Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Ολοκληρώθηκε το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού - Το ψήφισμα των συμμετεχόντων

Ολοκληρώθηκε το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού - Το ψήφισμα των συμμετεχόντων
Ολοκληρώθηκε το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού - Το ψήφισμα των συμμετεχόντων

Με τον αποχαιρετιστήριο λόγο του απερχόμενου προέδρου της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργου Παρχαρίδη ολοκληρώθηκε εν μέσω πολλών αντιδράσεων και τρικυμιών το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού.

Με τα παγκόσμια συνέδρια να αποτελούν τον κορυφαίο θεσμό του οργανωμένου Ποντιακού χώρου, συνέδρια που όμως μετά το 6ο συνέδριο, έχασαν λόγω εσωτερικών διαδικασιών, το ρόλο και την σπουδαιότητα τους.

Με τις Ομοσπονδίες του Απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού να έχουν δηλώσει εδώ και καιρό την αποχή τους από το συνέδριο εν μέσω διαφωνιών για τις αλλαγές του καταστατικού και με την μόνη συμμετέχουσα Ομοσπονδία να είναι η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με ορισμένα σωματεία της, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 6 Αυγούστου 2017, οι εργασίες του συνεδρίου.

Ο ταμίας της ΔΙΣΥΠΕ Στάθης Παπαδόπουλος πραγματοποίησε τον οικονομικό απολογισμό ενώ τον, πενιχρό ομολογουμένως, απολογισμό δράσης και έργων ανέλαβε να κάνει ο απερχόμενος πρόεδρος, Γιώργος Παρχαρίδης.

Ένας απολογισμός που περιείχε ταυτόχρονα και την ανακοίνωση της απόσυρσης του από οργανωτικά του Ποντιακού χώρου μετά από 50 χρόνια!

Ένας αποχαιρετιστήριος λόγος όμως (μπορείτε να δείτε σχετικά εδώ) που δεν είχε είχε στίγματα ταπεινότητας και ειλικρινούς απολογισμού για την πολύχρονη διαδρομή του στον Ποντιακό χώρο. Με τα θετικά και με τα αρνητικά αυτής της διαδρομής.

Πραγματοποίησε έναν απολογισμό των δελτίων τύπου που εξέδωσε όλα αυτά τα χρόνια η ΔΙΣΥΠΕ! Μια και έργο ΔΕΝ κατάφερε η ΔΙΣΥΠΕ να φέρει εις πέρας.

Ακολούθησαν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στη Συνομοσπονδία.

Στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου οι συμμετέχοντες εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα:
1) Από την Διεθνή Κοινότητα να σταθεί στο ύψος της ιστορικής αλήθειας και να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Παράλληλα, ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να συνδράμει επιτέλους, ουσιαστικά στον αγώνα για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας.
2) Από την Ελληνική Κυβέρνηση να συμπεριλάβει τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης και από το προεδρείο της Ελληνικής Βουλής τη συγκρότηση Επιτροπής Γενοκτονιών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
3) Τη δημιουργία μονίμων Τμημάτων Σπουδών στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία θα αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Γενοκτονίες, την Ιστορία, τη Λαογραφία, τη Γλώσσα και τον Πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.
4) Την Παράδοση της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βεροίας στον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό.
5) Την προστασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων του Ελληνισμού και την Επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στον Ιστορικό Πόντο.
6) Την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ποντιόφωνου πληθυσμού που κατοικεί σήμερα στη Τουρκία και την άμεση αποφυλάκιση του ακτιβιστή Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί.
7) Να προχωρήσουμε με ομοψυχία και διάθεση συνεργασίας οι απανταχού Πόντιοι στον αγώνα για τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας  και την προετοιμασία των εκδηλώσεων για το συμβολικό επετειακό έτος του 2019.
8) Από τις ποντιακές ομοσπονδίες όλου του κόσμου να συνεχίσουν τον διάλογο με το νέο Δ.Σ. της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. με σκοπό την πλήρη ενότητα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Οι περιστάσεις το απαιτούν. Η ιστορία θα κρίνει αυστηρά τους απόντες από αυτή τη προσπάθεια.