Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Βραβεύτηκαν οι μαθητές του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου

Βραβεύτηκαν οι μαθητές του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου
Βραβεύτηκαν οι μαθητές του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου

Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση για τη βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου. Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, κατάφεραν για μια ακόμη χρονιά να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις διαδικασίες του μαθητικού διαγωνισμού με την παρούσα τελετή. Η τελετή ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της ΔΙ.ΣΥ.ΠΕ κ. Γεώργιο Παρχαρίδη, τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε. κ. Χρήστο Τοπαλίδη, τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας κ. Γρηγόρη Κεσαπίδη, τον υπεύθυνο του Ερευνητικού Κέντρου «Αγίου Γεώργιου Περιστερεώτα» κ. Κυριακίδη Θεοδόση, και τον κ. Πελαγίδη Ευστάθιο ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ. Κυριακίδης Αριστείδης πρόεδρος του Σωματείου «Αγίου Γεώργιου Περιστερεώτα», κ. Βαρυθιμιάδης Γιώργος, Πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, κ. Φαχαντίδης Επαμεινώνδας, πρώην Πρόεδρος Π.Ο.Ε., κ. Σελβιαρίδης Παναγιώτης καθηγητής της Νευροχειρουργικής του Α.Π.Θ., η κα. Αμπερίδου Σοφία, Πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής, ο κ. Τσακαλίδης Ηρακλής εκπρόσωπος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης και η κα Ασλανίδου Άρτεμης Πρόεδρος του οργανισμού «Λάμψη». 

Φέτος η οργανωτική Επιτροπή στα πλαίσια της απόφασης που πήρε σχετικά με τον κοινωνικό χαρακτήρα του διαγωνισμού, προσέφερε ένα ευρώ για κάθε συμμετοχή στη Μη-Κοινωφελή Οργάνωση «Λάμψη», για τη στήριξη παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες.

Στην τελετή παρευρέθηκαν οι περισσότεροι από τους βραβευθέντες μαθητές από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Το πρώτο βραβείο για τις συμμετοχές του Δημοτικού, απονεμήθηκε στον Κρομμύδα Θοδωρή, από τη Σπάρτη, ο οποίος όχι μόνο παρευρέθηκε στην εκδήλωση, αλλά απηύθυνε και έναν συγκινητικό χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους. Μια ακόμα βράβευση που προκάλεσε θετική εντύπωση ήταν η Κούρη Αριάδνη-Σοφία από την Αθήνα, η οποία βραβεύτηκε με το 2ο βραβείο ανάμεσα στους μαθητές Λυκείου. Επισήμανε το πώς ερευνώντας σχετικά με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και ανακαλύπτοντας κομμάτια της ιστορίας, άγνωστα προς την ίδια, άλλαξε ο τρόπος που βλέπει και αντιμετωπίζει τη ζωή. Τέλος, έπαινοι δόθηκαν και σε συμμετέχοντες, εκτός διαγωνισμού. Το πρώτο βραβείο, σε αυτή την κατηγορία, δόθηκε στο 8ο Νηπιαγωγείου Ευόσμου, Θεσσαλονίκης, το οποίο δόθηκε στη δασκάλα των μικρών μαθητών, Νατάσα Σεριάδου.

Μετά το πέρας της τελετής, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση για το Πολιτικό Αρχείο του Πόντου, το οποίο βρίσκεται στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Ο Μαθητικός Διαγωνισμός αποτελεί πια θεσμό, ο οποίος στόχο του έχει την γνωστοποίηση της Ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας. Οι διοργανωτές δεσμεύονται για την συνέχιση διεξαγωγής του διαγωνισμού, αλλά δεν επαναπαύονται σε αυτό. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να εξελίσσουμε τον διαγωνισμό ώστε να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες της εποχής. Η εγκύκλιος του 6ου Πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου έχει ήδη αποσταλεί στα σχολεία, και έτσι ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, έως τις 31 Ιουλίου 2016.


Σχετικά θέματα