερους που το είχαν ζήσει στα πρώτα χρόνια που οι Πόντιοι είχαν έρθει στον οικισμό του Θρυλορίου.

Οι μωμόγεροι αναβιώνουν σε όλη την Ελλάδα από τους Πόντιους, με τον λαογράφο Χρήστο Σαμουηλίδη να καταγράφει γύρω στις 80 παραλλαγές σε όλη τη χώρα.

Η εκδοχή του Θρυλορίου ονομάζεται Κιτί Γοτσάς, από τον κύριο ήρωα τον Κιτί Γοτσά που προστατεύει τη νύφη από τον Αράπη.

«Είναι μεγάλη για εμάς χαρά να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, που το κράτησαν οι Πόντιοι και τους έφερνε κοντά στη μητέρα πατρίδα» σημείωσε, τονίζοντας πως το έθιμο είχε ξεχαστεί, αναβίωσε όμως στο Θρυλόριο το 1999, από ανθρώπους της πρώτης γενιάς του οικισμού που έδειξαν πώς ακριβώς γινόταν και πώς δημιουργούνταν οι φορεσιές των Μωμογέρων.

Οι περισσότεροι πλέον Μωμόγεροι ανήκουν στη νέα γενιά, που το γνώρισαν από τους πρώτους που αναβίωσαν το έθιμο, με την κ. Μαυρίδου να επισημαίνει πως αν το είχε επιτρέψει ο καιρός, καθώς και η γαστρεντερίτιδα που χτύπησε πολλούς από τους μικρότερους, τα παιδιά που θα συμμετείχαν θα ήταν πολύ περισσότερα, εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα πως του χρόνου θα είναι ακόμα περισσότερα τα μικρά παιδιά, που το λατρεύουν και θέλουν να συμμετέχουν.