Σάββατο 27 Μαΐου 2017

«Αντιγόνη - Μήδεια και Βάτραχοι στην Ποντιακή Διάλεκτο» – Μαθήματα "Ηθοπαιδείας"

«Αντιγόνη - Μήδεια και Βάτραχοι στην Ποντιακή Διάλεκτο» – Μαθήματα "Ηθοπαιδείας"
«Αντιγόνη - Μήδεια και Βάτραχοι στην Ποντιακή Διάλεκτο» – Μαθήματα "Ηθοπαιδείας"

Δύο Γλώσσες, μία διάλεκτος, τρεις Βαθμίδες Εκπαίδευσης και δύο σύλλογοι, απαντούν δια μέσου της δραματικής ποίησης της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, των «Βατράχων» του Αριστοφάνη και της «Μήδειας» του Ευριπίδη και σε μετάφραση στην ποντιακή διάλεκτο από τον Διδάκτορα Κοινωνιολογίας και Επιστημών Συμπεριφοράς τ. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Ευστ. Κωνσταντινίδη και τον αείμνηστο Νευροχειρουργό και Ποιητή Χρήστο Αντωνιάδη, στο ερώτημα: «Άρνηση Γενοκτονίας - Άρνηση Μνήμης;».

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Καστοριάς «Οι Ακρίτες», με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις Μνήμης για την 19η Μαΐου Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού και για την 29η Μαΐου, Άλωση της Κωνσταντινούπολης διοργανώνουν υπό την αιγίδα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας διήμερο εκδηλώσεων στα Μεγάλα Αμφιθέατρα του Ιδρύματος στις 27 Μαΐου στην Καστοριά και στις 29 Μαΐου 2017 στην Κοζάνη αντίστοιχα.

Τα πονήματα του κ. Κωνσταντινίδη «Αντιγόνη» και «Βάτραχοι» μεταφρασμένα στην ποντιακή διάλεκτο θα παρουσιάσει στην Καστοριά ο Θεολόγος - Φιλόλογος και τέως Συντονιστής Φιλολόγων Καστοριάς, κ. Εμμανουήλ Κουτσιαύτης, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν ο καθηγητής φιλόλογος του Λυκείου Άργους Ορεστικού και Πρόεδρος του «Συνδέσμου Φιλολόγων Καστοριάς» κ. Αλέξανδρος Μακρίδης και ο καθηγητής φιλόλογος του Α’ Λυκείου Καστοριάς κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης κ. Βασιλική Βόντσα, θα παρουσιάσει τα πονήματα του κ. Κωνσταντινίδη στην Κοζάνη, ενώ αποσπάσματα των έργων θα διαβάσει ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Δρεπάνου κ. Νικόλαος Αδαμίδης.

Επίσης θα αναγνωσθεί το Δεύτερο Χορικό από τη μετάφραση της «Μηδείας» στην ποντιακή διάλεκτο του αείμνηστου Καθηγητή Νευροχειρουργικής Α.Π.Θ. και ποιητή Χρήστου Αντωνιάδη, τα οποία και διέθεσε για την εκδήλωση η θυγατέρα του Ιωάννα. Επιπροσθέτως θα ακουστούν αποσπάσματα από τις ομιλίες του, στις δύο εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη με θέματα σχετικά με την ποντιακή ποίηση και την τραγωδία στην ποντιακή διάλεκτο το 2010 και το 2012. 

Και καθώς η καινοτομία είναι το ζητούμενο της εποχής δεν θα εκλείψει ούτε και από αυτές τις εκδηλώσεις γιατί ο κ. Θ. Κωνσταντινίδης θα αναδείξει την σχέση της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας με την Λατινική και την Ποντιακή Διάλεκτο με το μοναδικό τρόπο, που η μουσική υποστηρίζει. Και σε αυτό το «τρίφωνο - τρίγλωσσο μουσικό ταξίδι» η συνδρομή του Δασκάλου της Ποντιακής Λύρας κ. Νικολάου Κοτταρίδη με το Μουσικό Σχήμα των είκοσι (20) μαθητών του και τον κ. Τάσο Παρχαρίδη στο τραγούδι επί σκηνής, θα είναι μοναδική.

Αξίζει να σημειωθεί η συνεργασία και η συμπαράσταση στο εγχείρημα των δύο Συλλόγων και των άλλων Φοιτητικών Συλλόγων του Ιδρύματος: «JUST RADIO», «ΙΕΕΕ Student Branch Western Macedonia University of Applied Sciences, Kastoria», «Σύλλογος Εθελοντών Φοιτητών Αιμοδοτών ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας», τα Μέλη των οποίων κατάφεραν να δημιουργήσουν «γέφυρες συνεργασίας» παρά τις δυσκολίες των αποστάσεων Κοζάνης- Καστοριάς.