Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Το πολιτιστικό τριήμερο των Ποντίων στο Ωραιόκαστρο και η τιμή στον Ιβάν Σαββίδη

Το πολιτιστικό τριήμερο των Ποντίων στο Ωραιόκαστρο και η τιμή στον Ιβάν Σαββίδη
Το πολιτιστικό τριήμερο των Ποντίων στο Ωραιόκαστρο και η τιμή στον Ιβάν Σαββίδη

του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Τη σημασία που έχουν για τη διάδοση της ποντιακής παράδοσης στον ελληνισμό οι εκδηλώσεις των σωματείων επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων Ηρακλής Τσακαλίδης σε συνάντηση με δημοσιογράφους με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 11ου Σταυροδρομιού Παράδοσης και Πολιτισμού στο Ωραιόκαστρο.

Από το 2006 μέχρι και σήμερα που διοργανώνεται το Πολιτιστικό Σταυροδρόμι έχει περάσει πολύς καιρός, αφού ο πολιτισμός έχει δεχθεί βαρύτατα πλήγματα λόγω της κρίσης, ωστόσο όπως επισήμανε ο κ. Τσακαλίδης «προσαρμόσαμε το πρόγραμμα στις δυνατότητες της εποχής».

Το τριήμερο πολιτικό φεστιβάλ περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα με το θεατρικό στην ποντιακή διάλεκτο «Τσαναβάρ’ σα λάχανα» από τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας Συκών να ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων την Παρασκευή 16/6 στις 20.30 στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου.

Το Σαββατοκύριακο η εκδήλωση μεταφέρεται στον εξωτερικό χώρο του Κονταξοπούλειου Αθλητικού Κέντρου όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι με συγκροτήματα από το Άβατο Ξάνθης, την Ανδριαννή Δράμας και το Ερατεινό Καβάλας.

Την Κυριακή το ποντιακό στοιχείο επιστρέφει με παραδοσιακό ποντιακό γλέντι όπου θα συμμετέχουν όλα τα χορευτικά τμήματα της ΕΠΩΦ.

Το πολιτιστικό τριήμερο των Ποντίων στο Ωραιόκαστρο και η τιμή στον Ιβάν Σαββίδη

Τιμούν τον Ιβάν Σαββίδη

Για μια ουσιαστική είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στα ζητήματα που απασχολούν τον ποντιακό ελληνισμό έκανε λόγο ο κ. Τσακαλίδης, που όπως είπε σκοπεύει σαν ΕΠΩΦ να τιμήσει τον επιχειρηματία. «Είναι σημαντικό το άνοιγμα στον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς δίχως την επιστημονική κοινότητα δεν μπορείς να περιμένεις αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλίδης, με αφορμή την ίδρυση της έδρας ποντιακών σπουδών στο ΑΠΘ, με τη χορηγία του Ιδρύματος του Ιβάν Σαββίδη.

Σύμφωνα με τον ίδιο η τιμητική διάκριση στον Ιβάν Σαββίδη δεν μπορεί να γίνει το προσεχές τριήμερο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του επιχειρηματία, ωστόσο αυτό θα γίνει τον προσεχή Φεβρουάριο στον ετήσιο χορό της ΕΠΩΦ.

Μαζί θα τιμηθεί και ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, καθώς αποτελεί τον πρώτο καθηγητή της έδρας  Ποντιακών Σπουδών, κάτι που αποτελεί ιστορικό επίτευγμα για τον ποντιακό ελληνισμό.

Εξελίξεις στην ΠΟΕ

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, μετά τους τριγμούς που προκάλεσε η παραίτηση των εννέα εκ των 19 μελών του δ.σ., παραμονές μάλιστα των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι νεότερο.

Οι παραιτήσεις των εννέα δεν έχουν γίνει ακόμα δεκτές, με αποτέλεσμα η ΠΟΕ να παραμένει ανενεργή όλον αυτό τον καιρό, καθώς δεν είναι δυνατή η συνεδρίαση του δ.σ.

Ένα από τα σενάρια που φαντάζουν πιθανά είναι να δημιουργηθεί μια επιτροπή που αφού διαλυθεί το παρών δ.σ. θα οδηγήσει την Ομοσπονδία σε νέες εκλογές.

Πηγή: ThessNews