Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ημερίδα Μνήμης για τον Γιάννη Πασαλίδη

Λουκάς Tζανής: «Ο Γιάννης Πασαλίδης δεν είναι απλά ένα αστέρι στην ιστορία των αγώνων της αριστεράς, στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων της πατρίδας μας. Σήμερα που η οικονομία καθυπόταξε την πολιτική, είναι ένας λαμπρός ήλιος στο σκοτεινό ορίζοντα του λαού μας που υποφέρει».
Λουκάς Tζανής: «Ο Γιάννης Πασαλίδης δεν είναι απλά ένα αστέρι στην ιστορία των αγώνων της αριστεράς, στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων της πατρίδας μας. Σήμερα που η οικονομία καθυπόταξε την πολιτική, είναι ένας λαμπρός ήλιος στο σκοτεινό ορίζοντα του λαού μας που υποφέρει».

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας συνδιοργάνωσε με τον Δικηγορικό και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, καθώς και τον Α.Ο. Νέοι Δραπετσώνας, ημερίδα μνήμης στον Γιάννη Πασαλίδη, την Τετάρτη 14 Μαρτίου, στο Δημαρχείο Δραπετσώνας.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή ημερίδα για τον γιατρό, πολιτικό και Πρόεδρο της ΕΔΑ Γιάννη Πασαλίδη, μίλησαν οι παρακάτω ομιλητές και ανέφεραν μεταξύ άλλων τα εξής:
Η συντονίστρια της Ημερίδας, δικηγόρος κ. Ειρήνη Μαρούπα- Ταουξή, προλόγισε την εκδήλωση λέγοντας ότι στη δύσκολη εποχή που ζούμε υπάρχει έκπτωση αξιών και η αναφορά στον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς αποτελεί εμψύχωση και παράδειγμα.

Ο πρώην Υπουργός κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης επικεντρώθηκε στην καταδεκτικότητα, στο ανοιχτό πολιτικό μυαλό, στις πρωτοποριακές ιδέες του, αλλά και στην εντιμότητα του Γιάννη Πασαλίδη, ιδιότητα που αντί να θεωρείται αυτονόητη για τους πολιτικούς, στις μέρες θεωρείται προσόν.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε την προσήλωση του Προέδρου της ΕΔΑ στις σοσιαλιστικές ιδέες και την προσπάθειά του για την συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων για την πρόοδο προς την σοσιαλιστική κατεύθυνση της χώρας μας.

Ο κ. Βασίλης Πριμικήρης μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, στην παρέμβασή του ανέφερε ότι και σήμερα υπάρχουν στην Αριστερά αγωνιστές σαν τον Πασαλίδη, με τα ίδια χαρακτηριστικά, που παλεύουν ανιδιοτελώς μέσα στις πρωτοφανείς βάρβαρες συνθήκες που έχει καταδικάσει την πατρίδα μας, το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα που μας κυβερνά.

Ο κ. Σπύρος Λυκούδης, γραμματέας της ΔΗ.ΜΑΡ, μίλησε για την ανάγκη της κεντροαριστεράς, να διαφυλάξει τις παρακαταθήκες και το παράδειγμα του Πασαλίδη, και τόνισε πως ο κόσμος σήμερα έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ τέτοια πρότυπα.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιάννης Αδαμόπουλος παρουσίασε το βιογραφικό του τιμώμενου τονίζοντας τις πολιτικές αρετές του και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στην ιδιότητά του, ως ιατρού γυναικολόγου. Τόνισε το γεγονός ότι ασκώντας έντονη κοινωνική και επιστημονική δράση έγινε ο «γιατρός των φτωχών», καθώς έθεσε σκοπό του να ασκήσει το λειτούργημά του προς όφελος των φτωχών λαϊκών τάξεων πιστεύοντας ότι έτσι εφαρμόζει στην προσωπική του ζωή τις σοσιαλιστικές του ιδέες.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας–Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ανέφερε ότι γνωρίζει πολλά για τον χαρακτήρα και τη δράση του Γιάννη Πασαλίδη από τον παππού του. Η γνωριμία του παππού του με τον αείμνηστο Πρόεδρο της ΕΔΑ έγινε στο Σοχούμ της Γεωργίας και υπήρξαν συνεργάτες και συναγωνιστές μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο εγγονός του τιμώμενου Δικηγόρος και Συγγραφέας κ. Γιάννης Νισύριος αναφέρθηκε σε βιωματικά στοιχεία, και ανακοίνωσε ότι έχει δώσει στη δημοσιότητα το προσωπικό αρχείο του παππού του, το οποίο έχει κληρονομήσει και διατηρήσει. Το αρχείο αυτό είναι ένας ιστορικός «θησαυρός», στο οποίο εκτός των πολύτιμων ντοκουμέντων, περιέχει σημαντικό μέρος της πολυσχιδούς πολιτικής και κοινωνικής δράσης του Γ. Πασαλίδη.

Τέλος ο αντιστασιακός και συνοδοιπόρος του τιμώμενου Μανώλης Γλέζος, ανέδειξε πολλές πτυχές τόσο του χαρακτήρα του όσο της στάσης ζωής του. Συγκινημένος ανέφερε περιστατικά που βίωσε δίπλα του και αναδεικνύουν το φλογερό σοσιαλιστή διανοούμενο που είχε τάξει τον εαυτό του στην κοινωνική αλλαγή. «Ήταν γλωσσομαθής, μιλούσε τα Ποντιακά και αγωνίστηκε για τα θέματα των Ποντίων, είχε χιούμορ, ήταν ανεκτικός με τους πολιτικούς του αντιπάλους με πίστη στο δημοκρατικό σοσιαλισμό. Συμμετείχε σε όλες τις πολιτικές ζυμώσεις της Αριστεράς, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της ΕΔΑ που το 1958 έγινε αξιωματική αντιπολίτευση με 29 έδρες. Μακριά από πολιτικά μίση και εμπάθειες ήταν πάνω από όλα Άνθρωπος, ακατάβλητος μαχητής της ειρήνης και καθώς η πολιτική του δραστηριότητα κατεχόταν από ανθρωπιστικά ιδεώδη, ήταν σεβαστός στους πολιτικούς του αντιπάλους».

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Σας καλωσορίζω στην ημερίδα για τον Γιάννη Πασαλίδη εδώ στη Δραπετσώνα, μια πόλη προσφύγων που τίποτε δεν τους χαρίστηκε. Με αγώνες για το μεροκάματο, για τη στέγαση, για τη μόρφωση, για τον πολιτισμό. Μια πόλη αγωνιστών για ένα καλύτερο κόσμο, με ειρήνη, δουλειά και κοινωνική δικαιοσύνη. Ως οικοδεσπότης θα αφήσω όλο το χρόνο στους εκλεκτούς ομιλητές ως πιο ειδικούς, να αναδείξουν τις πτυχές της σπουδαίας προσωπικότητας του τιμώμενου. Επιπλέον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που μίλησαν, συνδέονταν με φιλία, ο δε Μανώλης Γλέζος ήταν συναγωνιστής του στην ΕΔΑ. Θα ήθελα η δική μου παρέμβαση να αφορά το παράδειγμα του Γιάννη Πασαλίδη στον παρόντα χρόνο. Μεγάλωσα σε μια περιοχή που κυριαρχούσε και κυριαρχεί ο Αριστερός λόγος οπότε άκουγα αλλά και μετέπειτα διάβασα για τον γνωστό-άγνωστο στρατιώτη της Αριστεράς και Πρόεδρο της ΕΔΑ. Ο Γιάννης Πασαλίδης ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το ενέταξε στο ΕΑΜ. Άφησε βαριά παρακαταθήκη μια ασυμβίβαστη στάση ζωής, ένα ελεύθερο πνεύμα πολιτικής μετριοπάθειας και σεβασμού στην αντίθετη άποψη. Θα ήταν όλα σήμερα διαφορετικά πιστεύω εάν ο Γιάννης Πασαλίδης διατηρούσε αυτόνομο το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τότε θα είχε διδαχθεί ο Ελληνικός λαός τι σημαίνει Σοσιαλισμός, και ποια κοινωνία επαγγέλλεται. Θα υπήρχε αναφορά στον πρώτο ηγέτη που αγωνίστηκε έμπρακτα για την ενότητα της αριστεράς, για τη συμπόρευση των γνήσιων λαϊκών δυνάμεων στο δρόμο της προόδου, στον ηγέτη που δίδαξε στις γενιές το ήθος στο χώρο της πολικής εξουσίας, τον ανιδιοτελή αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, Και με βιωματική αναφορά σ' αυτόν τον μπροστάρη του σοσιαλισμού δεν θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει την ιδεολογία του Σοσιαλισμού ψευδεπίγραφα». και συνέχισε λέγοντας: «Ο Γιάννης Πασαλίδης δεν είναι απλά ένα αστέρι στην ιστορία των αγώνων της αριστεράς, στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων της πατρίδας μας. Σήμερα που η οικονομία καθυπόταξε την πολιτική, είναι ένας λαμπρός ήλιος στο σκοτεινό ορίζοντα του λαού μας που υποφέρει».

Συγχαρητήρια έδωσε η οικογένειά του τιμώμενου στον Δήμαρχο κ. Λουκά Τζανή, διότι θεωρούν ότι χωρίς τη βοήθειά του δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην οποία μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν πολιτευτές, Αντιπεριφερειάρχες , πρώην δήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.