Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων του Μικροχωρίου Δράμας

Το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων του Μικροχωρίου Δράμας
Το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων του Μικροχωρίου Δράμας

Το ταφικό έθιμο τη τρίτη μέρα του Πάσχα στο Μικροχώρι της Δράμας έχει αρχέγονες ρίζες και είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με την Ποντιακή παράδοση και καταγωγή. Το έφεραν οι Πόντιοι στη νέα πατρίδα, όπου εγκαταστάθηκαν.

Σύμφωνα με τα έθιμο, την τρίτη μέρα της Αναστάσεως συγγενείς και φίλοι των νεκρών πηγαίνουν στα μνήματα να συναντήσουν τους εκλιπόντες.

Τα Κοιμητήρια γεμίζουν από κόσμο του Μικροχωρίου αλλά και Μικροχωρίτες που ζουν μακριά από το χωριό. Τα καντήλια ανάβουν όλα και το θυμίαμα μοσχομυρίζει.

Ο Ιερέας του χωριού διαβάζει ένα προς ένα τα μνήματα προς ανάπαυση των νεκρών. οι συγγενείς φέρουν σπιτικά εδέσματα και τα μοιράζουν στον κόσμο για τις ψυχές των δικών τους ανθρώπων.

Τα παλαιά χρόνια έστρωναν τραπεζομάντιλα πάνω στα μνήματα και με πολλά ποντιακά εδέσματα γευμάτιζαν συντροφιά με τη θύμηση των νεκρών τους.

Τα νεκροταφεία γέμιζαν με κόσμο, και αφού τελούνταν τρισάγια στη μνήμη των εκλιπόντων, στη συνέχεια άπλωναν τραπεζομάντιλα πάνω στους τάφους με ποικίλα ποντιακά εδέσματα και σε πολλές περιπτώσεις δεν έλειπε και η ποντιακή λύρα.

Θυμόντουσαν καταστάσεις και πράγματα που είχαν ζήσει με τον νεκρό σε μια ύστατη προσπάθειά τους να τον «ξαναζωντανέψουν» και να ξαναζήσουν στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν ήταν πια στη ζωή.

Επίσης εκείνη την μέρα γινόταν οι αυγομαχίες των "δυνατών" αυγομάχων. Διάλεγαν με προσοχή τα κόκκινα αυγά του Πάσχα και τα φέρναν μαζί τους στα κοιμητήρια, όπου τσούγκριζαν μέχρι να βγει ο νικητής.