Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Νέο αντάρτικο χτύπημα στα Κοτύωρα του Πόντου

Νέο αντάρτικο χτύπημα στα Κοτύωρα του Πόντου
Νέο αντάρτικο χτύπημα στα Κοτύωρα του Πόντου
 
Νέο αντάρτικο χτύπημα στον Πόντο την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016. Τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και ακόμα δύο τραυματίστηκαν σε αντάρτικο χτύπημα στα Κοτύωρα, τουρκικά Ορντού, μεταξύ Σαμψούντας και Τραπεζούντας.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από αντάρτες του PKK. Το τοπικό αντάρτικο στον Πόντο αποδίδεται στο PKK κι αυτό είναι αληθές αν και οι Πόντιοι αντάρτες δεν είναι Κούρδοι.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί επιχείριση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Μεσουδιέ, ελληνικά Μελέτιος ή Μήλας, στην ευρύτερη περιοχή της Ορντού, ύστερα από πληροφορίες ότι είχαν εντοπιστεί αντάρτες να κινούνται.

Ο κυβερνήτης της Ορντού, Ιφράν Μπαλκανλιόγλου (İfran Balkanlıoğlu) είπε ότι η (αντάρτικη) ομάδα εκτιμάται ότι αποτελούνταν από 4-5 «τρομοκράτες» που άνοιξαν πυρ μέσα από το δάσος ενώ περνούσαν οι στρατιώτες.

Νέο αντάρτικο χτύπημα στα Κοτύωρα του Πόντου

Στην περιοχή έφτασε και ο διοικητής της τοπικής χωροφυλακής και, όπως μεταδίδει η Daily Sabah, μεγάλη επιχείριση του στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη για να συλληφθούν οι αντάρτες.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter, οι Τούρκοι στρατιώτες ήταν μέσα σε τεθωρακισμένο, το οποίο χτυπήθηκε και κατρακύλησε.

Οι Τούρκοι αναρτούν φωτογραφίες στο Twitter που δείχνουν τους ντόπιους στη Μεσουδιέ (Μελέτιος ή Μήλας) να προσφέρουν τροφή στους Τούρκους στρατιώτες, προσπαθώντας να τονίσουν ότι ο πληθυσμός είναι με το μέρος του στρατού κι όχι με τους αντάρτες.

Επίσης οι Τούρκοι ανάρτησαν και φωτογραφίες από την επιχείριση του τουρκικού στρατού για τον εντοπισμό των ανταρτών που τους χτύπησαν:

Τι συμβαίνει στον Πόντο

Από τον Μάιο του 2016 το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) έχει ως στρατηγικό του στόχο το «άνοιγμα» στον Πόντο.

Στόχος είναι να προσελκυθούν κυρίως αριστεροί και αριστερογενείς πληθυσμοί της περιοχής και λιγότερο άλλες εθνοτικές ομάδες που ζουν εκεί, όπως Λαζοί, ελληνόφωνοι και αρμενόφωνοι μουσουλμάνοι, Γεωργιανοί κ.ά.

Νέο αντάρτικο χτύπημα στα Κοτύωρα του Πόντου

Άλλωστε, η δράση του στην περιοχή της Κερασούντας και της Αργυρούπολης, όπου δεν υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία από αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες, επαληθεύει το προαναφερθέν.

Επίσης, η δράση του PKK στην περιοχή του Πόντου εντάσσεται στη στρατηγική του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος να απαξιώσει το κράτος και να δημιουργήσει εντυπώσεις στον τουρκικό λαό αλλά και διεθνώς, για να ασκήσει πίεση στην τουρκική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση επίλυσης του κουρδικού με ειρηνικά μέσα.

Στις 5 Ιουνίου είχαμε πολύνεκρο αντάρτικο χτύπημα στον Πόντο

Όπως μετέδωσε στις αρχές Ιουνίου το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, το Ενωμένο Λαϊκό Επαναστατικό Κίνημα (HBDH) ανακοίνωσε ότι αντάρτες του χτύπησαν στις 5 Ιουνίου ένα λεωφορειάκι της τουρκικής χωροφυλακής μεταξύ Τραπεζούντας και Γκιμισχανά ή Κιουμουσχανά (Αργυρόπολις) του Πόντου.

Από την αντάρτικη επίθεση καταστράφηκε πλήρως το λεωφορειάκι και έξι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αστυνομικοί που ταξίδευαν με αυτό σκοτώθηκαν.

Νέο αντάρτικο χτύπημα στα Κοτύωρα του Πόντου

Οι τουρκικές δυνάμεις έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο για 3 ώρες και αναζητούσαν τους δράστες της επίθεσης.

Αντάρτες του HBDH χτύπησαν και μια μονάδα του τουρκικού στρατού στην περιοχή της Αντιόχειας.

Οι απώλειες των Τούρκων από αυτή την επίθεση δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο, η ομάδα των ανταρτών επέστρεψε στη βάση της δίχως απώλειες.

Το HBDH είναι μια οργάνωση ομπρέλα υπό τελεί υπό κουρδική διοίκηση και συγκεκριμένα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Νέο αντάρτικο χτύπημα στα Κοτύωρα του Πόντου

Αποτελείται από τις παράνομες στην Τουρκία οργανώσεις Τουρκικό Κομουνιστικό Κόμμα/Μαρξιστικό-Λενινιστικό (TKP/ML), το Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (MLKP), το Επαναστατών Κομμουνιστών Κόμμα (DKP), το Τουρκικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα/Λενινιστικό (TKEP/L), το Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα (MKP), την Τουρκική Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών (TİKB), τα Επαναστατικά Επιτελεία, και το Τουρκικό Απελευθερωτικό Κόμμα-Κίνημα (THKP-C).

Μέλη στις παραπάνω αριστερές επαναστατικές οργανώσεις είναι και πολλοί μειονοτικοί της Τουρκίας, οι οποίοι «απαγορεύεται» να δηλώνουν άλλη εθνότητα εκτός από την τουρκική, ενώ το HBDH έχει μεγάλη εξάπλωση στον Πόντο, του οποίου ο μουσουλμανικός πληθυσμός είναι εκτουρκισμένος και εξισλαμισμένος από αυτόχθονα έθνη της περιοχής, μεταξύ των οποίων και 2.000.000 Ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι που λόγω Ισλάμ γλίτωσαν τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό πριν 100 χρόνια.

Πηγή: Tribune