Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Μνημείο Γενοκτονίας: ένα σχόλιο με αφορμή τον Πειραιά

Μνημείο Γενοκτονίας: ένα σχόλιο με αφορμή τον Πειραιά
Μνημείο Γενοκτονίας: ένα σχόλιο με αφορμή τον Πειραιά

Ένα φιλικό μας ζευγάρι (δεν είναι Πόντιοι) διερχόμενοι χθες από την πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά είδαν το μνημείο Γενοκτονίας και μας σχολίασαν το εξής: "αυτό που έφτιαξαν εκεί, είναι κάτι γενικό και όχι για τους Πόντιους. Σωστά;".

Παρακολουθώντας σχόλια, αναρτήσεις και συζητήσεις αυτές τις δύο μέρες είδα, ότι σε ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό δεν άρεσε το μνημείο, έστω και αν μιλάμε μόνο για την αισθητική ματιά.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι ο Ποντιακός χώρος είναι συντηρητικός. Ας μην ανοίξουμε όμως μία τέτοια κουβέντα γιατί θα ανοίξουμε πολλές πληγές...

Από μία θετική πλευρά λοιπόν έχουμε:
- ένα ακόμα μνημείο Γενοκτονίας,
- σε ένα μεγάλο Δήμο της χώρας (σημειολογικά είναι και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ο Πειραιάς),
- σε πολύ καλό σημείο, και εδώ είναι και το λάθος κάποιων συλλόγων που δέχονται ότι σημείο τους παραχωρεί ο εκάστοτε Δήμος δίχως να υπολογίζουν ότι η προβολή και η παρουσία του μνημείου δεν θα πετύχει το στόχο της.

Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αυτό κάθ' αυτό είναι επίσης λάθος να το κρίνουμε. Έτσι το εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης, έτσι το υλοποίησε. Εξάλλου όπως τόνισε στον χαιρετισμό του: Το έργο και η ιδέα για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο έγινε μετά από συζήτηση με τον πατέρα του τονίζοντας ότι αποτελεί ένα θαλασσοδιάβατο κύμα, γιατί ένα κύμα μας πήρε και μας πέταξε και εσωτερικά είναι το πέταγμα που κάνει ένα προσφυγόπουλο.

Όμως όταν δύο διερχόμενοι (και κυρίως μη Πόντιοι) αναρωτιούνται αν το μνημείο είναι γενικό και όχι για τους Πόντιους, τότε θα μου επιστρέψετε να πω ότι ο στόχος δεν επετεύχθη. Το μνημείο, με όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που έχει, θα έπρεπε σε πρώτο χρόνο να περνάει το μήνυμα του. Και όχι να πάει κάποιος από κοντά και να διαβάσει και να κοιτάξει από κάτω και να ανακαλύψει τις Ποντιακές λύρες, και άλλα σχετικά.

Δεν είναι απαραίτητο να παρουσιάζουμε πάντα τον Πόντιο αντάρτη σε ένα μνημείο. Αρκεί να πετυχαίνει τον στόχο του με τη μορφή που έχει.

Θεόφιλος Κωτσίδης


Σχετικά θέματα




- Το μνημείο των Ποντίων στον Πειραιά και όλα όσα προηγήθηκαν!