Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Το Ποντιακό Ζήτημα στο νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Φωτιάδη

Το Ποντιακό Ζήτημα στο νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Φωτιάδη
Το Ποντιακό Ζήτημα στο νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Φωτιάδη

Κατάμεστος ήταν ο φιλόξενος χώρος του βιβλιοπωλείου "Νέστωρ" το βράδυ της Πέμπτης από όλους εκείνους που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη "Το Ποντιακό Ζήτημα και η 19η Μαϊου εκείθεν κι εντεύθεν του Αιγαίου".

Για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ιστορικό Κ. Φωτιάδη και το βιβλίο του, στο οποίο συνοδοιπόρο είχε τον Ευάγγελο Τσιανάκα, διδάκτορα Φιλοσοφίας και διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ποντοκώμης), μίλησαν ο Ιωάννης Καζταρίδης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και διδάκτωρ Τοπικής Ιστορίας και ο γιατρός και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Δημήτρης Προκοπίδης.

Μεταξύ άλλων στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρεται πως "Η τουρκάλα ακαδημαϊκός Zubeyde Yalin Oktem, του Πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωσταντινούπολης αναρωτιέται σε άρθρο της στην εφημερίδα Χουριέτ 14 Μαρτίου 1994: "...Γιατί οι Έλληνες επέλεξαν ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας την 19η Μαΐου την ημέρα που εμείς οι Τούρκοι τη γιορτάζουμε ως εορτή νεολαίας και αθλητισμού; Συνεχίζουν ακόμη να ζούνε ως όργανα των ιμπεριαλιστών με τον πόνο ότι δεν έχουν πραγματοποιήσει τις προσδοκίες τους;".

Το Ποντιακό Ζήτημα στο νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Φωτιάδη

Το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας κάθε χρόνο διαμαρτύρεται για τις Εκδηλώσεις μνήμης της 19ης Μαΐου στην Ελλάδα αρνούμενο αυτά που οι ξένοι διπλωμάτες και παρατηρητές είχαν καταγράψει σχετικά με την σφαγή των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, τον Κεμάλ και τους συνεργάτες του. Συγκεκριμένα το 2012 εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: "... Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται και φέτος στην Ελλάδα με αφορμή την δήθεν ημέρα μνήμης των Ποντίων, στηρίζονται ισχυρισμούς που δε συμβαδίζουν με την ιστορική πραγματικότητα και σε ηθικώς προβληματική στάση που στερείται επιστημονικής βάσης... Καταδικάζουμε και αρνούμαστε την αντίληψη αυτή..." αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει: "... τέτοιες πρωτοβουλίες προκαλούν βλάβη στις προσπάθειες για την ανάπτυξη του σχέσεων και την συνεργασία μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού".

Άμεση και ικανοποιητική ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών που τόνισε ότι: "... στις 19 Μαΐου οι Έλληνες τιμούν τη μνήμη των αδελφών τους που μαρτύρησαν στον Πόντο. Η Ιστορία δεν παραγράφεται, ούτε ξαναγράφεται με ανακοινώσεις. Απαιτεί σεβασμό, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μέλλον ειρήνης...".

Ουσιαστικά, όπως ο ίδιος τονίζει, το νέο του βιβλίο αποτελεί απάντηση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τις απαράδεκτες, ανιστόρητες και επικίνδυνες θέσεις του.

Πηγή: Ολύμπιο Βήμα