Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Κ. Φωτιάδης: Χαιρετίσματα στους συνέδρους. Εγώ κρατάω την ουσία και ονειρεύομαι.

Κ. Φωτιάδης: Χαιρετίσματα στους συνέδρους. Εγώ κρατάω την ουσία και ονειρεύομαι.
Κ. Φωτιάδης: Χαιρετίσματα στους συνέδρους. Εγώ κρατάω την ουσία και ονειρεύομαι.

Σε μία ιστορική καταγγελία λίγες ώρες πριν έναρξη του 8ου Παγκόσμιου (που μόνο παγκόσμιο δεν θα είναι) Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνιμού, προχώρησε ο ομ. καθηγητής Ιστορίας, Κώστας Φωτιάδης.

Χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο πολέμιο του αγώνα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Σιούφα, ο οποίος αναμένεται να δώσει το παρών στο συνέδριο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο e-Pontos, με την ολοκλήρωση του ιστορικού 14τομου έργου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο παρουσία των τότε βουλευτών Χάρη Καστανίδη και Σάββα Τσιτουρίδη, του ζήτησε να βγει ένας ξεχωριστός από το 14τομο έργο, και ο οποίος θα μεταφραζόταν σε έξι γλώσσες με σκοπό να μπορούσε να διατεθεί, έχοντας και τη σφραγίδα της Ελληνικής Βουλής, σε πρεσβείες, προξενεία, βιβλιοθήκες πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Η έκδοση του τόμου στα Ελληνικά προχώρησε, ο κ. Φωτιάδης δεν δέχτηκε να λάβει καμία αποζημίωση, παραχώρησε τα δικαιώματα του βιβλίο εφ' όρου ζωής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όμως μάταια περίμενε την έκδοση του επίτομου στις έξι γλώσσες μια και η αλλαγή κυβέρνησης βρίσκει στη θέση του προέδρου της Βουλής τον Δημήτρη Σιούφα.

Δεν θέλησε, ποτέ, να προχωρήσει στην έκδοση του τόμου για τη Γενοκτονία στα αγγλικά, αλλά και τις άλλες γλώσσες, όπως είχε συμφωνηθεί παρ' όλη την προσπάθεια που κατάβαλε και ο απόδημος Ποντιακός Ελληνισμός, με την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά, επί προεδρίας Ηλία Τσεκερίδη, να ζητάει με επιστολή την έκ​​δοση στα αγγλικά του επίτομου έργου και τον Δημήτρη Σιούφα να στέλνει απλά ένα CD έτσι ώστε να το εκδώσουν οι Πόντιοι της Αμερικής.

Ο κ. Σιούφας προχώρησε ως πρόεδρος της Βουλής σε άλλες εκδόσεις όμως ποτέ δεν ασχολήθηκε με τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, μας τόνισε ο κ. Φωτιάδης.

Κλείνοντας, την επικοινωνία μας, έθεσε ίσως το πιο δύσκολο ερώτημα τόσο στον ίδιο τον Δ. Σιούφα αλλά και στους συμμετέχοντες του συνεδρίου: Είναι άραγε σε θέση ο κ. Σιούφας να απαντήσει στους συνέδρους γιατί δεν ήθελε να εκδοθεί ο τόμος​ ενώ είχε την έγκριση από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής;

Σχετικά θέματα

- Εν μέσω κρίσης και διάλυσης η ΔΙΣΥΠΕ, προχωρά στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού

- Στόχος η ενότητα των Ποντιακών οργανώσεων (Video)

- Κάλεσμα όλων των Ποντίων στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία