Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Με τον θρύλο Κώστα Βουτσά συνεχίζει η Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Με τον θρύλο Κώστα Βουτσά συνεχίζει η Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."
Με τον θρύλο Κώστα Βουτσά συνεχίζει η Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

του Θεόφιλου Κωτσίδη

Έφτασαν την Κυριακή των Βαΐων στο τέλος της χειμερινής σεζόν που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και έχοντας δώσει αρκετές παραστάσεις σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, η Καβάλα, η Δράμα, οι Αμπελόκηποι (Θεσ/νίκη), η Πτολεμαΐδα, οι Σιταγροί Δράμας, η Ξάνθη, η Ορεστιάδα, η Αγία Βαρβάρα (Αθήνα), η Λάρισα, η Καλαμαριά, η Κοζάνη, η Αλεξανδρούπολη, και Καλλίφυτος Δράμας.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το καλοκαίρι με τη σύμπραξη του θρυλικού και φιλοΠόντιου Κώστα Βουτσά έτσι ώστε να χαρίσουν γέλιο με μουσική και χορό, σατιρίζοντας την επικαιρότητα και τα κακώς κείμενα, και όχι μόνο, στην Ποντιακή διάλεκτο.


Μία πολιτική σάτιρα με πρόσωπα της καθημερινότητας και με νοσταλγικές στιγμές από τη ζωή των Ποντίων αλλά και όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν είναι άλλοι από τους συντελεστές της πρώτης επαγγελματικής Ποντιακής επιθεώρησης "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..." με τους οποίους επικοινώνησε το e-Pontos και  σας παρουσιάζει σκέψεις και δηλώσεις τους.

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Δημήτρης Πιπερίδης, συγγραφέας και λυράρης παράστασης

Στην μέχρι τώρα πορεία μου ήδη έχω γράψει δύο θεατρικά έργα και έτσι με πολύ χαρά αποδέχτηκα την πρόταση του πολύ καλού μου φίλου Τάκη Βαμβακίδη να συνεργαστούμε και να κάνουμε κάτι μαζί.

Για την ανταπόκριση του κόσμου είχα μια εικόνα από το ποντιακό θέατρο γενικώς. αυτό που δεν γνώριζα είναι πως μπορεί να λειτουργήσει μια παράσταση επαγγελματικών προδιαγραφών και η επιτυχία της παράστασης εντυπωσίασε και εμένα… Φανταζόμουν ότι θα πάει καλά αλλά αυτόν τον θρίαμβο δεν τον φανταζόμουν.

Είμαι  το είδος του ανθρώπου που οτιδήποτε κάνει επιδιώκει να μάθει κάτι. Και από αυτήν την παράσταση είμαι πολύ ευχαριστημένος όχι από την εμπορική της επιτυχία μόνο αλλά κυρίως γιατί έμαθα πράγματα. Είδα πως δουλεύει ένας άψογος επαγγελματίας όπως ο Τάκης γιατί δεν είναι μόνο ένας πάρα πολύ καλός ηθοποιός αλλά και πολύ καλός παραγωγός μεθοδικός, συνεπής, οργανωτικός και έμαθα πάρα πολλά από αυτήν την παράσταση.

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Κώστας Βαμβακίδης, συγγραφέας

Η ιδέα μιας ποντιακής επιθεώρησης μου φάνηκε πρωτότυπη, ήταν κάτι που έλειπε από τα θεατρικά πράγματα και για αυτό με χαρά δέχτηκα να πάρω μέρος στην υλοποίηση της.

Η πρωτοτυπία της ιδέας έδινε προοπτική επιτυχίας η ανταπόκριση όμως του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τα συναισθήματα μου φυσικά είναι ευχάριστα. Χαρά, ικανοποίηση και ελπίδα για συνέχεια.

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Γιάννης Μποσταντζόγλου, σκηνοθέτης παράστασης 

Με τον Τάκη μας συνδέει μια ειλικρινή φιλία και συνεργασία χρόνων. Μου είπε την ιδέα του ότι ετοιμάζει κάτι ποντιακό και παρόλο που είμαι άσχετος με το ποντιακό στοιχείο δέχτηκα με μεγάλη χαρά να βοηθήσω. Όσο μπλεκόμουνα μου άρεσε πάρα πολύ και με ενδιέφερε ακόμα περισσότερο. Είδα από κοντά το στοιχείο του Ποντιακού πολιτισμού, καταστάσεις, παραδοσιακά τραγούδια και ευτυχίσαμε τελικά να κάνουμε μια καλή παράσταση για να μην λέμε και υπερβολές.

Δεν είχα ενδοιασμούς με την προσέλευση του Ποντιακού κοινού. Πίστευα ότι θα πήγαινε πολύ καλά. Τώρα αν μπουν και άλλοι παράγοντες άλλοι θεατές π.χ καναδοί, κινέζοι δεν ξέρω τι απήχηση θα φτάσει να έχει αλλά στους Πόντιους και κατά επέκταση σε κάθε Έλληνα "μιλάει" αυτή η παράσταση. Πίστεψα και πόνταρα στην επιτυχία της. Η επιθεώρηση έχει μια καλή συνταγή γέλιου σάτιρας συγκίνησης χορό παραδοσιακά τραγούδια.

Τα συναισθήματα ήταν υπέρ του δεόντως θετικά. Συγκινήθηκα, χάρηκα. Θυμάμαι όταν σε μια πρόβα τα παιδιά χόρευαν τον χορό "Σέρρα" συγκινήθηκα τόσο πολύ βούρκωσα και ρώτησα τον Τάκη τι μεγαλείο έχει αυτός ο λαός πόσα πράγματα δεν ξέρουμε τι παράδοση κρύβει. Βέβαια επειδή με τον Τάκη έχουμε δουλέψει πολλές φορές πάντα μου έλεγε για μέρη του Πόντου γιατί έχει πολύ ψηλά τον Πόντο και την καταγωγή του και μου το μετέδιδε.

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Γιώργος Ατματζίδης, μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση 

Με τον Τάκη Βαμβακίδη μας συνδέει μια μακροχρόνια φιλία. Η πρόταση του να συνεργαστούμε στην ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα με χαβίτς και κορκότα" με βρήκε θετικό και με μεγάλη χαρά παρόλο που ήταν η πρώτη μου επαφή με τον θεατρικό κόσμο και οφείλω να ομολογήσω ότι μου άρεσε.

Δεν περίμενα τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο βέβαια δεν είχα ασχοληθεί ποτέ αλλά με τέτοιους ηθοποιούς όπως ο Βαμβακίδης, Μποσταντζόγλου, Παρχαρίδης, η επιτυχία ήταν δεδομένη και είμαι πολύ χαρούμενος που συνέβαλα και γω σε αυτό και όταν υπάρχει και επιτυχία η χαρά είναι μεγαλύτερη…

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Σοφία Σαββίδου, χοροδιδάσκαλος, χορογράφος παράστασης 

Η πρόταση για τη συγκεκριμένη παράσταση προέκυψε μετά από το φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη και στο οποία είχα την χαρά και τύχη να συνεργαστώ με τον Τάκη Βαμβακίδη.

Περίμενα αυτή την ανταπόκριση, γιατί και τα κείμενα είναι ενδιαφέροντα αφού σατιρίζουν την επικαιρότητα και μάλιστα στην ποντιακή διάλεκτο αλλά και όλοι οι συντελεστές της παράστασης είναι εξαιρετικοί. Με την ερμηνεία τους, πολύ δουλειά και μεράκι ενθουσιάζουν τους θεατές, όπου και εκείνοι τους επιβραβεύουν με την δυναμική τους παρουσία και το θερμό τους χειροκρότημα.

Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ότι στο πλαίσιο της περιοδείας αυτής της παράστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό συμμετέχει και ο αντίστοιχος Ποντιακός Σύλλογος με τα μέλη και τα χορευτικά του, δίνοντας το δικό του χρώμα και κάνοντας ακόμα πιο οικεία την παράσταση στο κοινό.

Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση, που συνέβαλα και εγώ με το δικό μου τρόπο σ' αυτήν την επιτυχία.

Χαρά και τιμή που συνεργάζομαι με αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους της Τέχνης, πλουτίζοντας τις γνώσεις μου και αποκτώντας περισσότερες εμπειρίες.

Σεβασμό και εκτίμηση για τη συνεργασία με τους χοροδιδασκάλους και τους χορευτές των Ποντιακών Συλλόγων φέρνοντας κάθε φορά το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Νίκος Κασαπάκης σκηνογράφος, ενδυματολόγος 

Πιστεύω ότι ο κόσμος ψάχνει ανάμεσα στα λούτρινα να βρει μια χαραμάδα για να χωρέσει το χαμόγελο και το δάκρυ του.

Οι Πόντιοι και γενικότερα ο πληθυσμός της χώρας επανιδρύει τη σχέση του με τις παραδόσεις του, οι οποίες ήταν κακοποιημένες, αδέξιες κι αιρετικές από την ευρωμανία του ως τώρα γίγνεσθαι.

Δεν λέω ότι είναι κάτι σπουδαίο αυτό που κάναμε με τα παιδιά. Το σπουδαίο είναι αυτό που κάνει το κοινό μ' αυτήν την παράσταση.

Το σπουδαίο είναι η συμμετοχή των ανθρώπων, μελών χορευτών των συλλόγων στην παράσταση. Στην δράση της παράστασης.

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Αλέξανδρος Λουϊζίδης, σκηνοθέτης δημιουργός video art

Ύστερα από τόσα χρόνια στον χώρο του θεάματος είτε σαν σκηνοθέτης είτε σαν παραγωγός περνώντας από πολλά φεστιβάλ κινηματογραφικά και θεατρικά ποτέ άλλοτε στην ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο κοινό ... ένα κοινό που συμμετέχει στο γέλιο, στο δάκρυ στο τραγούδι. Παρατηρώντας τα πρόσωπα του κόσμου που φεύγει στο τέλος τις παράστασης βλέπει κανείς ζωγραφισμένα έντονα όλα τα συναισθήματα και μια βαθιά ικανοποίηση για το γέμισμα της ψυχής τους με τις εικόνες και τους ήχους της παράστασης μας.

Πως να μην είναι γεμάτες οι αίθουσες ύστερα από αυτό. Τελικά η συνταγή είναι τόσο απλή, η άψογη συνεργασία έμπειρων επαγγελματιών που χνώτιασαν και δημιούργησαν την πρώτη Ποντιακή παράσταση για Ποντίους και όχι μόνο, που την χαρακτηρίζει η πρωτοτυπία, το αστείρευτο χιούμορ, οι καθηλωτικές συγκινησιακές στιγμές, και στο τέλος το ξέφρενο τραγούδι και ο χορός καθώς σείεται το εκάστοτε θέατρο...

Η επιθεώρηση μας έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει οργώνοντας την Ελλάδα και πέρα από τα σύνορα της, γιατί δεν στηρίζεται στο κέρδος αλλά στο πάθος των συντελεστών της να γίνουν ένα με το κοινό τους και να μεταφέρουν και να μοιραστούν τα δικά τους αποθέματα ψυχής με τον κόσμο.

Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές, αυτό το απίστευτα συγκινητικό Ποντιακό στοιχείο που συναντώ σε κάθε περιοδεία και πάνω από όλα τον υπέροχο αυτό κόσμο που ανταποκρίνεται και γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες μας, για την υπέροχη εμπειρία που μου χαρίζουν.

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."


Νίκος Στρατηγός, Καλλιτεχνική επιμέλεια


Ο δαιμόνιος φίλος μου και συνεργάτης, από χρόνια, ο ακούραστος Τάκης, μου πρότεινε το απίθανο: Ποντιακή επιθεώρηση!

Γέλασα καλοπροαίρετα, απόρησα, σκέφτηκα …και πριν αποφασίσω πήρα ένα SMS "στρατηγέ φιλίας και ταλέντου, ο Γιώργος Ατματζίδης που θα επιμεληθεί, θα γράψει την μουσική (Ποντιακή) της παράστασης νοιώθει μεγάλη χαρά που θα γνωριστεί μαζί σου και θα συνεργαστείτε για το τελικό αποτέλεσμα".

Έλαβα το …"άλλο μήνυμα", για το τι ήθελε από μένα ο Τάκης και ένοιωσα μεγάλη χαρά και τιμή.

Τώρα που ακούω, διαπιστώνω την τεράστια επιτυχία των παιδιών και νοιώθω διπλή χαρά που συνέβαλα στα σημεία που η θητεία μου στην επιθεώρηση με βοήθησε να το κάνω. Και την φιλοσοφία του Τάκη να "μπλέξει" εμένα και τον Γιάννη Μποστ (μη Πόντιους) σε Ποντιακή επιθεώρηση!

Υπέρ–πόντιος το φιλαράκι μου. Ευχαριστώ πολύ πολύ.

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Αλέξης Παρχαρίδης, τραγουδιστής και στο ρόλο της Πόντιας γριάς 

Καταρχήν θα πρέπει να δηλώσουμε την απειρία μας στο θέατρο σαν ερασιτέχνες ηθοποιοί. Φυσικό και η ποντιακή επιθεώρηση να είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Αυτό που κάναμε ήταν να συστρατευτούμε δίπλα στον Τάκη Βαμβακίδη ο οποίος είναι ένας πολύ καλός και έμπειρος ηθοποιός και το απέδειξε με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την όλη κατάσταση λειτουργικά και οργανωτικά. Στην πρώτη φάση το αντιμετώπισε με πολύ υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε ένα επαγγελματικό επίπεδο και σε δεύτερη φάση τελικά κατάλαβα ότι για να οργανωθεί μια ποντιακή επιθεώρηση επειδή είναι πολλά κομμάτια που πρόκειται να ενωθούν είναι πολύ δύσκολο πράγμα και ο Τάκης με πολύ πείσμα και αγάπη το κατάφερε.

Δεν περίμενα τόσο θερμή ανταπόκριση. Λέγαμε ότι θα πάμε να παίξουμε ένα θέατρο αλλά η ανταπόκριση ήταν τεράστια και ο κόσμος γελάει με την καρδιά του. Αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους.

Κατάγομαι από Κοζάνη και τα καλοκαίρια μου τα περνούσα στο χωριό μου που είχα πολύ καλές σχέσεις με τις γιαγιάδες μου και όχι μόνο αλλά με όλες τις γιαγιάδες εκεί. Γινόταν ένα συνεχές πείραγμα μεταξύ μας και αυτές γελούσαν και το αποδεχόντουσαν. Έτσι προέκυψαν πολλές εικόνες εμπειρίες πληροφορίες και βιώματα. Η πρώτη επαφή ήταν με την συμμετοχή μου στα "Μωμοέρια" που έκανα την γριά και πέτυχε. Και όλο αυτό το είχε παρακολουθήσει ο Δ. Πιπερίδης και το είχε στο μυαλό του ότι κάνω πολύ καλά την γριά.

Το θέατρο για μας είναι αγχολυτικό πρώτα από όλα περνάμε εμείς καλά και αυτό το μεταδίδουμε στον κόσμο όλη αυτή η διαδικασία εμένα μου αρέσει γιατί βρίσκομαι με φίλους στις πρόβες υπάρχει πολύ καλό κλίμα και χαίρομαι όταν έρχεται η ώρα της παράστασης. Ειλικρινά χαίρομαι γιατί ξέρω ότι θα διασκεδάσω και θα γελάσω και αυτό το μεταδίδω και στον κόσμο για να ξεχαστεί λιγάκι από την καθημερινότητα.

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Φανή Αδαμίδου, ηθοποιός

Αυτή η παράσταση στην οποία συμμετέχω με μεγάλη ιδιαίτερη χαρά μάλιστα έχει πολύ συναίσθημα και φιλία.

Οργανώθηκε πολύ επιτυχημένα και σαν κείμενα και επιλογή ηθοποιών και συντελεστών και αυτό που έδωσε μεγάλη πρωτοτυπία και ενδιαφέρον, είναι η σπουδαία ιδέα της συμμετοχής των κατά τόπους συλλόγους στην παράσταση και θεατρικά και χορευτικά.

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Έρρικα Νικολαΐδου, ηθοποιός 

Ασχολούμαι με το ποντιακό θέατρο από το 1981. Το 2004, στα πλαίσια της συνεργασίας μου με τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας Συκεών, έγραψα και σκηνοθέτησα μια ποντιακή επιθεώρηση με τίτλο «Μασχαρευτά και Τσακευτά», η οποία παίζεται μέχρι σήμερα, με συνεχείς τροποποιήσεις, λόγω των διαρκών εξελίξεων στη χώρα μας.

Έχοντας αυτή την εμπειρία όταν άκουσα την πρόταση του Τάκη Βαμβακίδη, να συμμετάσχω σε μια ποντιακή επιθεώρηση (σε επαγγελματική βάση) γνώριζα από την αρχή ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα βρει πρόσφορο έδαφος. Είναι τιμή μου, που μ’ εμπιστεύτηκαν και ακόμα μεγαλύτερη τιμή που συνυπάρχω στο σανίδι, με τον καταξιωμένο ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη και τον εξαίρετο Πόντιο ερμηνευτή Αλέξη Παρχαρίδη.

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Δαμιανός Νικολαΐδης, ηθοποιός – βοηθός σκηνοθέτη 

Η ιδέα μιας Ποντιακής επιθεώρησης κάθε άλλο παρά ξένη μου ήταν, καθώς έχω συμμετάσχει στο παρελθόν σε ανάλογο εγχείρημα, στις παραστάσεις που έκανε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας Συκεών, όταν ανέβασε πρώτος ποντιακή επιθεώρηση, σε κείμενα και σκηνοθεσία της γνωστής και μη εξαιρετέας στο χώρο, Έρρικας Νικολαΐδου, τη οποίας έχω την ευλογία να είμαι γιος. Εξάλλου, στο καθαρά επαγγελματικο-εμπορικό θέατρο, εισήγαγα πριν σχεδόν μια δεκαετία, πρώτος στην επιθεώρηση τη μορφή της Πόντιας γιαγιάς, υπό την σεπτή καθοδήγηση του μετρ της επιθεώρησης και του stand up στον Ελλαδικό χώρο, του Harry Klynn.

Έχοντας λοιπόν μετρήσει τις δυνάμεις του Ποντιακού κοινού σε Ελλάδα, Ευρώπη κι Αμερική, δεν μου προξένησε καμία έκπληξη η στήριξη του κόσμου και η ζέση με την οποία αγκάλιασε τη νέα αυτή προσπάθεια, κάτι που τόνιζα διαρκώς στις προβλέψεις μου κατά τη διάρκεια των προβών, τόσο ως ηθοποιός της παράστασης όσο και ως βοηθός σκηνοθέτη. Παρά το αναμενόμενο της επιτυχίας όμως, τα συναισθήματα παραμένουν πάντα τα ίδια, όταν υπό τους ήχους της λύρας σμίγει η ράτσα μας, το αίμα βράζει, τα μάτια υγραίνονται, από λύπη για όσα χάθηκαν, μα και από χαρά για όσα δε ξεχάστηκαν...

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Χρυσάνθη Βαμβακίδου, ηθοποιός

Η αγκαλιά του κόσμου μέχρι στιγμής είναι τόσο συγκινητική. Τόσο αληθινή! Το θέατρο σε όλες του τις μορφές δημιουργεί συναισθήματα και ότι δημιουργεί συναισθήματα είναι ευλογία. Ο έρωτας, επαφή, ανιδιοτελή αγάπη, η σκέψη ίδια η ζωή.

Χρύσα θα έρθεις μαζί μας, με ρώτησε ο Τάκης. Και εγώ με τα μάτια κλειστά και τα χέρια ανοιχτά είπα ναι.

Νιώθω τόσο τυχερή που συνεργάζομαι με υπέροχους ηθοποιούς, εξαιρετικούς ανθρώπους. Ο κόσμος έχει ανάγκη να γελάσει, να προβληματιστεί, να ξεχαστεί. Θεωρώ ότι υπηρετούμε αυτή την ανάγκη του κόσμου, μέσα πάντα από τα υπέροχα κείμενα που μας εμπιστεύτηκαν οι συγγραφείς, και αυτό μας επιστρέφεται με την αγάπη του κόσμου όπου κι αν έχουμε βρεθεί.

Γεμάτα θέατρα με γέλια δυνατά, με συγκίνηση. Είναι μαγικό να κάνεις τον κόσμος να γελάει και να συγκινείται.

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Τάκης Βαμβακίδης ηθοποιός, εμψυχωτής παράστασης 

Ζήσαμε τον χειμώνα ευτυχισμένες θεατρικές στιγμές. Περισσότερο συναισθηματικές, καλλιτεχνικές, ψυχικές, παρά εμπορικές και επαγγελματικές.

Σαν όνειρο ξεκίνησε και έγινε αλήθεια. Το ποντιακό σατιρικό πανηγύρι και για μη Πόντιους ...οργιάζει!

Ευχαριστώ τον Γιάννη Μποσταντζόγλου, τον Σταμάτη Τζελέπη για την αγάπη και στήριξη και όλους έναν έναν ξεχωριστά τους φίλους συντελεστές και τους ποντιακούς συλλόγους που συνεργαστήκαμε ιδανικά συναισθηματικά και καλλιτεχνικά.

Το site e-Pontos και τους υποστηρικτές: Δημήτρη Ζερζελίδη (παραδοσιακές φορεσιές) – Νάκη Κεσίδη (παραδοσιακά υφάσματα), Πέτρο Καγκελίδη (αναμνηστικά συλλόγων), Ελένη Βασιλειάδου (Βερμίου Γης), Gymnasioum καθώς και την ΕΡΤ3.

Τέλος θέλω να καταθέσω την μεγάλη μου χαρά που συναντήθηκα και υπάρχω καλλιτεχνικά συναισθηματικά με ένα μικρό, μεγάλο - η ζωή θα το δείξει - φαινόμενο τον κύριο Αλεξίκο Παρχαρίδη, και βέβαια τεράστια τιμή που ανταμώνω στην σκηνή για Γ' φορά για την καλοκαιρινή σεζόν 2017 με το νεαρότατο αγαπητό φίλο, Κώστα Βουτσά.

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Κώστας Βουτσάς

Γιατί και πως εγώ σε Ποντιακή παράσταση;

Θα το λέω στην παράσταση αυτό το αστείο. Σας ευχαριστώ...

Μα με τις ταινίες με θέμα τον Πόντο, καταποντίστηκα!

Και να σας πω ότι έχω μεγάλη αγάπη και εκτίμηση για τον Τάκη τον Βαμβακίδη που οργάνωσε τόσο όμορφα μαζί με τον Γιάννη τον Μποστ και του άλλους συνεργάτες.

Παίξαμε και "Αριστοφάνη" με τον Τάκη με επιτυχία. Έμαθα  ότι κάνανε και 17 ζιπα ζιπ (sold out) και λέω ας τα κάνουμε 117! Και ευκαιρία να μάθω και Σέρρα και Κότσαρι.

Λελέβωσας τσικάραμ!

Ποντιακή επιθεώρηση "Ζωή και κότα... με χαβίτς και με κορκότα..."

Γράμμα εκπαιδευτικού για την Ποντιακή θεατρική παράσταση

Ορεστιάδα, Θέατρο Διόνυσος, Τρίτη 24/1/2017

Το Ποντιακό παραδοσιακό στοιχείο και η Ποντιακή σάτιρα είναι ιδέα που όσο υπάρχουν τέτοια παιδιά δεν σβήνει από την καρδιά μας.

Είναι από αυτές τις στιγμές που από τη μια πιάνω τον εαυτό μου αποσβολωμένο να κοιτά τη σκηνή με ανοιχτό το στόμα, που δάκρυα ανεξέλεγκτα χαράς,γέλιου και συγκίνησης, τρέχουν από τα μάτια μου, που νιώθω όλα τα κύτταρα του κορμιού να πάλλονται σα να με έχουν διαπεράσει ηλεκτροφόρα καλώδια και που δεν μπορώ να αρθρώσω λέξη, γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την εμπειρία που βίωσα.

Τότε μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του Βιτγκενστάιν: "Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις καλύτερα να σωπαίνεις". Από την άλλη όμως θέλω να σηκωθώ και να ουρλιάξω και να επευφημίσω και να ζητοκραυγάσω γι αυτά τα παιδιά, που κατάφεραν να με πλημμυρίσουν με άφατα συναισθήματα και σκέψεις, που μόνο η ψυχή μπορεί να πει καθώς οι λέξεις είναι φτωχές.

Αυτά τα παιδιά που πήραν την Ποντιακή ζωντάνια, την Ποντιακή γλώσσα,την Ποντιακή Μουσική ,την Χορευτική παράδοση, το Ποντιακό ήθος και τα ζευγάρωσαν με τη φαντασία,την Ιστορία και γέννησαν τη δημιουργία!

Θαυμάζω την Ποντιακή κουλτούρα. Αγνή σαν τα δροσερά νερά.

Εύχομαι σε όλους τους συντελεστές καλή δύναμη στο ιδιαίτερα αξιόλογο έργο τους , διότι ο Πολιτισμός στις μέρες μας έχει ανάγκη από έμπνευση και δημιουργία.

Καλή συνέχεια στο έργο σας!
Με εκτίμηση
Ηλίας Γ. Κωνσταντινίδης
Εκπαιδευτικός

Πρόγραμμα Παραστάεων

- Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, Βέροια
(Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Βέροιας "Η Καλλιθέα")

- Τρίτη 4 Ιουλίου 2017, Μαυρονέρι Κιλκίς
(Ποντιακός Σύλλογος Μαυρονερίου Κιλκίς "Έλλενοι")

- Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017, Σιδηρόκαστρο
(Σύλλογος Ποντίων Επαρχίας Σιντίκης "Οι Κομνηνοί")

- Τρίτη 18 Ιουλίου 2017, Αχαρνές - Μενίδι
(Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών και Αττικής "Ο Καπετάν Ευκλείδης")

- Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017, Οινόη Κοζάνης

- Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017, Αμφίπολη

- Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, Μονόλοφος Κιλκίς

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στη Νέα Ιωνία Βόλου, Ελασσόνα, Κατερίνη, Χαλκίδα, Νάουσα, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Σάπες Κομοτηνής, Κατράκειο θέατρο στη Νίκαια

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, Στοκχόλμη
Ποντιακός Σύλλογος "Εύξεινος Πόντος" Στοκχόλμης

Χορηγός Επικοινωνίας: e-Pontos