Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιητικό ταξίδι στη γη του Πόντου, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Καλλιθέας

Ποιητικό ταξίδι στη γη του Πόντου, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Καλλιθέας
Ποιητικό ταξίδι στη γη του Πόντου, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Καλλιθέας

«Η ποντιακή διάλεκτος δεν είναι απλά ζωντανή• συνεχώς εξελίσσεται και αυτό αποδεικνύει η σημερινή ποντιακή βραδιά ποίησης». Αυτό ήταν το σύνθημα που δόθηκε από τον συντονιστή της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», στην Αθήνα.

«Έχουμε Ποντίους όλων των ειδικοτήτων - γιατρούς, οικονομολόγους, αγρότες- σε όλη την Ελλάδα που γράφουν ποίηση. Επομένως, δεν προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι η ποντιακή διάλεκτος είναι ζωντανή. Αντιθέτως, δηλώνουμε ότι η ποντιακή διάλεκτος εξελίσσεται και χρέος μας είναι να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας σε συλλογικό επίπεδο. Η σημερινή εκδήλωση ας αποτελέσει παράδειγμα και όχι εξαίρεση, για να προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά» είπε μεταξύ άλλων ο συντονιστής της ποντιακής βραδιάς ποίησης Παναγιώτης Σιδηρόπουλος.

Οι πέντε ποιητές ποντιακής καταγωγής που προσκλήθηκαν να απαγγείλουν ποιήματά τους ήταν οι: Νίκος Γεωργιάδης-Κιόλιαλης, Παύλος Καλανταρίδης, Γιάννης Κοσμίδης, Αλεξάνδρα Μιχαηλίδη Πολάντοβα, Κυριάκος Σαχανίδης.

Οι Πόντιοι ποιητές απήγγειλαν ποιήματα της πατρίδας που συγκίνησαν, ποιήματα ερωτικά που άγγιξαν τις καρδιές των καλεσμένων, ποιήματα σατιρικά που έφεραν το χαμόγελο στα χείλη πολλών από τους παρευρισκομένους. Ο Νίκος Γεωργιάδης-Κιόλιαλης, αντί για ερωτικά ποιήματα, επέλεξε να παρουσιάσει αποσπάσματα από το έργο του «Η γλώσσα του Αισώπου — Μύθοι 'ς σην ποντιακήν διάλεκτον», όπου παρουσιάζει μύθους του Αισώπου μεταφρασμένους και διασκευασμένους στην ποντιακή διάλεκτο.


Προς ευχάριστη έκπληξη όλων, ένας ακόμα ποιητής παρουσιάστηκε στο κοινό, καθώς όπως τόνισε ο Παναγιώτης Σιδηρόπουλος: «δεν μπορούσαμε να χάσουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε έναν ανερχόμενο ποιητή με στίχους που αφηγούνται πραγματικά βιώματα και αληθινές ιστορίες που συνταράσσουν».

Ο ποιητής αυτός ήταν ο Μιχάλης Νικολαΐδης, γιατρός στο επάγγελμα που όμως γράφει αδιάκοπα στίχους στην ποντιακή διάλεκτο. Απήγγειλε στίχους που έχει συνθέσει τόσο σε ποιήματα όσο και σε τραγούδια γνωστών Ποντίων ερμηνευτών.

Στο βήμα προσήλθε και ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας Μανώλης Κωστάκης, ως εκπρόσωπος του Δήμου Καλλιθέας, ο οποίος δήλωσε: «Αυτό που μπορώ να πω εκ μέρους του Δήμου είναι ότι ο Δήμος θα είναι κοντά σας σε κάθε αξιόλογη προσπάθεια που θα γίνεται για την ιστορική μνήμη των χαμένων πατρίδων και του ποντιακού ελληνισμού. Ο ποντιακός ελληνισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Πραγματικά σήμερα τιμούμε την ιστορική μνήμη των χαμένων πατρίδων, που όμως είναι εδώ, είναι μαζί μας, είναι στις καρδιές μας».

Η ποντιακή βραδιά ποίησης διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας.

Ο Παύλος Καλανταρίδης (γεννηθείς στο Κεντάου του Καζαχστάν), ο Νίκος Γεωργιάδης-Κιόλιαλης (γενν. στο Αράλσκ του Καζαχστάν) και η Αλεξάνδρα Μιχαηλίδη-Πολάντοβα (γενν. στην περιοχή της Σταυρούπολης στη Ρωσία) είναι Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ. Οι πρώτοι δύο εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '90, ενώ η Αλ. Πολάντοβα παραμένει μέχρι σήμερα στη Ρωσία.


Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Κώστας Τσενκελίδης.