Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

«Πορτρέτα Αστών της Τραπεζούντας» παρουσιάζονται σε μία ξεχωριστή έκθεση (Video - Φωτο)

«Πορτρέτα Αστών της Τραπεζούντας» παρουσιάζονται σε μία ξεχωριστή έκθεση (Video - Φωτο)
«Πορτρέτα Αστών της Τραπεζούντας» παρουσιάζονται σε μία ξεχωριστή έκθεση (Video - Φωτο)

Μια ξεχωριστή έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης, φιλοδοξεί να αναδείξει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του ελληνισμού της Τραπεζούντας στις αρχές του 20ου αιώνα. Μια εντυπωσιακή σειρά σπάνιων φωτογραφιών “ζωντανεύει”, έναν αιώνα μετά, τον βίο αστικών οικογενειών, καταδεικνύοντας την υψηλή αισθητική και κουλτούρα των Ελλήνων του Πόντου. Η παρουσίαση της συλλογής πραγματοποιείται με τη συνεργασία της πρώτης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.
      
     
Η Άρτεμις Νίκη Ξανθοπούλου - Κυριακού συζητά με την Χριστίνα Κανατάκη καλεσμένη στην εκπομπή Πάρτε Θέση και την Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 


Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης με την 1η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει φωτογραφίες κυρίως από την προσωπική συλλογή της Άννας Θεοφυλάκτου, καθώς και της Έφης Βαφειάδη, της Ζένιας Νικολαΐδου, της Μαρίας Σειρηνοπούλου, του Κώστα Φωστηροπούλου και της Εριφύλης Χοντολίδου.

Μέσα από τη γλαφυρή ματιά σε εικόνες μιας εποχής που έχει παρέλθει, αλλά εξακολουθεί να μας εμπνέει, η έκθεση αφηγείται υπαινικτικά ιστορικά δρώμενα που αφορούν τον βίο αστικών οικογενειών της πόλης της Τραπεζούντας μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Μέσα από τα «Πορτρέτα των αστών της Τραπεζούντας» ο ιστορικός, αλλά και ο φιλίστωρ, μπορούν να διακρίνουν πλήθος στοιχείων που αφορούν στην ιδιωτική και τη δημόσια ζωή των ανθρώπων της πόλης.


Η ενδυμασία, η κόμμωση, το στυλ, η οικογενειακή και κοινωνική ιεραρχία καθώς και η θρησκευτική ζωή, αποτελούν όψεις των πολλαπλών αναγνώσεων. Αλλά και η ματιά του φωτογράφου προδίδει όχι μόνο τις τεχνικές δυνατότητες της εποχής αλλά κυρίως την κοινωνική διαστρωμάτωση και τον αξιακό κώδικα της κάθε κοινωνίας. 

Διάρκεια έκθεσης έως 3 Μαρτίου 2017
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 
Δευτέρα - Παρασκευή 08.00-14.00 & 18.00-21.00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.