Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το βιβλίο «Η Γενοκτονία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, 1913-1923»

Παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το βιβλίο «Η Γενοκτονία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, 1913-1923»
Παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το βιβλίο «Η Γενοκτονία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, 1913-1923»

της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Το μέγεθος της τραγωδίας που υπέστησαν οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανέδειξε με γλαφυρό τρόπο ο συγγραφέας και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Zoryan, Τζορτζ Σιρίνιαν, παρουσιάζοντας το βιβλίο “Genocide in the Ottoman Empire – Armenians, Assyrians and Greeks, 1913- 1923” το απόγευμα της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια.

H εκδήλωση διοργανώθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ – Καναδά σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλληνίων και Ιθακησίων, την Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής, την Πανθρακική Ενωση “Ορφέας”, τους Συλλόγους Αθηναίων, Αρκάδων “Γέρος του Μωριά”, Μαγνησίας “Αργοναύτες”, Καστοριέων “Ομόνοια”, Ποντίων “Πόντος” του Κοννέκτικατ και “Κομνηνοί” της Νέας Υόρκης, το Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών και το Ιερό Ίδρυμα “Παναγία Σουμελά”.

Το βιβλίο “Γενοκτονία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία – Αρμένιοι, Ασσύριοι και Ελληνες, 1913-1923” περιλαμβάνει μια συλλογή δεκατριών πρωτότυπων εργασιών οι οποίες παρουσιάστηκαν στο ακαδημαϊκό συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Ερευνητικό Κέντρο για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΛΚΕΜΑΠ / AMPRHC) τον Μάιο του 2013 στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Σικάγο.

Φιλοδοξεί δε, σύμφωνα με τον κ. Σιρίνιαν, ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση και ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, να συμβάλλει μέσα από τη συγκριτική μελέτη των γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων στη Μικρά Ασία στην καλύτερη διαφώτιση της παγκόσμιας κοινότητας, με την ελπίδα ότι θα διδαχθούμε από τα μαθήματα της Ιστορίας.

Ο κ. Σιρίνιαν αναφέρθηκε στη συνεργασία του Ινστιτούτου Zoryan για τη Γενοκτονία των Αρμενίων με έδρα το Τορόντο και του Ελληνικού Ερευνητικού Κέντρου για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο με έδρα το Σικάγο, τονίζοντας πως στόχος είναι να φέρουν κοντά τις τρεις εθνοτικές ομάδες προκειμένου να μελετήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα κατά τους τελευταίους χρόνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να υποστηρίξουν η μία την άλλη στο θέμα της παγκόσμιας αναγνώρισης των γενοκτονιών.

“Το βιβλίο αυτό αποτελεί την τελευταία μας προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση”, είπε ο κ. Σιρίνιαν, και πρόσθεσε πως κοιτάζοντας κανείς τα ιστορικά γεγονότα έναν αιώνα μετά αντιλαμβάνεται ότι η βία και οι επαναλαμβανόμενες διώξεις των τριών αυτών πληθυσμών ήταν μέρος της πάγιας πολιτικής εθνικής εκκαθάρισης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είτε τη διακυβέρνηση ασκούσε ο σουλτάνος, ή η επιτροπή “Ενωση και Πρόοδος” των Νεοτούρκων ή ακόμα οι κεμαλιστές.


Στη συνέχεια o κ. Σιρίνιαν αναφέρθηκε αναλυτικά και στο περιεχόμενο του βιβλίου, τονίζοντας ότι τα διδάγματα από τη μελέτη των ιστορικών εκείνων γεγονότων μπορούν να μας βοηθήσούν να αναγνωρίσουμε και να αποτρέψουμε παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά, Κώστα Τσιλφίδη ο οποίος παρουσίασε τον κ. Σιρίνιαν, υπογραμμίζοντας τη σημασία του τελευταίου αυτού βιβλίου στην προσπάθεια διαφώτισης της παγκόσμιας κοινότητας για τη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Για το σπουδαίο έργο που επιτελεί προς αυτή την κατεύθυνση το Ελληνικό Ερευνητικό Κέντρο στο Σικάγο και τις δράσεις που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα, μίλησε αναλυτικότερα ο διευθυντής του, Γιώργος Μαυρόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να αναζητηθεί, να συγκεντρωθεί και να οργανωθεί όλο το υλικό σχετικά με τη γενοκτονία των πληθυσμών της Μικράς Ασίας και να ενισχυθεί ο ρόλος του Κέντρου. Επισήμανε ακόμη την ανάγκη προώθησης του ζητήματος μέσω ακαδημαϊκών διοργάνωσης συνεδρίων και εκδόσεων.

Τελευταίος το λόγο πήρε ο συγγραφέας και ιστορικός Δρ Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου ο οποίος εξήρε το ρόλο του Ελληνικού Ερευνητικού Κέντρου στο Σικάγο, τονίζοντας πως πρόκειται για μια προσπάθεια που πρέπει να υποστηριχθεί από όλη την Ομογένεια.  “Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα”, είπε ο Δρ Χατζηδημητρίου, καλώντας όλους να συγκεντρώσουν το υλικό που τυχόν έχουν, προκειμένου να διατηρηθούν οι μνήμες, ενώ τόνισε πως πρέπει να κινητοποιηθεί η Ελληνοαμερικανική κοινότητα και ιδιαίτερα να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι. Δεν απέκλεισε ωστόσο τη δημιουργία ενός παρόμοιου κέντρου και στη Νέα Υόρκη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο “Berghahn Books” με την υποστήριξη του Ελληνικού Ερευνητικού Κέντρου για την Μικρά Ασία και Πόντο και με τη συνδρομή όλων των συλλόγων μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά.

Πηγή: Greeks News